Sase dintre cele 8 victime ale accidentului minier de la Petrila care au fost transportate la spitale din Capitala sunt in stare critica. 5 dintre minerii adusi in Bucuresti se afla la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, iar ceilalti 3 la Spitalul de Urgenta Floreasca. Pentru a face fata situatiei, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri si-a suplimentat duminica personalul. Luni dupa-amiaza, in urma verificarii parametrilor din subteran, s-a luat decizia ca noua salvatori minieri profesionisti sa intre in mina. Patru dintre minerii care au murit in adancurile minei de la Petrila au fost scosi la suprafata de echipa de salvatori, dupa patru ore in subteran, a anuntat luni Dan Aurel Pricajan, prefectul judetului Hunedoara.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost luni dimineata la Spitalul Floreasca, pentru a verifica in ce stare sunt minerii raniti. Intre timp, conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani este audiata, luni, de procurori.

  • Starea ranitilor

"Se va intra in sala de operatie, pentru o noua evaluare. Apoi se va trage concluzia cea mai potrivita. Rezultatul acestei evaluari va fi transformat intr-o fisa medicala scrisa pe intelesul oamenilor si acea fisa in regim confidential va pleca la familie. Am rugat partea medicala sa informeze foarte des familia pentru ca familia fiecarui pacient in parte trebuie sa cunoasca adevarul'', a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, citat de Realitatea Tv.

Cinci dintre raniti au fost supusi unor interventii chirurgicale si se afla la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, starea lor fiind instabila din cauza arsurilor foarte grave, a declarat directorul medical al unitatii medicale, Cristian Nitescu. Acesta a adaugat ca starea a 3 dintre raniti este foarte grava, avand arsuri pe 80-85% din suprafata corpului, iar ceilalti doi pacienti au arsuri de pana la 35% din suprafata corporala. De asemenea, starea ranitilor este instabila deoarece acestia au suferit arsuri ale cailor aeriene respiratorii superioare, putand oricand aparea complicatii precum insificienta pulmonara acuta sau stop cardiorespirator.

"In urmatoarele ore vom decide daca vom avea nevoie de tesut de la Banca Europeana de Piele sau daca vom aveam nevoie sa cautam donatori", a adaugat Cristian Nitescu.

In afara celor cinci mineri internati la Spitalul de Arsi, in Capitala au fost adusi alti trei mineri, care sunt internati la Spitalul de Urgenta Floreasca. Doi dintre acesti pacienti au intrat in sala de operatii si au arsuri deosebit de grave, pe aproximativ 70% din suprafata corpului. Medicii sunt rezervati in privinta sanselor lor de supravietuire. Unul dintre raniti are o fractura la brat, iar altul are o leziune la craniu. Cei trei au fost operati cu succes la Spitalul Floreasca.

Medicul Cristian Boieriu, de la SMURD Targu Mures, a declarat ca doi dintre cei trei raniti de la Floreasca sunt in stare foarte grava, ei respirand cu ajutorul aparatelor. Cel de-al treilea are arsuri doar pe 7% din suprafata corpului, dar are o fractura deschisa la brat.

La Spitalul din Petrosani mai sunt internate in acest moment sase dintre victimele exploziei din mina de la Petrila. Cei sase barbati internati la spitalul din Petrosani sunt intr-o stare buna. Cinci dintre ei se afla la sectia de chirurgie, iar unul este internat la ortopedie. Desi nu au suferit arsuri, cei sase vor mai ramane sub supravegherea medicilor cateva zile.

Trupurile neinsufletite a 8 dintre minerii care si-au pierdut viata din cauza exploziilor nu vor fi scoase din subteran mai devreme de 48 de ore. Mai multi salvatori au intrat luni la pranz in mina pentru a aduna probe, insa nu au putut ajunge pana in locul in care se afla cadavrele colegilor lor.

  • Conducerea Companiei Nationale a Huilei, audiata

Intre timp, conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani este audiata, luni, de procurori. Rudele victimelor de la mina Petrila sustin ca in mina erau probleme de cateva zile, iar cu toate ca in fiecare zi ajungeau la spital mineri cu arsuri, nu s-a luat nicio masura, iar minerii au fost obligati sa coboare in continuare in subteran, potrivit Realitatea Tv.

12 persoane au murit si alte 14 au fost ranite in urma celor doua deflagratii produse sambata, la interval de aproximativ trei ore, in subteranul minei Petrila. Printre cei care si-au pierdut viata se afla si patru salvatori care coborasera in mina sa-i scoata pe ortacii blocati in galerie.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca a decis suspendarea conducerii Exploatarii Miniere Petrila.

  • O echipa de noua salvatori profesionisti au coborat in mina

Directorul Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, a anuntat ca noua salvatori profesionisti au intrat in mina Petrila pentru a evalua situatia din subteran, transmite Mediafax. Potrivit lui Surulescu, in urma verificarii parametrilor din subteran s-a luat decizia ca noua salvatori minieri profesionisti sa intre in mina, la ora 13.45, pentru a evalua situatia. Dupa peste trei ore, patru dintre minerii care au murit in adancurile minei de la Petrila au fost scosi la suprafata de echipa de salvatori, a anuntat luni Dan Aurel Pricajan, prefectul judetului Hunedoara. Cele patru cadavre vor fi transportate la morga din Petrosani.

Surulescu, declarase, anterior, ca se ia in calcul o eventuala coborare in mina Petrila, dar pentru a se face verificari, nu pentru a fi recuperate trupurile victimelor exploziei de sambata.

Liderul de sindicat de la mina Petrila, Ioan Temneanu, a anuntat ca directorul numit la mina Petrila dupa suspendarea vechii conduceri, Constantin Jujan, a intrat in subteran impreuna cu echipa de noua salvatori.

Conducerea Exploatarii Miniere Petrila a comunicat ca in functie de informatiile pe care le va obtine echipa formata din noua salvatori care a intrat, luni dupa-amiaza, in subteranul minei se vor decide pasii urmatori in recuperarea trupurilor minerilor morti.