Presedintele Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a declarat vineri, la finalul intalnirii de la Ministerul Muncii, ca reprezentantii ministerului au acceptat majorarea punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009 si ca aceasta sa fie acordata retroactiv, transmite Mediafax.

In ceea ce priveste majorarea punctului de pensie, liderul sindical a afirmat ca reprezentantii Ministerului Muncii au acceptat ca valoarea acestuia sa ajunga la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009.

Potrivit lui Hossu, Comisia de la Ministerul Muncii a stabilit ca, desi valoarea punctului de pensie va fi calculata dupa stabilirea bugetului, majorarea sa fie acordata retroactiv din ianuarie 2009.

De asemenea, reprezentantii partenerilor sociali si cei ai Ministerului Muncii au cazut de acord asupra valorii indemnizatiei de somaj care va reprezenta 75 la suta din ultimele trei salarii, dar nu va putea sa depaseasca salariul mediu pe economie, insa nu a fost aacceptata propunerea privind pensia sociala minima de 350 de lei.

Totodata, in cadrul intalnirii de la Ministerul Muncii s-a stabilit ca majorarea salariilor in sectorul bugetar sa fie facuta diferentiat, respectiv bugetarii cu venituri mai mici sa beneficieze de majorari mai mari, iar cei cu venituri mari de majorari mai mici.

Liderul sindical a mai precizat ca luni vor fi centralizate masurile propuse de cele trei comisii, iar marti va avea loc la Ministerul de Finante o prima negociere.