Cetatenii europeni par a se mobiliza pentru alegerile europene, conform unui sondaj de opinie TNS, realizat la cererea Parlamentului European. Numarul celor care au declarat ca se vor prezenta la urne a crescut fata de rezultatele sondajelor de opinie precedente, insa exista totusi o anumita incertitudine cu privire la participarea efectiva la vot. Interesul pentru acest tur de scrutin pare a fi mai mare, iar problemele care ii preocupa pe cetatenii europeni sunt somajul si economia.

Sondajul, efectuat in perioada 4-15 mai, indica o participare la vot de 49%, fata de 34% potrivit ultimului sondaj Eurobarometru (ianuarie - februarie 2009). 43% din respondenti au declarat ca vor merge la vot in mod sigur, iar 6% au declarat ca este foarte probabil ca vor merge la vot. 12% din cei intervievati sunt siguri ca nu se vor prezenta la urne, cu 7% mai putin fata de ianuarie 2009 (19%).

Acest sondaj nu reprezinta o estimare a ratei de participare definitive la alegerile ce vor avea loc intre 4 si 7 iunie. Rezultatele acestuia sugereaza ca numarul cetatenilor care intentioneaza sa voteze este in crestere, dar nu exista o garantie ca prezenta la vot va fi egala cu cea din 2004.

Un interes mai mare pentru acest scrutin

Potrivit acestui sondaj, 53% din europeni si-au exprimat interesul fata de acest scrutin, iar 46% au declarat contrariul. La inceputul anului, 44% din cetatenii europeni s-au aratat interesati, respectiv 53% neinteresati.

Somajul si cresterea economica

Pentru 57% dintre europeni somajul reprezinta principala preocupare, urmata de problema cresterii economice (45%). Pe lista de prioritati urmeaza insecuritatea (32%), viitorul pensiilor (31%), care in prezent se afla in fata inflatiei, puterea de cumparare si alte provocari globale precum schimbarile climatice si terorismul.

Mai multe informatii, aici.

Sondajul de opinie a fost realizat de TNS (Taylor Nelson Sofres, parte a grupului WPP, al doilea mare grup de advertising din lume) pentru Parlamentul European, in perioada 4-15 mai, asupra unui esantion reprezentativ de cetateni europeni, cu varsta mai mare de 18 ani (Austria 16 ani).

Spre deosebire de sondajele Eurbarometru, unde majoritatea interviurilor sunt directe, sondajul de opinie TNS a fost realizat, in principal prin telefon, cu un anumit numar de interviuri directe cu respondenti din unele state membre. Avand in vedere ca majoritatea intrebarilor sunt identice cu cele din Eurobarometru, rezultatele au fost comparate. Totusi, diferentele metodologice trebuie avute in vedere cand se efectueaza aceste comparatii.