Problema Republicii Moldova va fi inclusa, ca un punct separat, pe ordinea de zi a Consiliului European din luna octombrie, a declarat luni seara presedintele Romaniei, Traian Basescu. El a precizat ca presedintele Frantei, tara care asigura presedintia Uniunii Europene, a oferit asigurari in acest sens, in cadrul summitului extraordinar consacrat crizei georgiene.

"Presedintele Nicolas Sarkozy a promis ca problema Republicii Moldova va fi discutata ca punct separat in Consiliul din octombrie", a spus Basescu, intr-o conferinta comuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Basescu a subliniat ca diplomatia de la Bucuresti are sarcina, in perioada urmatoare, sa discute cu Chisinaul, pentru a vedea care sunt aspiratiile statului vecin.

"La fel pot face si Polonia, si tarile baltice, dar noi avem obligatia sa ne continuam pionieratul, mai ales ca noi suntem tara care sustine, de doi ani, ca situatia Moldovei sa fie discutata in cadrul Balcanilor de Vest", si nu la pachet cu Ucraina, care este un stat mare, mai greu de integrat, a adaugat Traian Basescu.

Presedintele Voronin nu va accepta planul Kozak

Presedintele a precizat ca discutia privind Republica Moldova a fost "o presiune romaneasca si un ideal aproape la fiecare consiliu". Intrebat cum comenteaza recentele declaratii ale unor analisti si oficiali rusi privind Planul Kozak, Traian Basescu s-a marginit sa declare: "Nu cred ca presedintele Voronin accepta planul Kozak".

O alta intrebare a vizat recomandarea Uniunii Europene ca niciun stat sa nu recunoasca independenta provinciilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Traian Basescu a explicat ca Federatia Rusa a transmis, prin ambasadori, in toate cancelariile, o scrisoare in care explica motivatia pentru care a recunoscut independenta si solicitarea "politicoasa" ca si celelalte state sa procedeze in consecinta.

"Aceasta scrisoare se afla la presedintie. Vom face un raspuns, pentru ca asa este politicos. (...) Romania va ramane consecventa pozitiei sale privind recunoasterea Kosovo. Noi suntem o tara credibila, chiar daca nu suntem o mare putere, care a tinut la principii si cand a fost vorba de pozitii ale aliatilor, si cand a fost vorba de tari care sunt vecine cu noi", a subliniat Traian Basescu.