Sindicatele din sanatate si din CFR au anuntat in ultimele 24 de ore ca renunta sau amana miscarile de protest anuntate si se multumesc cu promisiunile facute de Executiv, mult sub solicitarile angajatilor. Astfel, salariile din sistemul sanitar vor fi majorate cu 10%, fata de solicitarea de 50%, iar sumele ce vor fi alocate suplimentar pentru investitiile in infrastructura feroviara vor fi aflate abia saptamana viitoare. Deciziile sindicalistilor vin dupa ce, miercuri, Executivul a aprobat proiectul de lege care prevede retrocedarea catre sindicate a fostului patrimoniul al UGSR. Sindicalistii estimeaza ca valoarea bazelor sportive, de tratament si de odihna, a hotelurilor, a stadioanelor si a caselor de cultura se ridica la aproximativ 500 de milioane de euro.

Sindicalistii "inteleg" ce se poate si ce nu se poate

"Cadrele medicale au inteles ca acest acord este maximul ce poate fi obtinut de la acest guvern aflat pe picior de plecare si au fost de acord cu cresterea medie a salariilor cu 10%", a declarat vineri dimineata, pentru NewsIn, Marius Petcu, presedintele Sanitas si, in acelasi timp, presedintele CNSLR-Fratia, unul din sindicatele care va beneficia de retrocedarea patrimoniului UGSR.

In luna octombrie, reprezentantii Sanitas au amenintat cu greva generala, solicitand in principal cresteri salariale de 50-60% si acordarea primei de vacanta si majorarea bugetului alocat sanatatii in 2009.

Cu jumatate de zi mai devreme, sindicatele din CFR au anuntat amanarea cu doua saptamani a grevei programate sa aiba loc vineri. Ceferistii au cerut suplimentarea fondurilor de investitii in infrastructura feroviara si, dupa negocieri cu ministrul Ludovic Orban, au decis suspendarea grevei pentru a permite Executivului sa faca modificari in alocarile bugetare.

Guvernantii se mai confrunta cu amenintari de proteste din partea sindicatelor functionarilor si ale personalului din invatamant. Acestia din urma sustin ca pe 18 noiembrie intra in greva generala pentru ca Guvernul refuza sa puna in aplicare legea care le majoreaza salariile cu 50%, in timp ce functionarii din administratie si-au programat incetarea lucrului pe 13 noiembrie, acuzand Executivul ca nu aproba o lege similara cu cea care creste veniturile cadrelor didactice.

Legea linistii

In acest context, Guvernul a aprobat miercuri, dupa mai bine de doi ani de discutii, legea care prevede conditiile in care patrimoniul UGSR va fi retrocedat confederatiilor sindicale nationale.

In perioada negocierilor, Marius Petcu declara pentru HotNews.ro ca sindicatele au o evidenta exacta a bunurilor ce intrau in patrimoniul UGSR, dar ca acum nu se mai stie cu exactitate ce mai poate fi obtinut prin revendicare. Noua lege elaborata de guvern prevede ca in locul imobilelor care au fost deja instrainate pe cale legala, sindicalistii sa obtina masuri reparatorii in echivalent.

Cea mai importanta parte a bunurilor sindicalistilor o reprezinta bazele sportive si casele de odihna si tratament, casele de cultura si cluburile sindicale. Cele peste 400 de apartamente, garsoniere, garaje si boxe au fost vandute in ultimii 18 ani tot de sindicalisti, desi acestia aveau doar drept de administrare, nu si de proprietate. Au mai ramas insa aproape toate cele 51 de case de cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihna si tratament, 34 de sedii si cele 344 de baze sportive. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, estima, la momentul dezbaterii publice a proiectului, ca valoarea totala a acestora este in jur de 500 de milioane de euro.

Patru din cele cinci sindicate reprezentative administreaza in acest moment toate casele de odihna care au fost ale UGSR. CNSLR Fratia, Cratel Alfa, BNS si CSDR detin SC Sind Romania SRL, societatea care raspunde de activitatea turistica si de tratament. Potrivit datelor facute publice pe site-ul Ministerului Finantelor, Sind Romania avut in 2005 un capital total de aproape 800 de miliarde de lei vechi, o cifra de afaceri de aproape 900 de miliarde de lei vechi si un profit net de peste 83 de miliarde de lei.

Administrarea si veniturile din Sind Romania sunt impartite de cele 4 mari sindicate potrivit unui algoritm stabilit in functie de numarul de aderenti. Astfel CNSLR Fratia ia 35%, Cartel Alfa - 28%, iar BNS si CSDR cate 17,5%.