Presedintele CSM, Virgil Andreies, a spus joi, in plenul Consiliului, ca spera ca Guvernul sa renunte la atitudinea "aroganta cinica si ostila" pe care o are fata de magistrati. El i-a laudat pe magistrati pentru solidaritate si fermitate, dar a apreciat, de asemenea, ca interesul justitiabilului este ca ei sa se intoarca in salile de judecata.

  • "Sper ca macar in acest moment Guvernul sa renunte la aceasta atitudine aroganta, ostila si cinica la adresa puterii judecatoresti. Aroganta a fost modalitatea in care au tratat doleantele sistemului judiciar inca de acum cateva luni. Cinica prin faptul sau cel putin pentru ca atunci cand instantele nu puteau sa functioneze datorita lipsei de citatii au transferat din motive electorale taxele de timbru de la justitie spre autoritatile locale. Ostila prin modul in care s-a manifestat acea comisie in negocierile pe salarizare, la care cu greu am acceptat sa participam. Pe de alta parte, eu cred ca astazi trebuie sa gasim o rezolvare", a explicat Virgil Andreies, potrivit Mediafax.

Presedintele CSM a adaugat ca este momentul a se incerca sa se deblocheze acest conflict. "Cred, in sufletul meu de judecator, ca locul nostru este in sala de judecata, dar cele doua lucruri trebuie sa se intample concomitent", a subliniat Virgil Andreies.

De asemenea, Andreies a felicitat toti magistratii din Romania pentru fermitatea si solidaritatea cu care si-au aparat in aceste zile independenta, considerand ca acesta este cel mai mare castig al protestului, iar acest lucru a inceput sa fie luat in considerare. El a precizat ca magistratii sunt jigniti, umiliti si terfeliti public, iar in prezent judecatorii si procurorii au un volum de activitate mult prea mare.

Discutiile de joi intre membrii CSM, ministru si magistrati au vizat, partial, problemele grilei de salarizare. Unii magistrati au spus ca nu sunt de acord sa fie salarizati la aceeasi categorie cu bibliotecari sefi si ca salariile scad potrivit legii salarizarii unice cu 35%. Totusi, ministrul Justitiei le-a explicat ca in salarii sunt incluse sporurile de stres si confidentialitate, care reprezinta 65% in plus si ca mai mult nu a avut cum sa obtina. El a respins acuzatiile potrivit carora nu a comunicat mai departe doleantele magistratilor Executivului.

UPDATE Magistratii iau in calcul intreruperea protestelor. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat la finalul sedintei CSM de joi ca s-a votat ca in adunarile generale ale instantelor sa se ia in calcul suspendarea protestelor.