Presedintele polonez Lech Kaczynski a semnat sambata Tratatul de la Lisbona, definitivand astfel ratificarea documentului de catre Polonia, intr-o ceremonie care a avut loc la palatul prezidential din Varsovia, anunta AFP.

"Schimbarea deciziei poporului irlandez a facut ca acest Tratat sa recapete viata, astfel incat nu mai exista obstacole pentru a putea fi ratificat", a declarat Kaczynski.

"Astazi este o zi foarte importanta pentru istoria Poloniei si a Uniunii Europene", a adaugat el.

La ceremonie au participat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, dar si premierul suedez Fredrik Reinfeldt, care asigura presedintia UE.

Dupa ce Irlanda a aprobat referendumul si dupa ceremonia de sambata, Cehia ramane singura tara membra a UE care nu a definitivat procedurile de ratificare a documentului.

Pentru ca Tratatul sa intre in vigoare, seful statului ceh, Vaclav Klaus, trebuie sa parafeze documentul, care a fost deja ratificat de parlament.

Klaus asteapta verdictul Curtii Constitutionale, sesizata intr-un nou recurs de aliatii politici ai presedintelui.

Adversar declarat al Tratatului de la Lisabona, presedintele ceh a cerut, in plus, si o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, pentru a preveni retrocedarea bunurilor germanilor din regiunea Sudeta, confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.