Presedintele Traian Basescu a cerut duminica seara Parlamentului si Guvernului sa renunte la a mai batjocori romanii din afara granitelor, acuzand cele doua institutii ca au redus bugetul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni de la 20 milioane de lei in 2007 la 5 milioane de lei in acest an.

"Atat merita romanii de pretutindeni dupa factorul politic din Romania, in conditiile in care ei asigura sistemului bancar romanesc sapte miliarde de euro pe an, (...) in conditiile in care acesti oameni trimit acasa anual sapte miliarde de euro care echilibreaza balanta de plati a tarii", a spus seful statului, care a revenit din vizita efectuata in Spania.

"Cred ca statul roman trebuie sa renunte la a mai batjocori romanii de pretutindeni prin neimplicarea in sprijinirea actiunilor lor culturale, economice, de promovare a Romaniei, de consolidare a vietii interne a comunitatilor de romani", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a declarat ca suma "meschina" alocata prin buget pentru DRU, de mai putin de 1,5 milioane euro, este inferioara celei alocate de administratia spaniola pentru forumul organizat in aceste zile la Madrid: "Administratia cumunitatii locale din Madrid a alocat o suma care depaseste tot bugetul DRU".

Basescu a facut un apel public la institutiile statului, la Parlament si la Guvern, sa-si faca datoria fata de cei circa 10 milioane de romani aflati in strainatate, "oameni care nu contenesc sa gandeasca si sa simta romaneste, sa-si iubeasca tara de origine".

"A-i neglija, inseamna a neglija o populatie de romani cat jumatate din populatia actuala a Romaniei. (...) A nu-i sprijini acum inseamna a-i abandona si a confirma ca pentru unii politicieni romanii au ramas tot la starea la care au fost etichetati de presa, niste capsunari", a spus el.

Seful statului si-a exprimat regretul pentru faptul ca "s-au gasit politicieni care (...) au incercat sa politizeze acest forum pe care statul roman nu a fost in stare sa-l organizeze, desi avea obligatia sa organizeze un congres al romanilor de pretutideni, si atunci cel mai usor lucru este sa incerci sa politizezi un asemenea eveniment".

Inaltul reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate, un impostor

Totodata, presedintele a acuzat si acele partide care "in mod neinsiprat au afisat insemne" electorale sau "insemnele culturale manifestate prin fluieraturi sau huiduieli" ale altor partide, precum si impostorii "care, in calitate de candidati, s-au prezentat ca inalti reprezentanti ai Guvernului pentru romanii din strainatate.

Daca in primul caz referirea lui Traian Basescu pare a viza PD-L, in conditiile in care, potrivit NewsIn, participantii la mitingul din Alcala de Henares au purtat fulare cu insemnele PD-L si stegulete portocalii, "inaltul reprezentant al Guvernului" la care face referire Traian Basescu pare sa fie fostul sau coleg de partid, Petre Roman.

Acesta a fost numit recent de premierul Tariceanu drept inalt reprezentat al Guvernului pentru romanii din strainatate si a participat la lucrarile Forumului Asociatiilor Romanilor din Diaspora, ocazie cu care s-a si salutat cu seful statului.