Bucurestiul a urcat in acest an sapte pozitii, intr-un top al celor mai scumpe orase din lume, pe fondul aprecierii monedei nationale fata de dolar. Primul loc este ocupat in continuare de Moscova, pentru al treilea an consecutiv, potrivit unui studiu realizat de Mercer, citat de NewsIn.

Studiul companiei de consultanta in resurse umane Mercer acopera 143 de orase de pe sase continente si compara costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare oras analizat, printre care costuri imobiliare, de transport, hrana, imbracaminte, electrocasnice si divertisment.

Studiul este utilizat de catre companiile multinationale si de guverne pentru a stabili salariile pentru angajatii expatriati. Singurul oras monitorizat in Romania a fost Bucuresti, care a inregistrat o crestere generala a preturilor fata de anul trecut.

In 2007, studiul Mercer plasa Bucurestiul pe locul 78, iar in acest an a urcat pana pe 71.

Potrivit aceluiasi studiu, Tokyo ocupa al doilea loc in top, urcand doua locuri fata de anul trecut, in timp ce Londra a pierdut un loc, ajungand pe trei. Oslo a urcat sase locuri ajungand pe pozitia a patra, urmat de Seul care se afla pe locul cinci.

La polul opus se afla Asuncion din Paraguay, cu cele mai avantajoase preturi pentru expati.

La realizarea clasamentului, orasul New York a fost luat ca reper pentru acest studiu, fiind notat cu 100 de puncte. Moscova, care are 142,4 puncte, este de aproape trei ori mai scump decat Asuncion, calificata cu un scor de 52,5.