Lobby-ul intreprinzatorilor romani, la Bruxelles, are dimensiuni insignifiante si cele mai multe initiative vin tot prin organizatiile patronale reprezentate, intr-o forma sau alta, la Bruxelles. Au fost cativa deputati romani cu ceva activitate in Parlamentul European, dar cei care merg acolo pentru prima data trebuie mai intai sa invete si, in general, asteptarile fata de europarlamentari sunt foarte reduse. Acestea sunt, in mare, opiniile exprimate de reprezentantii mediului de afaceri, contactati de EurActiv.ro.

Florin Pogonaru, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si preşedintele Consiliului de Administraţie al Institutului European spune ca "in timpul campaniei, partidele ne-au contactat. Ne intereseaza cateva teme europene pe care le-am expus candidatilor, precum agricultura sau pozitia Romaniei in raport cu multinationalele. Problema este ca in campanie au prevalat problemele interne ale Romaniei, in dtrimentul temelor europene".

Acesta concluzioneaza: "credem ca promovarea temelor care ne intereseaza se va realiza mai degraba prin aliante cu diverse confederatii patronale de la Bruxelles, decat prin intermediul politicienilor romani".

"Nu stiu cat de mult vor fi in stare sa sustina interesele Romaniei daca nici macar nu vorbesc una din cele trei limbi straine de circulatie. Apoi, unii sunt pentru prima data in Parlamentul European, le trebuie ceva timp sa invete. Cred ca in primii doi ani nu ne putem astepta la foarte multe", a declarat pentru EurActiv.ro Emil Manolache, reprezentant al Uniunii Generale a Industriasilor (UGIR).

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro