Ceasul urias de pe cea mai inalta cladire din Tirana numara orele si minutele pana cand Albania va deveni oficial membra a NATO. Croatia, in schimb, nu a pregatit nici un fel de festivitati sau evenimente oficiale pentru ziua cea mare, relateaza Reuters. Cele doua state devin oficial membre NATO in cadrul summitului aliantei de vineri si sambata.

Una dintre cele mai sarace state din Europa, Albania straluceste de mandrie, arborand drapelele statelor membre pe cele mai importante cladiri oficiale, iar populatia este asteptata la concerte si alte manifestari similare.

Un proiector din apropierea sediului premierului Sali Berisha deseneaza seara de seara simbolurile NATO pe cladirea de peste strada, unde candva a fost biroul dictatorului comunist Enver Hoxha. "Intrarea in NATO ne va face bine. Ne va apara securitatea nationala, iar strainii care doresc sa investeasca aici se vor simti in siguranta", comenteaza un chelner din orasul minier Prrenjas.

Analistii, mai sceptici, sustin ca partidul presedintelui Sali Berisha a folosit aderarea ca parghie pentru alegerile din 28 iunie, care vor fi atent monitorizate de UE. Observatorii spun ca Albania nu a avut niciodata un scrutin cu adevarat liber si corect, iar asemenea alegeri sunt importante pentru progresele catre aderarea la UE. Albania are deocamdata doar un acord de asociere cu uniunea, dar nu si-a depus candidatura.

Croatia insa spera sa adere in urmatorul val, din 2011, daca isi va rezolva intre timp disputa cu Slovenia. Populatia nu priveste cu mare entuziasm intrarea in NATO, data fiind neimplicarea aliantei in razboiul croato-sarb. Momentul este privit mai degraba ca o treapta fireasca in drumul catre UE, o aderare mai problematica.

"Nici Croatia, nici Albania nu au importanta strategica pentru NATO, nu sunt privite ca facand parte din sfera de interes a Rusiei. NATO se extinde din inertie spre teritorii pe care le considera ale sale", a opinat Zoran Kusovac, analist in probleme strategice pentru Balcani.

Ambele tari au trimis deja trupe in misiunile conduse de NATO in strainatate, inclusiv in Afganistan si Irak.

"Pentru Croatia, NATO are o valoare simbolica, intr-o masura mult mai mare decat practica. Dar ceea ce era important de realizat a fost deja indeplinit, aderarea este un semn ca tara indeplineste anumite standarde", a spus Kusovac.