In jur de 40% dintre tinerii cu drept de vot din Romania nu stiu cu ce partid ar vota sau chiar si-au declarat hotararea de a nu vota deloc la alegerile din toamna. Conform studiului realizat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), din restul de 60%, aproximativ 20% dintre ei ar vota cu PD-L, 15% cu PSD si 12% cu PNL. 35% dintre tineri sunt nemultumiti de activitatea institutiilor statului.

Aproape 40% dintre tinerii care pot vota sunt nehotarati sau stiu deja ca nu vor calca in sectiile de votare la alegerile viitoare.

Din cei 60% care si-au exprimat dorinta de a merge la vot, 20% ar opta pentru PD-L, 15% pentru PSD, 12% pentru PNL, 4% PNG, 1,4% PRM. Alte partide mentionate nu au intrunit nici 1% din optiunile tinerilor, conform ANSIT.

Votantul mediu al principalelor partide are un profil destul de eterogen. Singurii care fac exceptie sint votantii PSD, caracterizati in special de un nivel redus de educatie, localizati mai ales in zona Sud-Muntenia si in mediul rural.

Tinerii sunt in continuare nemultumiti fata de institutiile centrale ale statului. Proportia celor care se declara nemultumiti sau foarte nemultumiti este in usoara scadere fata de anul trecut, 35% fata de 41% in 2007.

Totodata, tinerii sunt de doua ori mai multumiti de activitatea institutiilor locale decat de cea a institutiilor centrale (36% fata de 15%).

Gradul de multumire cu privire la autoritatile locale este mai ridicat in regiunile din Centru si Vest sau pentru locuitorii oraselor de marime medie, in timp ce tinerii din mediul rural sunt multumiti atat de autoritatile centrale, cat si de cele locale.

Studiul a fost realizat in perioada 24 iunie-2 iulie, pe un esantion de 1.205 persoane cu virsta cuprinsa intre 14 si 35 de ani.