CE a declansat a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in domeniul energetic

de D.G.     HotNews.ro
Duminică, 2 noiembrie 2008, 18:02 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana a declansat a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in domeniul energetic, intrucat Parlamentul de la Bucuresti nu a adoptat o ordonanta de urgenta prin care ar fi trebuit incluse in legislatie mai multe prevederi ale unor directive europene, informeaza Mediafax.

"Ministerul Economiei si Finantelor a transmis Parlamentului in luna februarie 2008 solicitarea de includere, in proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a Legii gazelor.

Pana in prezent, acest proiect de lege nu a fost adoptat in plenul Parlamentului Romaniei", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru completarea legii energiei elaborat de MEF.

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement (incalcarea dreptului comunitar) impotriva Romaniei pentru depasirea termenului de transpunere in legislatie a prevederilor Directivei 2005/89 privind masurile care sa garanteze siguranta aprovizionarii cu electricitate si investitiile in infrastructuri. Data limita a fost 24 februarie. Totodata, Romania avea obligatia de a transmite periodic catre CE rapoarte privind piata de energie.

"Procedura de infringement a intrat in etapa a doua, de aviz motivat, urmatoarea etapa fiind aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie, fapt ce constituie o situatie extraordinara", se mentioneaza in proiectul de act normativ.

MEF precizeaza ca preluarea acestor prevederi in legislatia nationala nu are impact asupra functionarii pietei nationale de energie sau asupra activitatii companiilor din acest sector.

Prima etapa a procedurii de infringement impotriva unui stat memebru al UE este cea pre-contencioasa (amiabila), care are ca obiectiv respectarea voluntara a exigentelor dreptului comunitar.

Etapa a doua, cea contencioasa, este initiata in conditiile in care CE constata ca statul respectiv nu se conformeaza cerintelor comunitare, si consta in sesizarea, de catre CE, a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) de la Luxemburg.

Statul vizat de demersul CE are posibilitatea, chiar si in etapa a doua, sa adopte masurile pentru remedierea situatiei, fapt ce duce la incetarea procedurii in fata CJCE.

De la intrarea in Uniune, CE a initiat impotriva Romaniei mai multe proceduri de incalcare a dreptului comunitar.

739 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version