Un numar tot mai mare de europeni au o parere negativa despre evrei, in timp ce atitudinile deja preponderent nefavorabile fata de musulmani se inmultesc si ele, avertizeaza Centrul de Cercetare PEW din Washington. Tara cea mai antisemita este Spania, urmata de Rusia si Polonia, in timp ce Marea Britanie se situeaza la polul opus. Musulmanii sint priviti cu ochi rai de spanioli (52%), germani (50%), polonezi (46%), dar si de francezi, britanici si americani.

Un sondaj de opinie al Centrului de Cercetare Pew (Pew Global Attitudes Project ), realizat in primavara acestui an, arata ca 46% dintre spanioli au o parere negativa despre evrei. Mai bine de o treime dintre rusi, 34%, si polonezi, 34%, impartasesc acelasi punct de vedere. In Germania si Franta procentajul populatiei cu vederi antisemite se ridica la 25%, respectiv 20%. Fata de alte sondaje asemanatoare ale Pew, facute in anii anteriori, cifrele sunt mult mai mari, cresterea cea mai semnificatifa fiind cuprinsa intre anii 2006-2008.

Singura tara in care numarul persoanelor cu sentimente antisemite nu a crescut este Marea Britanie, procentajul fiind in acest caz de 9%.

Sentimentele fata de musulmani sunt deja in toate aceste tari mult mai negative decat cele care privesc evreii. Peste jumatate din populatia Spaniei (52%), unul din doi germani (50%), 46% dintre polonezi, 38% dintre francezi, aproape un sfert dintre britanici si americani nu privesc cu ochi buni persoanele musulmane.

De asemenea, cercetatorii americani au observat ca exista o legatura clara intre atitudinile antiiudaice si cele antimusulmane. Persoanele care au o parere proasta fata de evrei au tendinta de a vedea si musulmanii intr-o lumina sumbra.

Atitudinile negative ale europenilor fata de crestini sunt mult mai putin intalnite si au ramas mult mai stabile de-a lungul anilor, desi s-au inmultit oarecum in Spania (24% in 2008, fata de 10% in 2006) si in Franta (17% fata de 9% in 2004).

O observatie suplimentara a Centrului Pew este ca persoanele in varsta de peste 50 de ani si acelea mai putin educate (care nu au urmat cursurile unei facultati) sunt mai antisemite si mai antimusulmane decat tinerii sau persoanele mai educate.