Rata somajului ar putea sa nu scada in 2009, fiind influentata de revenirea in tara a romanilor aflati la munca in state afectate de criza economica, precum Spania, motiv pentru care este necesar ca bugetul sa prevada venituri pentru plata indemnizatiilor de somaj, a spus luni premierul Tariceanu.

"Rata somajului in 2009 va depinde si de un alt factor care este foarte greu de evaluat. Depinde de numarul de romani care s-ar putea intoarce din strainatate, din statele grav afectat, cum este Spania. In Spania este o grava recesiune economica, un somaj care practic a explodat", a declarat premierul, citat de NewsIn.

Seful Executivului a spus ca este necesar, din acest motiv, ca bugetul asigurarilor de somaj sa prevada veniturile pentru plata indemnizatiilor de somaj. Premierul a precizat ca in Romania nu se poate vorbi de o recesiune economica ci de o scadere a cresterii economice, estimata la 4-6% pentru anul viitor.

Tariceanu a afirmat ca Romania nu are nevoie "sub nicio forma" de ajutor financiar international dupa modelul statelor vecine, insa numai daca masuri precum majorarea salariilor profesorilor cu 50% vor fi evitate. "Economia este sanatoasa. Dar sa stiti un lucru. Daca in aceste momente luam masurile contrare, o si pe a noastra", a spus el.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde de lei).

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a declarat sambata, la Realitatea TV, ca aproximativ 17.000 de romani ar putea fi disponibilizati din cauza crizei economice, ceea ce ar putea necesita majorarea cheltuielilor bugetare pentru someri in 2009.