Executivul a adoptat, in sedinta de miercuri, cele 7 principii care vor sta la baza Legii unice a pensiilor, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. Potrivit primului ministru, obiectivul executivului este ca proiectul de lege sa fie gata pana la sfarsitul acestui an, pentru ca incepand cu 1 ianuarie 2009, legea sa poata intra in vigoare.

Declaratiile premierului Emil Boc:

  • Am adoptat astazi principiile care vor sta la baza proiectului de lege privind sistemul de pensii publice.
  • La fel cum dorim sa avem in Romania o lege unitara a salarizarii tuturor persoanelor platite din bani publici, tot asa vom avea si o lege unica a pensiilor publice. Vom avea o singura lege a pensiilor publice, ceea ce inseamna ca toti vor fi egali in fata legii si, mai ales, prin stabilirea principiului contributivitatii, fiecare va primi pensie pe masura contributiei pe care o are la fondul de pensie.
  • Vor disparea situatiile in care cineva a contribuit la sistemul de pensii pentru a avea o pensie de, sa zicem, 1.000 de lei, si are o pensie de 10.000 de lei. Este un act de justitie si dreptate sociala si in sistemul de pensii.
  • Obiectivul nostru este ca proiectul de lege sa fie gata pana la sfarsitul acestui an, pentru ca incepand cu 1 ianuarie 2009, legea sa poata intra in vigoare.
  • Cele 7 principii sunt: principiul unicitatii, principiul obligativitatii, principiul contributivitatii, principiul egalitatii, principiul repartitiei, principiul solidaritatii sociale si cel al autonomiei. Nu am introdus principiul ocupational, pentru a nu da impresia ca se incearca gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actalele legi speciale.

Grupul de lucru interministerial pentru elaborarea Legii sistemului unitar de pensii publice stabilise, pe 15 mai, cele 7 principii care urmeaza sa stea la baza actului normativ, plus cel ocupational, la care Guvernul a renuntat intre timp, potrivit NewsIn.

Principiile ce vor sta la baza Legii unitare a pensiilor publice au primit deja acceptul Ministerului Muncii, Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe.