Asociatia Societatea pentru Justitie (SoJust) anunta lansarea studiului Cronica unei morti anuntate: Situatia financiara reala a instantelor judecatoresti. Concluzia principala a acestui studiu, care face o analiza detaliata si tehnica a starii financiare dezastruoase a instantelor, intemeiata pe documente si informatii financiare obtinute in exclusivitate, este ca acestea se afla in pragul colapsului, luna septembrie putand aduce blocajul functional general al sistemului judiciar.

Guvernul Romaniei, politicienii sau demnitarii publici cu responsabilitati in domeniul justitiei de la nivelul puterii executive, au recunoscut in sfarsit public esecul politicilor publice bugetare in legatura cu finantarea activitatii de functionare zilnica ale instantelor judecatoresti (sedinta coalitiei de guvernamant din 20.07.2009), se arata in comunicatul SoJust.

Studiul Cronica unei morti anuntate: Situatia financiara reala a instantelor judecatoresti reflecta situatia grava in care se afla justitia din Romania si din care pot fi desprinse explicatiile ce au condus la colapsul in care se afla justitia din punct de vedere financiar.

Astfel, cea mai mare parte a instantelor au epuizat integral sumele de bani cuprinse in bugetele lor la alineatele bugetare din care se suporta serviciile si se achizitioneaza bunurile in lipsa carora instantele nu pot functiona: energie electrica, comunicarea prin Posta Romana a citatiilor, hotararilor judecatoresti si a celorlalte acte procedurale, combustibil auto, hartie imprimanta, consumabile s.a.

Intr-o evaluare aproximativa, in baza informatiilor financiare reduse detinute, deficitul financiar al instantelor pentru bunurile si serviciile necesare functionarii lor se cifreaza la cca. 100.000.000 lei, adica inca o data bugetul actual, se arata in studiul Societatii pentru Justitie SoJust.

Citeste studiul integral aici.