"Din depozitul unitatii militare din Ciorogarla lipseste un numar de arme si nu a fost sustrasa niciun fel de munitie. Acest lucru arata ca este putin probabil ca aceste arme sa fie si folosite", a declarat, vineri, ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara. El a anuntat ca din depozitul militar au disparut pistoale, pistoale-mitraliera si o pusca-mitraliera, dar si cateva baionete si cateva binocluri, fara a preciza, insa, numarul armelor furate. Mihai Stanisoara a anuntat si demiteri la UM 01916 din Ciorogarla.

Declaratiile ministrului Apararii:

  • "In momentul imediat urmator dupa ce am aflat de acest eveniment m-am deplasat la fata locului si m-am asigurat ca au fost luate toate masurile pentru gestionarea situatiei."
  • "A fost anuntat Parchetul Militar, iar procurorii au inceput ancheta pentru a stabili circumstantele si pentru a-i identifica pe cei care se fac vinovati."
  • "Magaziile Unitatii Militare si zonele adiacente acestora au fost izolate pentru prelevarea de probe si abia ieri dupa-amiaza (joi, n.red) ni s-a permis accesul in interiorul respectivelor magazii, s-a efectuat inventarul, iar atunci am stiut cu exactitate ce lipseste."
  • "Din unitate lipseste un numar de arme si nu a fost sustrasa niciun fel de munitie. Acest lucru arata ca este putin probabil ca aceste arme sa fie si folosite."
  • "Au disparut pistoale, pistoale-mitraliera si o pusca-mitraliera, dar si cateva baionete si cateva binocluri."
  • "Din cauza faptului ca este in desfasurare o ancheta a Parchetului Militar, nu putem sa va oferim anumite detalii care pot constitui elemente probatorii in ancheta in curs de derulare."
  • "Imediat dupa aflarea evenimentului am dispus masuri de intarire a pazei si de asigurare a securitatii la toate unitatile militare din tara. In urma verificarilor efectuate chiar in seara de miercuri, am avut certitudinea ca acest eveniment a fost unul izolat si nu s-au inregistrat incidente similare la alte unitati militare din tara."
  • "Pe langa ancheta penala, am dispus constituirea unei comisii de ancheta a Ministerului Apararii, care a constatat nereguli in executarea serviciului de zi pe unitate, a serviciului de paza si nu in ultimul rand, o lipsa majora de comanda in exercitarea actului de comanda si control de catre cei care aveau atributii in acest sens."
  • Un prim set de masuri anuntat de ministrul Apararii a fost eliberarea din functie a mai multor angajati ai unitatii militare din Ciorogarla, dar si la varful MApN. Printre cei demisi se numara si Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, Constantin Croitoru, si seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene, Maricel Popa.
  • "Aceste eliberari din functie sunt masuri de ordin administrativ si urmeaza ca Parchetul Militar sa stabileasca eventualele vinovatii pe linie penala", a declarat Mihai Stanisoara.
  • "Intelegem gravitatea evenimentului produs si alaturi de ceea ce trebuie facut in interiorul Ministerului colaboram cu toate institutiile statului implicate in rezolvarea acestui caz."