Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala ordonanta privind interzicerea cumularii pensiei si a salariului de la stat. "Interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", a aratat Avocatul Poporului, Ioan Muraru, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta, potrivit NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, ca in opinia sa, aceasta ordonanta respecta Constitutia: "Cam asa arata democratia, fara exceptii, pentru ca ne-am obisnuit sa fim clienti ai exceptiilor. Cred ca aceasta ordonanta respecta Constitutia, adica aplicarea legala a legii pentru toti."

In plus, seful statului a afirmat, joi, ca 4 judecatori ai Curtii Constitutionale cumuleaza pensia cu salariul, fara a ii numi pe acestia.

  • Ioan Muraru: Ordonanta incalca Constitutia

"Salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de articolul 44 din Constitutie si Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", arata Avocatul Poporului, Ioan Muraru, invocand articolul din Constitutie care prevede ca “nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”.

"Este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia", mai arata Ioan Muraru in motivarea exceptiei, publicata pe site-ul institutiei.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat ingradeste atat dreptul la munca prevazut in Constitutia Romaniei, cat si drepturile economice, sociale si culturale prevazute in legislatia internationala, sustine Avocatul Poporului.

De asemenea, mai arata Avocatul Poporului, dreptul la munca si dreptul la pensie nu pot fi afectate prin adoptarea ordonantelor de urgenta, deoarece sunt prevazute de legea fundmentala, in categoria drepturilor fundamentale.

"Emiterea acestei ordonante, prin nerespectarea evidenta a dispozitiilor constitutionale, ar prejudicia segmente mari de populatie si ar pune in real pericol buna functionare a multor institutii si structuri statale", este concluzia Avocatului Poporului.

  • Contestatia se judeca pe 15 ianuarie

Curtea Constitutionala va judeca pe data de 15 ianuarie contestatia Avocatului Poporului.

Liberalii solicitasera joi Avocatului Poporului, prin vocea vicepresedintelui partidului, Norica Nicolai, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta, insa Ioan Muraru a sesizat Curtea din proprie initiativa.

Guvernul Boc a adoptat, la sfarsitul anului 2008, ordonanta de urgenta care stabileste ca nimeni nu mai poate beneficia simultan de pensie si salariu de la o institutie de stat. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 4 ianuarie, iar persoanele care intra sub incidenta acestei legi trebuie sa decida daca raman cu pensia sau cu salariul in termen de 15 zile.

Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor, a anuntat premierul Emil Boc.