Ridicarea monitorizarii justitiei Romane de catre Comisia Europeana este conditionata de pronuntarea verdictelor - fie achitare, fie condamnare - in unele cazuri de coruptie la nivel inalt, precum cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase. Afirmatia a fost facuta de Gunther Krichbaum, seful Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn.

  • "Monitorizarea se va incheia atunci cand Romania va indeplini conditiile care trebuie puse unui stat de drept, modern, din Uniunea Europeana. Asa ca depinde de Romania cand va fi incheiata monitorizarea. Una dintre conditiile esentiale este combaterea hotarata a asa-numitei "coruptii la nivel inalt". Este necesar ca procesele in curs, cum ar fi de exemplu cazul Nastase, sa fie finalizate, fie prin achitare, fie prin condamnare. Nu doar Europa, dar si oamenii din Romania asteapta acest lucru" a declarat Gunther Krichbaum pentru NewsIn.
  • In plus, seful Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag a atras atentia ca, in cazul in care cazurile de coruptie se vor inmulti in Romania, "fondurile europene alocate acestei tari vor trebui verificate", asa cum s-a intamplat si cu Bulgaria, care a ajuns in situatia de a fi sanctionata de CE cu inghetarea fondurilor de preaderare.
  • Referitor la faptul ca uzina Dacia-Renault de la Mioveni a decis intreruperea pentru inca doua saptamani a productiei, parlamentarul german spune ca si la fabricile din Europa si la furnizorii acestora situatia este similara, insa este de parere ca actuala taxa auto pentru masinile de import nu ajuta economia romaneasca, in contextul crizei.