Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a mentionat sambata ca a discutat cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, despre retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si solutionarea conflictului transnistrean. Potrivit lui Ghimpu, Medvedev i-a dat foarte clar de inteles ca Rusia conditioneaza solutionarea conflictului si retragerea armatei sale de neutralitatea si neaderarea Moldovei la NATO, scrie portalul Stirea Zilei.

“Reiese ca in urma relatiilor dintre Federatia Rusa si Moldova trebuie sa sufere Republica Moldova, ceea ce nu este corect. Rusia trebuie sa-si rezolve problemele cu NATO, iar aici este teritoriul nostru si noi trebuie sa ne decidem soarta. Daca cetatenii vor decide prin referendum ca aderam la NATO, nu putem schimba nimic nici noi si nici Federatia Rusa”, a comentat Mihai Ghimpu.

De asemenea, Medvedev ar fi spus ca retragerea armelor si munitiilor rusesti ar depinde de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. “Pozitia este clara si trebuie sa vedem care va fi in continuare politica Aliantei. Vreau sa sper ca Federatia Rusa va gasi o solutie si nu va mai pune aceasta problema in carca lui Smirnov”, a spus Ghimpu.

Totodata, el i-ar fi cerut lui Medvedev “sa nu se mai amestece politicul in economic, mai ales ca Moldova face parte din comunitatea economica a CSI”.

Ghimpu a mai declarat ca nu si-a schimbat parerea despre CSI, ceea ce nu inseamna insa ca R. Moldova va rupe relatiile cu Comunitatea Statelor Independente. "Stiu foarte bine ce am spus in campania electorala. Am spus: CSI este o batrana care isi asteapta moartea. Iaca baba vrea sa mai traiasca", a explicat Ghimpu.

Vineri, la Chisinau a avut loc summitul sefilor de state ale CSI.