Presedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu, a revenit luni cu noi acuzatii la adresa conducerii Ministerului Educatiei. Gheorghe Radulescu ii cere premierului Calin Popescu Tariceanu demiterea urgenta a ministrului Cristian Adomnitei, care l-ar fi demis pe directorul Grupului Scolar Petre Poni din Bucuresti pe motiv ca acesta ar fi avut pozitii critice fata de organizarea examenului de bacalaureat. "Lasii nu au avut curajul sa inceapa cu mine", acuza Gheorghe Radulescu, care a declarat, pentru HotNews.ro, ca din estimarile sale, la bacalaureatul de anul acesta a fost frauda in cazul a 50% dintre elevi.

Gheorghe Radulescu a precizat ca a ajuns la aceasta cifra fara o abordare stiintifica, insa a facut aceasta estimare pe baza datelor pe care le-a obtinut pe diverse cai.

  • "Ministerul trebuia sa recunoasca situatia si sa ia masuri, nu sa o ascunda"

"Cei din minister au gresit cand au incercat sa ascunda situatia. Trebuiau sa recunoasca si sa vina cu masuri", a afirmat el, care a promis ca va reveni si cu o propunere de modificare a metodologiei desfasurarii examenului de bacalaureat: "Ecaterina Andronescu a propus mutarea examenului in universitati. Asta e doar forma problemei, nu fondul si nu rezolva nimic. Inseamna sa mutam spaga de colo dincolo. Eu voi veni cu o solutie de fond".

  • Radulescu: Nu au avut curajul sa inceapa cu mine

Gheorghe Radulescu i-a cerut, luni, premierului Calin Popescu Tariceanu, demiterea urgenta a ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, si pe cea a inspectorului scolar general al Capitalei, Stelian Fedorca, pe motiv ca l-ar fi demis "fara niciun motiv si fara nicio explicatie" pe directorul Grupului Scolar Petre Poni din Bucuresti, Stefan Vlaston, care este si presedinte al EDU CER si unul dintre sustinatorii lui Gheorghe Radulescu.

"Deoarece aceasta masura de tip stalinist, pusa in unda de doi liberali, aduce grave prejudicii democratiei, liberalismului si invatamantului romanesc, cer premierului Calin Popescu Tariceanu sa-i demita, in procedura de urgenta, pe cei doi stalinisti intarziati, Cristian Adomnitei si Stelian Fedorca. In caz contrar, Guvernul Romaniei si Partidul National Liberal isi asuma fapta lor reprobabila. Sa speram ca nu aceste foruri au comandat-o!", a afirmat Gheorghe Radulescu, care ameninta ca "va internationaliza acest caz de revenire la practici staliniste. Lasii nu au avut curaj sa inceapa cu mine!"

  • Ordin de sus, prin telefon

"Demiterea in plina vacanta a unui director de scoala este suspecta. Toata aceasta actiune are legatura cu mine, dar s-au razbunat pe cineva mai slab, pe cel care au putut", a declarat Gheorghe Radulescu pentru HotNews.ro. "Demisia a fost ordonata prin telefon de ministrul Adomnitei. Fedorca a fost un simplu executant", a adaugat el.

Contactat de HotNews.ro, Stefan Vlaston, fostul director al Grupului Scolar Petre Poni, a confirmat faptul ca in decizia de revocare a sa din functie nu exista nicio explicatie, dar spune ca a aflat, din surse de la inspectorat, ca "ordinul a venit de sus, de la ministrul Adomnitei. Este un abuz al domnului ministru. Functiile de directori de scoli sunt functii de stat, nu de partid. Singura explicatie pe care o gasesc este aceea ca am avut pozitii critice fata de organizarea bacalaureatului de anul acesta. Eu am avut astfel de pozitii, dar nu in calitate de director de scoala, ci in calitate de presedinte al EDU CER (Asociatia pentru educatie si cercetare, n.red). Probabil s-a dorit sa se dea un exemplu celor care ar mai incerca sa miste in front."

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, nu a putut fi contactat pentru a raspunde acestor acuzatii.