Romania este una din cele zece tari europene, incluse intr-un studiu recent al Transparency International (TI) cu privire la avertizarea de integritate, in care nu exista legi corespunzatoare care sa protejeze persoanele ce semnaleaza incalcari ale legii, inclusiv fapte de coruptie, asumandu-si in acest fel riscuri, se arata intr-un comunicat transmis de Transparency International Romania.

"Majoritatea celor zece state europene (...) nu beneficiaza de legi corespunzatoare pentru protejarea avertizorilor de integritate, oameni care iti asuma adesea riscuri si se confrunta cu eventuale sanctiuni pentru semnalizarea incalcarii legii, inclusiv a faptelor de coruptie", se arata in comunicatul TI Romania.

Tarile vizate sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Romania si Slovacia, in care, "in plus fata de vidul legislativ (...) se remarca atitudinea ambivalenta ori chiar negativa fata de avertizori".

Studiul TI - Alternativa la tacere: Protectia avertizorilor de integritate in zece state europene - arata faptul ca "niciuna dintre tarile analizate nu au un cadru legal dedicat pentru protectia avertizorilor de integritate, cu exceptia Romaniei. Din cele zece state studiate, opt sunt din fostul bloc sovietic si sufera conotatiile negative asociate conceptului de avertizor, care este vazut ca sinonim cu informator, tradator sau turnator".

„Protectia insuficienta poate avea ca rezultat incalcari ale legii neraportate” spune Miklos Marschall, Director al Departamentului Europa si Asia Centrala al TI. „Avertizorii de integritate trebuie aparati de represalii si trebuie sa poata conta pe mecanisme eficiente de investigare a acuzatiilor.”

"In ceea ce priveste Romania, din 2004, avertizorii din sectorul public sunt protejati de o lege cuprinzatoare care are prioritate in caz de conflict cu alte prevederi legislative. Cu toate acestea, numarul de cazuri de avertizare in interes public din Romania este inca redus, ceea ce se datoreaza in mare masura contextului socio-cultural. Avertizarea de interes public nu este destul de familiara publicului sau nu este suficient apreciata", se arata in documentul citat.

TI Romania recomanda extinderea sferei de acoperire a personalului protejat prin Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii asupra intregului sector public, precum si asupra functionarilor din companiile de utilitati publice si din instante.

De asemenea, considera TI Romania, trebuie evaluata posibilitatea extinderii mecanismelor legale similare de protectie a avertizorilor si in sectorul privat, in acest scop fiind necesar un studiu detaliat pentru a identifica cele mai bune practici etice corporatiste, inclusiv o evaluare a celor mai vulnerabile sectoare si operatii in ceea ce priveste riscul de coruptie.