Eliminarea vizelor pentru SUA impuse romanilor depinde doar de indeplinirea unor criterii tehnice, iar diminuarea ratei de respingere la sub 10% este argumentul esential, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu intr-o conferinta de presa. El si-a exprimat speranta ca acest lucru este posibil pana la sfarsitul anului si a anuntat intentia MAE de a consilia cetatenii pentru a completa corect formularele.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca includerea Romaniei in Programul Visa Waiver a fost un subiect discutat cu toti partenerii intalniti la Washington.

Initial a spus ca isi mentine declaratia potrivit careia, inainte de vizita in SUA, a declarat ca ar fi posibil sa se elimine vizele pentru SUA pana la sfarsitul anului.

"Si continuu sa cred acest lucru atata vreme cat din punct de vedere politic SUA sunt gata sa coopereze pentru indeplinirea prevederilor acestui program. Atata vreme cat ar fi fost si alte categorii de probleme decat cele tehnice, atunci dificultatile intr-adevar ar fi fost foarte mari", a spus ministrul, adaugand ca a avut semnale pozitive din Congres - cel care trebuie sa ia decizia politica - prin presedintele comisiei de afaceri externe, Richard Lugar, care a spus ca Romania este "on top of the agenda", adica o prioritate pentru includerea in program.

Intrebat insa cum este posibil acest lucru, in conditiile in care el insusi a spus ca argumentul esential pentru eliminarea vizelor pentru romani este reducerea ratei de respingere sub 10%, ultimele date indicau ca ea se situa la 25%, ministrul a raspuns:

"Incercam sa identificam pe ce palier trebuie sa ne concentram eforturile. Repet, in acest moment probleme nu sunt decat pe acest palier tehnic, care tine de capacitatea fiecaruia, dar si cea institutionala de a diminua cota de respingere.

Cred ca suntem intr-o situatie foarte favorabila, in conditiile in care Statele Unite nu au alte dificultati in a include Romania in acest program. Deci nu cred ca e chiar atat de dificil pentru noi sa nu reusim, chiar pana la sfarsitul anului, sa diminuam cota de respingere. Si in conditiile in care reusim acest lucru va pot asigura de sprijinul partenerului american de finalizarea acestei proceduri", a spus Cristian Diaconescu.

Ministrul spune ca marea rata de refuz se datoreaza modalitatii gresite in care solicitantii completeaza formularele si, in acest sens, MAE are in vedere o modalitate de consiliere a cetatenilor - asa cum a facut si Ungaria - pentru a-i ajuta sa evite greselile in completarea formularelor.

Ministrul n-a precizat insa care este solutia la problemele tehnice ale americanilor. Congresul a decis testarea capacitatii de colectare a informatiilor biometrice si astfel rata de refuz pentru ca o tara sa se califice in Programul Visa Waiver a fost scazut la 3% pana cand sistemul informatic va fi in functiune. Americanii insa nu au putut estima cand se va intampla asta. Astfel, criteriile tehnice ce trebuie indeplinite nu se refera doar la Romania, ci si la SUA.

"Vom vedea care sunt detaliile tehnice din acest punct de vedere. Insa din punctul de vedere al MAE trebuie sa subliniez cu toata satisfactia faptul ca exista disponibilitatea politica si strategica pentru ca acest proiect sa poata fi pus in aplicare in relatia cu Romania, ceea ce nu e putin", a conchis ministrul de externe.