Principiile legii salarizarii unice, prezentate de Emil Boc:
- 1."Vom avea o singura lege a salarizarii tuturor persoanelor care sunt platite din fonduri publice in Romania, din cauza ca in decursul timpului s-au creat discrepante mari intre salariile diverselor categorii de bugetari. Modelul romanesc al legii va fi inspirat dupa reglementarile care exista la nivelul UE."
- 2."Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si cel maxim va fi de 1 la 15. In prezent, acest raport este de 1 la 70, sau chiar 1 la 100. Aceasta lege va elimina discrepantele uriase existente in prezent."
- 3. "Prin noul act normativ, nicio persoana nu va inregistra o diminuare a salariului. Salariile mari vor fi inghetate un numar de ani, in timp ce salariile mici, aflate la baza piramidei, vor creste intr-un ritm accelerat. Este posibil si ca salariile mari sa creasca doar putin, iar cele mici sa creasca cu un procent mai mare."
- 4. "Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au un caracter general. Ponderea sporurilor in totalul castigului salarial va fi de maximum 30%. Pana acum, sporurile faceau uneori ca acel raport intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 100."
- "Acest nou sistem se va implementa in 3 ani: 2010, 2011, 2012. E necesar acest interval de timp deoarece pentru unele categorii sociale, salariile vor creste", a mai precizat primul ministru.
- "Proiectul de lege va fi finalizat de Executiv pana la data de 30 iunie 2009."
- "Nu excludem posibilitatea de a ne asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru un asemenea proiect atat de important. Vrem sa eliminam discrepantele care au aparut in decursul timpului. Vrem sa asiguram o salarizare justa a oamenilor care sunt platiti din bani publici. Legea se va aplica incepand cu anul 2010 si pentru prima data va elimina privilegiile din sistemul bugetar."
- salariul acordat sa reflecte clar - profesionalismul, realizarea obiectivelor propuse.
iar pentru functionarii de stat - raspunderea judiciara daca aduc prejudicii materiale poporului fie prin legi partinitoare, sau procese pierdute la cedo!
iar angajatilor cu salarii mari - clar- inghetarea lor- caci daca dunati cati ani la rand au castigat aceste salarii fara ca ele sa se reflecte :
- in cresterea economica
- atragerea fondurilor europene
- atragerea investitorilor
- motivarea tinerilor angajati (ma refer la acei tineri foarte bine pregatiti care acum sunt platiti cu salarii de mizerie: 600 lei net !!!!)
- realizarea de legi clare, simple, aplicabile si nu interpretabile
Batrini contra tineri, muncitori contra intelectuali, bugetari contra privati, bugetari din sanatate contra bugetari din armata, sindicatele intre ele, etc.
Problema este ca manevra asta nu mai tine.
ci mai degraba introducerea unui sistem de evaluare a obiectivelor. sunt cardul de bugetari care iau banii ca sa frece menta. nu spun toti. cred insa ca sunt unii prosti care muncesc si care aduc valoare, insa mai peste tot se gasesc destui care sa ia leafa fara sa o merite.
daca vrei sa iti scazi cheltuielile, trebuie sa eficientizezi sistemul: introducerea / dezvoltarea de aplicatii computerizate pentru automatizarea lucrului manual, introducerea de obiective clare si bine trasate pe o perioada de 3-6 luni de zile, evaluare odata la 3-6 luni de zile sa se traga linia.
si toate aceste lucruri sa fie transparente pentru ca toata lumea sa poata avea acces la rezultatele acelor evaluari (si de acolo sa vezi ce incepe lumea sa isi dea silinta).
cred ca impunerea transparentei (fara a pune stampila de "secret de stat") reduce mai mult cheltuielile decat limitarea salariilor.
desigur, pe termen scurt si mediu, restrictionarea cuantumului este mai eficienta (efort / rezultat), insa pe termen lung s-ar putea ca in sistemul bugetar sa ajunga mai degraba un refugiu a celor care nu pot munci sustinut si prefera un loc caldut.
Evreii si masonii MAFIOTI, CRIMINALI SI BANDITI detin contralul asupra industriei si economiei, iar romani sunt in strada fara salariu, serviciu, casa, familie si indentitate si dorm pe strada si in canale si mananca din gunoaie cu SOBOLANI.
Cine doriti sa va faca dreptate?
EVREIII SI MNASONII din institutiile statului. EI sunt legea si tot ce ne inconjoara.Romani sunt ucisi in spitale ori de sinucid datorita binefacerii evreiesti-masonice in romania. Ei au strazi, terenuri, blocuri, paduri si ape furate de la romani cu arma CRIMINALA SI TERORISTA: PRIVATIZAREA, RESTRUCTURAREA SI DISPONIBILIZAREA. cu care au distrus industria si economia Romaniei si au scos romania la vanzare.
-cum va reflecta salariul profesionalismul? ai tu o grila?
-raspundere judiciara pentru prejudicierea boborului? te gandesti cumva la executii pe stadion?
-inghetarea salariilor mari? defineste salar mare.
-cum reflecta salariul mare atragerea de fonduri europene si de investitori? zi-mi si mie cum trebuie sa ne imbracam ca sa atragem fonduri. cand n-avem oameni care sa fie capabili sa scrie proiecte.
-realizarea de legi clare si simple? ah, da si iubire intre oameni. salvati delfinii.
In continuare, cei smecheri vor avea legi speciale - vezi ultima gogorita cadou de minim 2 milioane euro pentru fratele Videanu, redevente marite anul trecut de Tariceanu care au produs dauna mare in contul lui Videanu. Noroc cu Pogea, ca l-a invatat sa plateasca un impozit LEGAL de 10.000 euro parca la o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro.
In citeva luni o sa vedeti primele primarii in faliment, lipsa de curent electric noaptea, apa potabila intrerupta, comunitari disponibilizati, personal redus in primarii.
In acelasi timp, mai-marii zilei va vor vorbi despre lupta impotriva coruptiei, absorbtia de fonduri europene ca panaceu contra crizei, turism, asfaltari, vechea mostenire liberala, etc.
Sa traiti bine !
De asta veti avea parte stimati bugetari, mie imi pare sincer rau de voi, avind in vedere ce vremuri va asteapta.
De unde se vede ca teoriile despre eliberarea banilor pt. consum pe timp de criza n-ar functiona in romania
16 APRILIE 2009
Un sfert dintre români ar fi luat credite mai mici, dacă ar fi ştiut de criză
BUCUREŞTI / 13:50, 16.04.2009
Un sfert dintre români ar fi contractat credite mai puţine sau de o valoare mai mică dacă ar fi ştiut că va exista o criză economică, în timp ce aproape jumătate din populaţie, respectiv 49%, ar fi economisit mai mult, reiese dintr-un studiu realizat de Aviva.
Peste jumătate dintre români consideră că propria situaţie financiară actuală se datorează în totalitate deciziilor din urmă cu 1-2 ani şi că ar începe un plan de economii pentru a avea acces la o rezervă de bani în momente de criză economică, dacă ar putea da timpul înapoi, se arată în studiu.
http://www.mediafax.ro/economic/un-sfert-dintre-romani-ar-fi-luat-credite-mai-mici-daca-ar-fi-stiut-de-criza.html?1686;4218811
Bestiile de liberali i-au obligat pe sarmanii romani sa cheltuiasca nebuneste bani care nu le apartineau.
Daca:
- salariile mari vor "ingheta";
- nici unui bugetar nu i se va micsora salariul;
- si raportul intre salariul maxim si cel minim va scadea de la 72 : 1 la 15 : 1...
CE rezulta?
Ca TOATE salariile care sunt mai mici decat 1 / 15 din salariul maxim vor... CRESTE (pana vor ajunge sa fie cel putin 1 / 15 din salariul maxim) !!!
IACA de ce ii trebuia boculetului imprumutul de la FMI - si IACA de ce Pogea se grabeste sa desfiinteze o GRAMADA de microintreprinderi, cu tzeapa aia a lui de "impozit forfetar"!
Mãi! astia chiar ne cred tampiti - sau cred ca noi nu stim decat tot atata ar'metica cat stiu si ei... >:
Si CUM e cu "comitziile" si "Consiliile de Administratie", musiu? Alea-s "indemnizatii", nu "salarii", neh? :-p
cica:responsabilitate,austeritate,solidaritate...
intr-un caz similar, angajatorul privat, ar trece imediat la restructurare de salarii(sporuri) si de personal.
asadar,ne intrebam: statul este angajator sau lider de sindicat?sau mai e un deal dublu: atit sa ne coste anestezia anului acesta electoral?
Pai sa numaram coane Fanica: va sa zica acum diferenta este de 1:100 si in 6 ani vrei sa o reduci la 1:15 mentinand salariile mari INTACTE. Buun!
Practic - grosso modo vorbind - salariul minim trebuie sa creasca de 7 ORI pentru a indeplini "promisiunile". Pai coane Boc, asta inseamna ca salariul minim - ala de 520 de lei (122 de Euri si o sa vedeti de ce am calculat in Euri!!!)peste 6 ani va fi 3,640 de lei, este drept, la valoarea anului 2015, si adus in zilele noastre ar insemna (cu inflatiil prognozate de BNR), de cca. 5,5% in 2010; 5% in 2011; 4,5% 2011, 4% in 2012; 3,5% in 2013; 3% in 2014; 2,5% in 2015 - am fost
mai "dur" decat prognoza BNR, si calculu este aprox, pentru ca nu stiu indexarea anuala, dar...rezulta= cca. 2,735 de lei la valoarea anukui 2009, adiCA CAm circa aproximativ 650 de Euri...SALARIUL MINIM PE ECONOMIE DE 650 DE EURI - ma repet. Asta este de facto ceea ce va jurati ca va fi real.
Domnu' Boc, noi nu suntem nici creduli, nici prosti, nici naivi. Ceea ce spuneti dumneavoastra sunt BALIVERNE.
Cantati la alta masa, va rog!
PS. Ia ghici cu cine NU voi mai vota in vecii vecilor???
O situatie de criza economica se combate prin stringerea curelei, oriunde in lume, mai putin in Romania.
Dupa ultima rectificare bugetara, cheltuielile publice sint mai mari cu 14,7 % mai mari comparat cu anul trecut. Poate tie nu iti da de gindit, poate nu citesti M.O., dar nivelul de prostie si de rea credinta este maxim la FSN-ul actual.
Criza se trateaza cu strinsul curelei, cu mai multa munca si cu cresterea productivitatii.
Minister al turismului ne trebuia noua sau marirea de 13 ori a bugetului administratiei prezidentiale sau relocarea unor agarici de la Cluj ?
Toate acestea si multe altele se fac pe banii nostrii.
Este problema ta daca faci parte din satra de lachei ai derbedeului, poate iti este bine cu ei in acest moment, dar pe termen lung te paste FOAMEA..
Sa traiesti bine, mai draga !
sper ca la asta se refera si nu la vreo prognoza de crestere a salariului minim fiindca asta este foarte, foarte greu. de fapt, e imposibil fara o inflatie crancena!
in rest, vom trai si vom vedea. momentan sunt dezamagit de modul cum se iau masurile...se ataca efectul si nu cauza, din pacate.
1. Sa nu ne facem iluzii ca vreunul din salariile alea sfruntate de bugetari respectabili va fi micsorat sau impozitat
2. Exista niste intentii utopice de marire, intr-un viitor indepartat, a salariilor mici, dar asta numai daca ne permite FMI-ul, sau UE, sau Elena Udrea, si numai daca economia nu va intra definitiv in vrie, datorita masurilor fiscale intelepte ale tandemului Boc-Pogea.
E naspha ca la orice post pozitiv sau negativ se aduna o gasca de cretinii care cred ca vaicareala lor mai impresioneaza pe cineva. De exemplu: vaicareala despre salariul minim, deshi Boc nu o zis nimik de asta, un cretin care calculeaza in EURI, unul care e deja furat. Ce naiba se intampla? E simpozion de neurologi in salon shi nimeni nu stie?
Eu cred ca se poate ajunge la raportul de 1:15 prin cresterea prin cresterea salariului minim spre 250 de euro in 4 ani si prin eliminarea sporurilor si primelor pentru salariile foarte mari din sistemul bugetar, care chiar umfla salariile mari. Nici chiar acum salariile mari din sistemul bugetar nu ajung la 5000 sau 10.000 de euro: foarte rar se trece de 3-4000 de euro la salariul de baza. Dar sporurile si primele pot sa dubleze lejer suma asta.
Una peste alta, este oricum un inceput bun zic eu. De ani de zile s-a vorbit de asta si nimeni nu a facut nimic, tocmai pentru a nu deranja diverse categorii de bugetari. Stabilirea unui raport maximal intre minim si maxim de 15, incercarea de echivalare a unor categorii de bugetari si mai ales limitarea sporurilor la maxim 30% din baza sunt principii bune. Prea multe injuraturi pentru guvernul asta (si Boc in particular), care a inceput ceva de care mai toti s-au ferit pana acum
Adica am avea o plaja de 300-4500 de euro
Merge pe principiul ca multi aud dar putini se apuca sa disece credibilitarea spuselor sale.
Este evident ca daca se vrea reducerea raportului dintre salariul maxim si minim de la 72 la 15 fara a scadea salariile mari va trebui sa aduca salariul minim la cca 3000 RON adica 30 milione. Acesta ar fi de exemplu salariul minim al unei femei de serviciu de la o scoala sau primarie. Si asta in cca 3-4 ani. In conditiile in care se preconizeaza o rata a inflatiei de sub 5% iar raportul dintre salariul mediu din sectorul bugetar si sectorul privat este deja supraunitar aceasta ar insemna falimentul bugetului. Sunt curios ce zice dl. Pogea !
Solutia ar fi evident plafonarea salariului maxim bugetar, eventual la salariul presedintelui si reducerea salariilor mari astfel incat sa nu depaseasca pragurile prevazute in noua lege cu mai mult de 30% urmate de inghetarea lor pana la alinierea cu pragurile.
Salariul minim pe economie in 4 ani nu cred poate trece de 1300-1500 de lei, adica undeva la 300 de euro/luna. Chiar si in cazul asta ramane loc destul pentru salariile de manageri sau alte job-uri de top in sectorul bugetar, de pana la 4500 de euro.
domnu' poc daca salariile vor creste in ritmul accelerat in care ati crescut si dvs. in copilarie, sau cum au crescut salariile profesorilor, e de rau.
Dar am incredere (hahahahahaha!!!!) in dvs. si astept cu nerabdare.
Probabil va veni mai repede sfarsitul lumii.