Ninsoare, viscol si frig - acestea sunt coordonatele meteo pentru weekend, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), care, de altfel, a emis o avertizare cod galben pentru 26 de judete, valabila de vineri, ora 22:00, pana duminica la ora 18:00.

Meteorologii avertizeaza ca in zonele montane va ninge viscolit si se va depune strat consistent de zapada, care izolat va depasi 20-25 de centimetri, iar vremea se va raci, temperaturile minime coborand pana la minus 20 de grade Celsius, informeaza Ministerul Mediului, potrivit Mediafax.

Potrivit raportului de sambata privind situatia hidrometeorologica al Ministerului Mediului, in intervalul sambata, ora 22.00 - duminica, ora 18.00, vremea se va raci accentuat, temperaturile minime vor cobori pana la -20 ... -15 grade Celsius la peste 1.800 de metri, iar cele maxime pana la -14 ... -10 grade Celsius. La altitudini mai mari de 1.800 de metri se pot produce unele avalanse si curgeri superficiale pe pantele foarte inclinate.

Ministerul Mediului a transmis, vineri, o atentionare de cod galben catre 26 de prefecturi privind ninsorile care vor cadea in intervalul 21 noiembrie, ora 22.00-23 noiembrie, ora 18.00, ca urmare a avertizarii de viscol comunicata de meteorologi.

Judetele vizate de avertizare sunt Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Dambovita, Caras-Severin, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Valcea, Vrancea si Timis.

Vreme rece va fi si in Capitala, unde maximele nu vor depasi 3-4 grade, informeaza Realitatea TV.

Vineri, cel mai frig a fost in Ceahlau, pe varful Toaca, -3 grade, iar cel mai cald a fost la Predeal, 7 grade dupa-amiaza. Pe creste si-a facut aparitia viscolul, iar in Muntii Banatului si Carpatii Orientali se pot aduna si peste 25-30 de litri de apa pe metru patrat.

Duminica, desi ninsorile si ploile se mai domolesc, si doar in Occidentali va mai fulgui, va fi si mai frig, caci temperaturile vor continua sa scada usor, iar vantul va continua sa sufle puternic.

Vremea rea anuntata de meteorologi inchide si multe trasee montane. Turistii sunt sfatuiti sa nu se aventureze la altitudini mari sau fara echipament corespunzator. ''Toate traseele montane sunt inchise. S-a format un strat de gheata peste care s-a asternut un strat de zapada. Acestea devenind extrem de periculoase. Sunt trasee apropiate orasului. Cascada Urlatoarea, gura Diham care pot fi vizitate'', a precizat Gheorghe Haiduc, sef salvamont Busteni.