Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, la Brasov, ca a avertizat inca de acum cateva luni ca importul excesiv de masini second-hand va distruge locurile de munca din industria de autoturisme.

"Eu am spus inca de acum sase luni ca importul excesiv de masini second-hand va distruge locurile de munca. Cand am avertizat acest lucru in Parlament, domnul Boc facea demagogie ieftina. Iata care e rezultatul. Acum angajatii de la Dacia ar trebui sa se duca la Boc sa il intrebe cum e cu povestea pe care le-a spus-o. Va trebui facut ceva si va trebui sa vedem ce reglementari am putea introduce pentru ca efectele sunt prea mari. Exista 200.000 de persoane care lucreaza in aceasta industrie si vrem sa evitam greselile facute in Ungaria", a declarat Tariceanu, potrivit Mediafax.

Intrebat de jurnalisti cati someri estimeaza ca vor fi in Romania pana la sfarsitul anului 2008, Tariceanu a spus ca este greu de facut o prognoza a somerilor din domeniul industriei, insa este convins ca efectele crizei pot fi diminuate daca se merge pe calea investitiilor astfel incat sa se sustina locurile de munca existente si sa se creeze altele noi pentru a fi absorbiti cei care vor fi disponibilizati.

Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) aferente primelor zece luni din acest an arata ca piata auto second-hand isi continua trendul de crestere de peste 100%, inceput in a doua jumatate a anului, dupa modificarea taxei auto, la 1 iulie. Taxa a fost redusa semnificativ pentru masinile rulate si a crescut usor in cazul autoturismelor noi.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, miercuri seara, ca Guvernul va analiza un set de masuri pentru diminuarea efectelor generate de importurile de masini second-hand, care au creat probleme industriei auto din Romania, precizand insa ca taxa de poluare auto pentru masinile noi nu va fi eliminata.