Vineri incepe summit-ul aniversar al NATO, ce marcheaza 60 de ani de existenta a Aliantei. Evenimentul este gazduit simultan de doua tari - lucrarile summit-ului urmand sa se desfasoare simultan atat in Franta, la Strassbourg, cat si in Germania, la Baden-Baden si Kehl. Summit-ul NATO, care incepe vineri si se va incheia sambata, aduce si extinderea Aliantei cu doi noi membri - Croatia si Albania.

Albania si Croatia au devenit membri cu drepturi depline ai NATO inca de miercuri, dupa o ceremonie care a avut loc la Departamentul de Stat american, potrivit Rador.

Cele doua tari au devenit membri NATO la exact un an de la lansarea invitatiei, la summitul de la Bucuresti. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a felicitat ambele tari pentru aceasta realizare istorica, ce le aduce in situatia de a beneficia de securitatea colectiva oferita de NATO, dar si de a-si asuma responsabilitatile ce decurg din acest statut.

"Albania si Croatia au lucrat foarte serios pentru a indeplini standardele Aliantei in ce priveste democratia si reformele fortelor armate. Au depasit un episod dificil din istoria Balcanilor, nu cu mult timp in urma, pentru a deveni contributori la stabilitatea regionala si la securitatea internationala. Acum isi preiau locul in NATO si au propria voce, alaturi de celelalte state membre, in deciziile aliatilor", a declarat James Appathurai, purtatorul de cuvant al NATO.

Cu Albania si Croatia, Alianta incheie cea de-a cincea extindere din istoria sa de sase decenii si a treia de la caderea comunismului.

Purtatorul de cuvant al NATO a tinut sa sublinieze ca Alianta ramane deschisa primirii de noi membri, amintind ca alte doua tari aspirante, Georgia si Ucraina, vor putea deveni membre la un moment dat, insa nu inainte ca cele doua sa indeplineasca toate criteriile de aderare.