Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru anul 2008

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2009, 12:45 Actualitate | Esenţial


Comisia Europena a declansat miercuri procedura de deficit excesiv pentru Romania, informeaza un comunicat de presa al CE. Comisarii europeni au  analizat contextul economic si factorii relevanti pentru a vedea daca depasirea tintei de 3% a fost exceptionala si temporara, insa au ajuns la concluzia ca nu a fost cazul. Deficitul public al Romaniei a atins 5,4% in 2008, motiv pentru care Comisia a luat aceasta decizie.

Raportul Comisiei se afla aici.

"Cifra reflecta, in principal, derapari importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008 datorita incetinirii economice", arata Comisia Europeana.

Bruxelles-ul mai arata ca Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescand de la 1,2% in 2005 la 5,4% din PIB in 2008, in ciuda creșterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Aceasta evolutie reflecta in mare masura slaba planificare si executie bugetara.

Prin urmare, "depasirea valorii de referinta nu poate fi considerata exceptionala in sensul dispozitiilor din tratat si din Pactul de stabilitate si crestere, cum nu poate fi considerata nici temporara. Acest lucru sugereaza ca nu se indeplineste criteriul privind deficitul din tratat".

Procedura CE

Potrivit Pactului de stabilitate si crestere, Comisia are obligatia de a intocmi un raport ori de cate ori deficitul unui stat membru depaseste valoarea de referinta de 3% din PIB.

Procedura de deficit excesiv este reglementata de articolul 104 din tratat si clarificata in Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului, care face parte din pact. Pactul, revizuit in 2005, permite luarea in considerare a situatiei economice atunci cand se fac recomandari referitoare la ritmul corectiilor.

Rapoartele sunt adresate Comitetului economic si financiar, care formuleaza un aviz in termen de doua saptamani. Tinand seama de avizul Comitetului, Comisia trebuie sa decida daca recomanda sau nu Consiliului existenta unui deficit excesiv , precum si termenul limita pentru corectarea acestuia.

Comisia aminteste ca politica bugetara din 2009 vizeaza corectarea importantelor dezechilibre interne si externe care au fost lasate sa ia amploare in economie.

Aceasta face parte din programul economic adoptat in aprilie 2009 ca raspuns la asistența financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si altor institutii financiare.

Conform programului, in 2009 Romania va limita deficitul la 5,1%. In cazul nemodificarii politicilor, previziunile de primavara 2009 ale Comisiei estimeaza atingerea unui deficit la 5,6% din PIB in 2010, pe fondul unei incetiniri economice semnificative.

Autoritatile de la Bucuresti, premierul Emil Boc a anuntat ca Bruxelles-ul a declansat procedura de deficit excesiv inainte ca acesta sa ia formal aceasta decizie. Era cunoscut faptul ca este o chestiune de timp, insa oficialii romani au devansat cu o saptamana anuntul Comisiei.

Alaturi de Romania, Comisia a deschis miercuri procedura de deficit excesiv si impotriva Poloniei, Maltei, Lituaniei, iar in urma cu doua luni impotriva Frantei, Greciei, Irlandei, Letoniei si Spaniei.


Despre procedura de deficit excesiv cititi aici (articolul 104 din tratat in original) sau aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2147 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Ce fain ! (Miercuri, 13 mai 2009, 12:49)

  Basescu a fost demis ! [utilizator]

  Se pupa cu Motiunea PeNaLe.
  Boc nu mai era nevoie sa se duca in Parlament. Trebuia sa le trimita pe fax PeNaListilor scrisoare Comisiei.
 • +3 (7 voturi)    
  Tariceanu scapa nepedepsit...? (Miercuri, 13 mai 2009, 13:00)

  Ionescu G [anonim]

  Si Tariceanu nu e tras la raspundere pentru asta ?Pentru proasta gestionare a economiei unei tari pedeapsa ar trebui sa fie CAPITALA,streangul in piata publica!.Ce face actualul guvern,presedintele Basescu ce face? vrea voturi de la noi pentru realegere..?? sa dea dovada ca nu este pe post de momaie la Cotroceni,are parghii sa le foloseasca,sa sesizeze parlamentul actualul guvern,Tariceanu sa fie acuzat de situatia in care a adus tara !.Mai vreti voturi D-lor ? atunci puneti osul la treaba si dati dovada ca le meritati,faceti ceva in folosul cetatenilor !.
  • +2 (4 voturi)    
   Normal, DEFICIT=singura furaciune LEGALA (Miercuri, 13 mai 2009, 13:42)

   Legea responsabiliotatii fiscale [anonim] i-a raspuns lui Ionescu G

   ca sa nu fure trebuie o Lege a responsabiliotatii fiscale, de care liberalii c7u basca ai lui Iliescu au fugit ca de tamaie

   iata ca o vor face acum PSD si PDL la insistenta FMI
 • +8 (8 voturi)    
  Multumim din inima.... (Miercuri, 13 mai 2009, 13:03)

  Prostilor, votati PNL/PSD sa v-o tragem din nou [anonim]

  partdului PNL, marelui economist si finantist Varujan Vozganian, lui Tariceanu, Patriciu si naimitilor care au profitat si profita de romani si care au jupuit si jupoaie inca aceasta tara cu nerusinare. Nu le pasa pentru ca si-au burdusit conturile din strainatate cu sute de milioane de Euro si acum ne rad in nas si depun motiuni de cenzura. Cata neobrazare!!!
 • -5 (9 voturi)    
  da sigur... (Miercuri, 13 mai 2009, 13:12)

  liviu_ [utilizator]

  ca PNL a fost singur la guvernare...
  sa fim seriosi PNL e un partid de 2 lei... tariceanu poate participa cu brio la functia de cel mai prost prim ministru...
  dar la o guvernare PDL-PNL sa spui ca numai PNL e de vina mi se pare absurd...
  tot vad comentarii care se refera nulai la PNL...
  aloooo trezirea tara a fost condusa de PNL-PDL nu de PNL si atat !!!
  • +6 (6 voturi)    
   in 2008 pdl nu era la guvernare (Miercuri, 13 mai 2009, 13:24)

   deficitul pe 2008, pdl nu era la guvernare [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   parca e vorba de 2008, sau poate nu am inteles eu bine...
  • +1 (3 voturi)    
   mda (Miercuri, 13 mai 2009, 14:14)

   none [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   liviut, draga, in 2008 pdl-ul era in opozitie
   era guvern pnl, sprijinit din umbra de psd
   ai memoria scurta, ia niste lecitina
  • -3 (5 voturi)    
   te credam mai destept draga Liviu (Miercuri, 13 mai 2009, 14:25)

   ionescu [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Nu stiu de unde si pana unde iti permiti tu sa spui ca Tariceanu este / a fost cel mai prost prim ministru.
   Eu cred ca tu esti in paralel cu realitatea si inaintea de a gratula pe cineva cu astfel de invective ai face mai bine sa afli adevarul.
   Dl. Tariceanu a fost cel mai bun prim ministru pe care l-a avut romania dupa Revolutie, si cabinetul Domniei sale este comparabil ca si performante cu cabinetele liberale din perioada interbelica.
   A avut cea mai mare crestere economica din istoria a cel putin 30 de ani. A obtinut aceasta performanta abia dupa ce a reusit sa scoata PDL de la guvernare. A oferit cele mai mari cresteri salariale si de pensii in ultimii nu-stiu-cate zeci de ani. Au fost singurii care s-au opus dictaturii institutionale si mediatice impusa de base.
   Cu toate astea a fost sabotat continuu de pdl si de base. Aduceti-va aminte de comportamentul lui base fata de ministrii PNL. Criticile pe care i le aducea in mass media ministrului de externe Adrian Cioroianu, batjocora la care l-a supus, incat acesta nu a mai putut face mare lucru pentru tara. In loc sa-l invete si sa-l ajute sa creasca, il critica.
   La fel cu Decebal Traian Remes, cu inscenarea aia, despre care nu se stie nici acum de fapt daca e vinovat sau nu. La fel cu Varujan Vosganian; a vorbit pe la spatele lui la Parlamentul European sa nu fie primit ca si comisar. Sa nu mai zicem despre altele.
 • +2 (2 voturi)    
  Nestiinta (Miercuri, 13 mai 2009, 13:12)

  Nestiinta [anonim]

  ...pentru neinitiati: ce inseamna declansarea procedurii de deficit excesiv? in ce consta, la ce sa ne asteptam?
  • +3 (3 voturi)    
   la o amenda maaaare.... (Miercuri, 13 mai 2009, 13:20)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui Nestiinta

   "Pasul 1: Comisia pregateste un raport, de obicei cunoscut ca un raport de "avertizare timpurie" (early warning) atunci cand crede ca un stat a depasit limita de 3%. Consiliul trebuie sa confirme aceasta suspiciune a Comisiei, ceea ce este o formalitate.

   Pasul 2: Consiliul ministrilor de finante recomanda statului membru in cauza sa isi aduca deficitul sub pragul admis. Aceste recomandari nu sunt facute publice. Iar tara respectiva are la dispozitie patru luni pentru a lua masuri de corectie.

   Pasul 3: Daca nu se iau masuri, Consiliul isi face publice recomandarile, in incercarea de a "face de rusine" (name and shame) statul membru.

   Pasul 4: Daca nici in urma acestei actiuni a Consiliului nu exista rezultate, Consiliul da statului membru un termen final pentru a lua masurile necesare reducerii deficitului.

   Pasul 5: Consiliul poate amenda statul membru daca acesta demonstreaza o lipsa de vointa in a rezolva problema deficitului excesiv. Insa amenda nu este impusa imediat. La inceput, statul membru depune o suma de bani, ca un depozit, iar aceasta este convertita in amenda daca nu este rezolvata problema deficitului. Cuantumul amendei este variabil, suma maxima fiind de 0,5% din PIB. Exista doua parti ale acestei amende, o suma fixa de 0,2% din PIB si una variabila, stabilita in functie de marimea deficitului.

   Pana in acest moment, Comisia a declansat procedura de deficit excesiv pentru sase tari: Franta, Spania, Irlanda, Grecia, Letonia si Malta."

   ~Nautilus
   • +2 (2 voturi)    
    mai exact: 700.000.000 pt. fundul PNL (Miercuri, 13 mai 2009, 13:43)

    NOI PLATIM - nu pnl [anonim] i-a raspuns lui Nautilus

    Asta e amenda pt. deficit excesiv
 • +2 (2 voturi)    
  Putem pierde 700 milioane de euro (Miercuri, 13 mai 2009, 13:45)

  noi platim din buzunar - NU PNL [anonim]

  România, în deficit excesiv. Putem pierde 700 milioane de euro

  Azi - 19:58 Catalina Mihai

  România a fost anunţată de oficialii Comisiei Europene că va fi declanşată împotriva sa procedura de deficit excesiv.
  Premierul Emil Boc a anunţat că ţara noastră riscă sancţiuni financiare din partea Comisiei Europene pentru că împotriva României va fi declanşată procedura de deficit excesiv. „Astăzi avem situaţia de a avea declanşat împotriva sa mecanismul de deficit excesiv. Dacă nu aplicăm politici prudente de diminuare a deficitului bugetar, România va fi amendată de CE. Cauza acestei situaţii e faptul că vechiul guvern a făcut chermeză cu banii publici. Nu am fi fost în această situaţie dacă în ultimul trimestru al anului trecut nu s-ar fi cheltuit patru miliarde de euro“, a spus premierul Emil Boc. El a arătat că numai guvernul Tăriceanu este vinovat de această situaţie.

  „Dacă am urma politica iresponsabilă a vechiului Executiv am risca sancţiuni de miliarde de euro“, a arătat Boc. La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că România a fost menţionată alături de alte patru state (Malta, Letonia, Lituania, Polonia) pe lista statelor împotriva cărora se va declanşa procedura. „România a avut în 2008 un management public defectuos şi aşa s-a ajuns ca împotriva sa să fie declanşat mecanismul de deficit excesiv. Raportul elaborat de Comisia Europeană privind faptul că România intră în această procedură va fi supus aprobării Consiliului. Recomandările Comisiei vor trebui aplicate de ţara noastră pentru a nu se aplica sancţiuni. Noi am luat încă din decembrie 2008 măsuri pentru scăderea deficitului şi ca urmare cred că vom scăpa de sancţiuni“, a menţionat Pogea.

  http://www.cotidianul.ro/romania_in_deficit_excesiv_putem_pierde_700_milioane_de_euro-83459.html
 • 0 (2 voturi)    
  OAMENI (Miercuri, 13 mai 2009, 14:35)

  sabo [utilizator]

  buni. urmariti situatia statelor mari din ue..
  au deficit de 6% ..deci?
  toate aceste lucruri sunt doar motive pt a nu ne da bani din fondurile ue.
  daca continua tot asa o sa fim in mare incurcatura economica si diplomatica.
  pur si simplu este un jaf cu arme financiare.
  • 0 (2 voturi)    
   si ei la fel (Miercuri, 13 mai 2009, 15:03)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui sabo

   Eliminarea deficitului ar insemna taieri de salarii si pensii, falimente bancare in lant, lume in strada, reproducerea "epocii Ciorbea" la o scara mai mare. Astfel incat statele mari din UE vor tacea si vor plati.

   ~Nautilus
 • -2 (2 voturi)    
  Daca ati ajuns la guvernare, GUVERNATI ! (Miercuri, 13 mai 2009, 14:35)

  Rica [anonim]

  Am dat jos PNL-ul de la guvernare.

  Sa vedem cum facem acum sa-i dam jos pe incompetentii astia de au ajuns sa ne conduca!

  Sunt toti un cor de pisici sclifosite si plangaciase care miauna jalnic sub comanda timonierului.

  Puneti-va mintea la contributie, guvernantilor debusolati, si scoateti tara din impas, ca degaba ne vaicarim. Cu vaitatul nu rezolvam nimic.

  Aratati-ne ca puteti sau lasati-ne!

  Daca ati ajuns la guvernare, GUVERNATI !
  • 0 (0 voturi)    
   Si sa nu-si mai bage nasul Comisia asta Europeana (Joi, 14 mai 2009, 13:03)

   DEFICIT PNL [anonim] i-a raspuns lui Rica

   in ce facem noi cu banii fraierilor, nu ?!

   daca au ajuns la guvernare actualii guvernanti trebuie sa "guverneze" si deficitul pnl pe care pnl l-a lasat la putere

   2004, deficit psd = 1,5%, crestere ec 8%

   2006, deficit pdl = 3% crestere ec 6%

   2008, deficit psd = 5,4 % crestere ec. 8%
 • +1 (3 voturi)    
  mUE (Miercuri, 13 mai 2009, 17:28)

  nano2k [utilizator]

  In 2004 parca Germania si Franta aveau aceleasi probleme. Nu au patit nimic.

  Nu zic ca ai nostri sunt breji, doar ca aceasta mizerabila uniune judeca stramb, dupa interese.
 • 0 (0 voturi)    
  un nou punct 0 pt salariatii bugetari si de pensii (Miercuri, 13 mai 2009, 18:54)

  un contribuabil inselat [anonim]

  patriotic act,un nou punct 0 pt salariatii bugetari si de pensii sistemul public***
  dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:

  ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
 • 0 (0 voturi)    
  un nou punct 0 pt salar. bugetari si de pensii II (Miercuri, 13 mai 2009, 19:35)

  un contribuabil inselat [anonim]

  nu vad cum s-ar asigura stabilitatea economiei nationale daca nu se vor tine in friu, predictibil salariile si pensiile publice,prin legi unitare si omogene.nu mai vb ca media salariilor publice trebui sa ajunga sub cele din privat,ca si in statele cu regim politic similar noua.e bine sa ne gindim din timp,inainte de a ajunge "acolo".asa ar gindi orice contabil,chiar din fostele cap-uri:intai trebuie tinute in mina cheltuielile cu salariile(forta de munca) si cu mijloacele de productie,binenteles mai mici decit veniturile.ori la noi acum e pe dos: veniturile la buget mai mici decit cheltuielile=> f a l i m e n t!
  ********
  [b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
  ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
  "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
 • 0 (0 voturi)    
  De fiecare data... (Joi, 14 mai 2009, 10:38)

  dami365 [utilizator]

  cand se discuta probleme de genul acesta ma intreb: chiar nu se sesizeaza nimeni ca unii fura in tara asta ca in codru? Ca lucrari facute aici(sosele,autostrazi,etc) costa mult mai mult ca in alte tari unde lucratorii sunt platiti cu salarii adevarate?Ca sunt gunoaie care au adunat averi in cativa ani si care nu le-ar putea justifica nici in fata unui copil ? Tot aruncam pisica moarta de la unii la altii dar problema de baza ar fii sa putem opri furturile,dar se pare ca asa ceva nu doreste aproape nimeni!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by