Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat, marti, dupa o intalnire cu liderii sindicali din invatamant, ca "in proiectul de buget ce va fi inaintat Parlamentului vor fi incluse cresterile salariale prevazute de lege". "Majorarea in termeni reali nu este de 50%, ci de 34% si o vom sustine", au afirmat liderii sindicali din invatamant, dupa intalnirea cu ministrul educatiei.

Reprezentantii ministerului vor purta in continuare negocieri cu liderii sindicali care ii reprezinta pe profesorii universitari, deoarece majorarea prevazuta in lege nu se va aplica si acestei categorii.

Cele mai importante declaratii ale ministrului educatiei:

  • In cei 6% din PIB prevazuti pentru Educatie vom cuprinde cresterile salariale prevazute de legea in vigoare.
  • Vom introduce si criterii destinate cresterii calitatii invatamantului, pe care le vom aplica, experimental, in semestrul al II-lea al acestui an scolar. Practic, vom stabili un sistem pentru evaluarea profesorilor. Am decis formarea unor echipe care sa nominalizeze criterii de performanta. Incepand din anul scolar 2009-2010, acestea vor fi aplicate.
  • Vom acorda cresteri salariale si in functie de performantele profesorilor.
  • Vom gasi o solutie pentru problema profesorilor pensionari.
  • Ordonanta privind blocarea promovarilor nu este aplicabila in invatamant.

Presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, a declarat ca, in opinia sa, asa-numita "lege 50%" ar trebui aplicata, in conditiile in care, a explicat el, "Incarcatura bugetara privind salariile mari ale profesorilor reprezinta sub 0,2% din PIB".