Unu din doi adolescenti romani cu varsta de 15 ani are dificultati de citire si intelegere

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 11 iulie 2008, 15:44 Actualitate | Esenţial


Peste jumatate dintre adolescentii romani si bulgari cu varsta de 15 ani nu sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga un text, sustine un raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Romania si Bulgaria se afla pe ultimul loc in clasamentul realizat de Comisia Europeana, cu un procentaj de 50% din totalul adolescentilor in varsta de 15 ani cu performante slabe in a citi si intelege un text, urmate de Grecia - 27,7%, Italia - 26,4% si Spania - 25,7%.

Pe primul loc se afla Finlanda, unde doar 4,8% dintre adolescenti au dificultati de citire si intelegere. In top urmeaza Irlanda, cu 12,1% si Estonia, cu 13,6%.

"Este o problema reala (...) Capacitatea de a citi este o competenta-cheie pentru invatarea continua", a declarat comisarul european pentru Educatie, Jan Figel.

Comisia Europeana a analizat performanta statelor membre in cinci domenii: capacitatea de a citi, absolvirea gimnaziului, abandonul scolar, participarea adultilor in procesul de invatare continua si numarul absolventilor la matematica, stiinte si tehnologie.

Bruxelles-ul a somat guvernele nationale sa imbunatateasca cifrele inregistrate. Comisarul Figel a subliniat ca "educatia ajuta in mod clar la atingerea obiectivului de angajare".

Procentul de promovabilitate la bacalaureat a depasit in acest an, 77%, iar cinci judete au raportat cifre de peste 90%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2551 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  ... genii pustii... (Vineri, 11 iulie 2008, 16:16)

  Dedalus [anonim]

  " Capacitatea de a citi este o competenta-cheie pentru invatarea continua", a declarat comisarul european pentru Educatie, Jan Figel.

  Bai, asta a terminat acelasi liceu cu Adomnitei si Predoiu.....

  Adicatelea a descoperit dom comisar ca numa" aia de stiu citi, pot citi.

  O sa-i scriu o scrisoare sa-l anunt ca am descooperit si eu ca numai aia de au palarie au si cap sub ea.
  • +2 (8 voturi)    
   genii foarte pustii (Vineri, 11 iulie 2008, 16:30)

   iliutza [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Dupa modul in care ai inteles problematica, se vede clar ca esti unul dintre cei care faci parte dintr-o jumatate.....si anume.... din cealalta !!
  • -2 (6 voturi)    
   ..comisari, ce vrei, le trebuie un Mauser:) (Vineri, 11 iulie 2008, 16:48)

   romanescu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Bravo pt. observatia justa, multi romani nu stiu cata mediocritate si tampenie exista la Comisia UE, e stupefiant sa vezi ce nulitati ocupa functii doar pt. ca au "sustinere politica" din partea tarii lor.
   La UE (inclusiv comisarii) nu se recruteaza pe criterii de stricta competenta, exista cote pe tari si echilibre politice de respectat, asa ca e loc destul pt. loaze si parasute :)
   • 0 (6 voturi)    
    ete (Vineri, 11 iulie 2008, 17:01)

    archfiend [anonim] i-a raspuns lui romanescu

    Poi aia sunt politicieni nu lingvisti. E asha greu de inteles? Zidarul face case .. tamplarul face .. samd.
   • +4 (4 voturi)    
    Ce are sula cu Comisia? (Vineri, 11 iulie 2008, 20:06)

    radu [anonim] i-a raspuns lui romanescu

    1. Daca cinci ani din viata nu inveti, esti terminat profesional si intr-o tara civilizata - daca nu ai mostenit vreun milionar - ajungi in circa asigurarilor sociale.

    Daca tinerii astia nu sint in stare la 15 ani sa intelega ceea ce citesc, inseamna ca cea mai mare parte a invatarii o vor face pe cale orala, asta in cazul fericit in care vor mai invata ceva dupa ce scapa din scoli: de la televiziune, prieteni de discoteca/bere sau din titlurile ziarelor (daca sint scurte si scrise mare).

    2. Nu am palarie, dar am cap.

    Deduc de aici ca Dedalus intra chiar el in categoria celor care nu sint in stare sa citeasca sau in orice caz sa intelega un text si, daca merita felicitari, este pentru ca a trecut pina acum prin viata dispensindu-se de invatarea continua.
    • -3 (3 voturi)    
     sa ne mai gandim putin (Vineri, 11 iulie 2008, 21:18)

     Dedalus [anonim] i-a raspuns lui radu

     Nu ai demonstrat nimic, te-ai multumnit sa ma jignesti, ceea ce este caracteristic persoanelor care nu stiu sa poarte o dezbatere.

     Eu am vorbit despre platitudinea afirmatiei ca "fara a citi nu poti invata" (pe scurt), mirindu-ma ca un Comisar al CE debiteaza asemenea banalitati.

     Mai jos am demonstrat si de ce cred eu ca e o platitudine.

     Acum te rog eu sa-mi spui care sunt argumentele tale cand spui ca:
     a) "daca cinci ani din viata nu inveti esti terminat profesional" - ai citit undeva asta, ai statistici care arata cum si in ce fel scade capacitatea profesionala a celor care nu invata fix 5 ani si cu cat scade?
     b) De unde stii ca m-am "dispensat de invatarea continua"? M-ai filmat in ultimii 5 ani din viata, ai un raport SRI despre mine?

     Sigur ca pe un forum suntem aparati de anonimitate, dar ar trebui totusi sa ne limitam la dezbaterea subiectelor respective, jignirea interlocutorului nefacand parte din arsenalul permis.
     • +2 (2 voturi)    
      Imi cer scuze (Vineri, 11 iulie 2008, 23:18)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

      ...daca am jignit. Probabil ca am exagerat, insa eroarea de rationament legata de palarie ar fi fost evitata prin stapinirea unor cunostinte de logica, importante pentru buna intelegere a unei comunicari. Oricum, nu i-as dat atentie daca nu ar fi fost pe acelasi calapod cu critica adusa oficialului european.

      Utilizarea palariei presupune in general existenta unui cap, dar inexistenta palariei nu prespune absenta capului. Nu doar cei cu palarie au cap.

      La fel, capacitatea de a intelege ceea ce citesti permite in principiu invatarea. Dar exista invatare (la o anumita virsta sau pe anumite domenii) si fara lectura.

      In alta ordine de idei, mai aproape de mesajul oficialului european, daca este pleonastic sa spui ca pasarile umblatoare umbla, nu este deloc un pleonasm sa spui ca existenta unor aripi functionale este o componenta cheie pentru zborul pasarilor. In fond, Bratescu-Voinesti a scris o povestire intreaga despre puiul care nu putea zbura din cauza ca fusese impuscat in aripa.
  • +3 (5 voturi)    
   ete (Vineri, 11 iulie 2008, 16:59)

   archfiend [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Da tu chiar crezi ca ala s-a exprimat exact asha cum ai citit matale acolo, adica in romana ? Newsflash for you, intre oficial si tine sta traducerea si adaptarea care nu ii apartine primului wa.
   • -1 (3 voturi)    
    argumente, plz... (Vineri, 11 iulie 2008, 17:15)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui archfiend

    Eu judec doar ce citesc. Nu pesupun nimic.

    Ce rost ar avea asemenea presupuneri?

    Daca ai versiunea oficiala in engleza, franceza, ma rog, posteaz-o, spune ce crezi tu ca inseamana si de ce crezi ca e tradusa gresit la Hotnews.
   • -3 (3 voturi)    
    ete (Vineri, 11 iulie 2008, 17:41)

    archfiend [anonim] i-a raspuns lui archfiend

    Da cine spune ca e gresita traducerea? E ok da necesita un retus, si anume adaptarea e sublima da lipseste cu desavarsire. Vreau sa spun ca textul la prima si probabil si la a doua citire suna ca lemnu'. Da daca luam ce avem acolo si adaptam sa sune in romaneste e ok. Uite incerc eu ceva de genu' : "Capacitatea de a citi este un atribut cheie pentru o continua perfectionare". Asta inca suna putin scortos pentru unii, da putem adapta pana la un limbaj al naibii de comun, vecin cu vulgarul ca sa inteleaga toata lumea. Si dealtfel mie mi se pare ca suna logic si in varianta publicata de site, pentru ca invatarea continua nu se reduce la citire. Merge chiar mult mai departe. In fine, e f bine sa ai opinii nu conteaza nuanta da dumneata ai interpretat gresit textul si ai lasat discutia sa alunece pe alte fagasuri care din pacate ne caracterizeaza destul de bine pe noi romanii.
    • -2 (2 voturi)    
     astept totusi argumente (Vineri, 11 iulie 2008, 18:35)

     Dedalus [anonim] i-a raspuns lui archfiend

     Acel comisar a spus ca e nevoie sa stii sa citesti pentru a invata, indiferent care e nuanta si stilizarea.

     In cel mai bun caz, afirmatia sa este o platitudine, deoarece este "la mintea cocosului" ca e nevoie sa stii sa citesti pentru a putea... citi (!).

     Am semnalat bazaconia, deoarece este o clara contradictie intre ceea ce se dorea demonstrat (adica necesitatea unei culturi pentru a putea sa te perfectionezi de-a lungul vietii) si modul incalificabil in care comisarul vorbeste fara sa spuna nimic, demonstrand ca nici el insusi nu are cine stie ce cultura.

     Asa fiind, ma intreb cum a interpretat rezultatele testului respectiv si, mai ales cum a avizat intrebarile studiului.

     in sfarsit, spune-mi te acum te rog, in clar si explicit, care e greseala mea in a interpreta afirmatia domnului comisar si ce ar fi trebuit sa inteleg, dupa opina ta. Multumesc.
     • +1 (3 voturi)    
      Nu este tautologie sau pleonasm (Vineri, 11 iulie 2008, 20:16)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

      "Capacitatea de a citi este o competenta-cheie pentru invatarea continua"

      Omul spune ca daca, alte "capacitati" sint utile dar nu necesare pentru invatarea continua (notiune consacrata in jargonul pedagogic), fara citit practic nu poti invata. Teoretic ramine posibil (a existat invatare si inainte inventarea scrisului si exista si acum si la prescolari), dar practic activitatea iti ramine incuiata daca nu ai aceasta "cheie".

      Afirmatia este o banalitate, doar dupa logica potrivit careia doar daca ai palarie ai cap - in speta, doar daca stii sa citesti poti invata. Problema este ca unii avem cap chiar daca nu detinem palarii. Hmmm, poate o lectura mai atenta ar fi fost utila...
      • -3 (3 voturi)    
       rationament (Vineri, 11 iulie 2008, 21:09)

       Dedalus [anonim] i-a raspuns lui radu

       Per a contrario, fara a sti sa citesti nu poti invata.

       Dar daca poti totusi invata fara a citi, inseamana ca ... a citi nu este o .. "componenta cheie" a invatarii, ceea ce contrazice ipoteza (cum ca a citi este o componenta cheie).

       In asemea situatii ne gasim atunci cand incercam sa aflam informatia din truisme (gen "pasarea umblatoare umbla").

       Faptul ca adugam precizarea ca "si alte capacitati sunt utile, dar nu necesare", nu schimba in esenta afirmatia ca "a citi e absolut necesar pentru a invata [ma rog, continuu, atentie insa ca nu e acelasi lucru cu invatarea "de-a lungul vietii" care poate fi continua sau nu], completarea fiind de fapt doar o re-afirmare in alte cuvinte a aceleiasi concluzii.

       qed
       • +1 (1 vot)    
        Re: rationament (Vineri, 11 iulie 2008, 22:53)

        radu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

        Pentra a face teoria chibritului la rindul meu: oare prescolarii nu invata? Pe de alta parte nu tot ceea ce invatam invatam citind. Nu as apune ca invatarea presupune automat lectura.

        Mai serios, oficialul a vorbit intr-un context anumit, in care era vorba despre citit, nu despre invatarea continua:

        Cititul (si mai ales intelegerea a ceea ce citesti) poate fi folositor la multe, dar ceea considera ingrijorator este ca cititul este esential (cheie) pentru invatarea continua. Lasa sa inteleaga ca nu isi face griji ca tinerii nu pot citi tabloide si nu pot schimba mesaje cu sens pe internet, dar ca pentru el este o problema ca ca mai devreme sau mai tirziu vor avea probleme in a-si gasi o munca suficient de productiva.

        Nu este o tautologie, ci evidentierea unor consecinte, anume a celor relevante pentru UE.
       • 0 (0 voturi)    
        RE: Rationament (Sâmbătă, 12 iulie 2008, 14:39)

        Danu Barosanu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

        "Dar daca poti totusi invata fara a citi, inseamana ca ... a citi nu este o .. "componenta cheie" a invatarii,"

        Omule, daca eu merg 30 de Km fara frana la masina, inseamna ca sistemul de franare nu e o componenta cheie a unui autoturism?
  • +2 (2 voturi)    
   Nu-i chiar asa (Vineri, 11 iulie 2008, 22:56)

   Raluca9 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Capacitatea de a citi include si capacitatea de a intelege ceea ce citesti. O fi o banalitate ce spune comisarul, dar este o banalitate pe care majoritatea profesorilor din Romania o ignora (dovada rusinosul procent de 50%).

   Veti auzi clar formulat si consecvent urmarit acest obiectiv - al dobandirii capacitatii de a citi - numai la persoanele cu adevarat competente in domeniu (in niciun caz la unul ca Adomnitei).
 • +2 (4 voturi)    
  real (Vineri, 11 iulie 2008, 16:44)

  iulia_eu [utilizator]

  asa e. eu observ la multi colegi de-ai mei (clasa a10a) ce aberatii scot pe gura si cat de putin pricep din ce este scris in fata lor. trist
  • +2 (2 voturi)    
   din pacate... (Vineri, 11 iulie 2008, 17:27)

   zaboo [anonim] i-a raspuns lui iulia_eu

   vor trece de bac impreuna cu tine si (eventual) iti vor da cu tifla ca "ai fost fraiera si ai invatat" :(
 • +2 (4 voturi)    
  Criminal (Vineri, 11 iulie 2008, 16:48)

  SMC [anonim]

  Cea mai mare crima pe care a facut-o PSD-ul pana acum este distrugerea invatamantului.

  Actualii tineri de 15 ani vor fi viitorii dobitoci necalificati cu salarii de mizerie. Din jena de impozit pe care o vor plati ei va trebui sa iau eu pensia. Actualmente. de pe urma impozitului meu traiesc acum 4-5 mosi, se uita la TV, isi iau medicamente, ma reclama la primarie si merg la vot ca sa iasa unii care ma incurca. Cand imbatranesc si eu si ma dilesc, cine dracu' ma tine cum ii tin eu acum pe astia? Cu ce?

  S-au praduit banii in invatamant pe tot felul de porcarii, calculatoare scumpe, licente de MS, Oracle si alte tampenii, ca sa poata sa intre gros comisionul.

  Salariile la profesori sunt tot o jale. Se duc sa predea numai aia care nu reusesc sa faca altceva.

  Salariul entry-level de profesor ar trebui sa fie macar 1000 de euro. Acum, nu in 10 ani. Sa fie concurenta, bataie la intrare, in asa fel incat sa fie profesori de calitate, nu vai de capul lor.
  • 0 (0 voturi)    
   ete (Vineri, 11 iulie 2008, 17:55)

   archfiend [anonim] i-a raspuns lui SMC

   Cata dreptate ai .. Si se mai intampla ceva anormal. Anuma faptul ca in ziua de azi nu trebuie altceva decat oleaca de prezenta pe la scoala si niste banuti sa termini o facultate. Si asta o fac aia care nu au invatzat in viata lor da vad ca au nevoie de hartia aia ca sa NU puna mana pe lopata asha cum ar fi normal.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu exista link!!! (Vineri, 11 iulie 2008, 16:59)

  Cifrus [anonim]

  Atentie la ce publicati, Mediafax face trimitere la un articol pe Euobserver publicat de o ziarista numita Goldirova si care nu da nici un link, nici o sursa, doar citeaza declaratiile comisarului Figel facute intr-o conferinta de presa de pe 10 iulie.
  Nici pe Eurostat nu am gasit link, vroiam sa compar tari, regiuni, evolutii fata de anul precedent, etc. Imposibil!
  Probabil ca e un subiect foarte "delicat" pt. orgoliile nationale, asa ca tot aia mai saraci si balcanici sunt pusi la colt (noi, bulgarii, grecii). Si paf o palma si Italiei conduse de Berlusconi care vrea sa "amprenteze tiganii", e si ea pe lista de repetenti:)
  Link-ul e important pt. a vedea cine a facut studiul, ce criterii a folosit, etc. Altfel, poate fi doar o manipulare, fiind date scoase din contextul general al studiului.
  • +3 (3 voturi)    
   Link-uri... (Vineri, 11 iulie 2008, 18:47)

   Margelatu [anonim] i-a raspuns lui Cifrus

   "Cauta si vei gasi..."

   - http://www.euractiv.com/en/education/eu-lagging-education-illiteracy-rise/article-174131?Ref=RSS

   - http://ec.europa.eu/education/policies/2010/doc/progress08/report_en.pdf
 • 0 (2 voturi)    
  Propunere (Vineri, 11 iulie 2008, 17:42)

  dan p [anonim]

  Pai eu propun ca lectiile de limba si literatura romana sa fie predate in versuri si ritmuri de Hip Hop...a la Parazitii
  • -1 (3 voturi)    
   ete (Vineri, 11 iulie 2008, 17:58)

   archfiend [anonim] i-a raspuns lui dan p

   Nu te lasa inselat de aparente Parazitii redau in versuri mult adevar din societatea romaneasca. Mesajul lor e trist.
  • 0 (0 voturi)    
   hehehe (Luni, 5 ianuarie 2009, 18:20)

   hestea [anonim] i-a raspuns lui dan p

   si ce ais a faci atunci cand o sa prezinti un cv??¿¿bine nu ar fi rea ideea ta pe versurile ceor de la paazitii da pe un ritm asemanator imnului romaniei........:)))))))))
 • 0 (0 voturi)    
  da? (Vineri, 11 iulie 2008, 18:38)

  eeeuuuu [utilizator]

  ci ce se caznesc ei, saracii, sa citeasca? etichete?
 • 0 (0 voturi)    
  doi din doi... (Vineri, 11 iulie 2008, 18:53)

  marius [anonim]

  dintre nejustitiabili (oameni care nu raspund in fata nimanui pentru faptele lor) au dificultati de citire si de intelegere !
  Unde am ajuns ?! Priviti in jur...
 • +2 (2 voturi)    
  interpretari timpite !!!! (Vineri, 11 iulie 2008, 19:28)

  Iliutza [anonim]

  Ceea ce este spus in articole este foarte clar :

  1. Multa lume nu stie sa citeasca sau sa inteleaga ce citeste !

  2. Acest lucru nu deranjeaza ca fapt in sine (in fond il priveste pe fiecare ce si cat citeste ).

  3.Deranjeaza faptul ca nestiind sa citesti NU TE POTI DEZVOLTA PROFESIONAL (invatare continua) si acest lucru deranjeaza pe autor !!!

  FAPTUL CA MULTI DINTRE CEI CARE SI-AU SPUS PAREREA MAI SUS NU AU INTELES ACESTE CHESTIUNI (NU PREA SUBTILE DE ALTFEL ) ARATA CLAR CEEA CE A VRUT SA SPUNA AUTORUL = CE AU INTELES CEI DE MAI SUS ???
  • 0 (0 voturi)    
   Jos palaria (Vineri, 11 iulie 2008, 20:18)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Iliutza

   ... daca as avea asa ceva pe cap
 • +1 (1 vot)    
  Firesc (Vineri, 11 iulie 2008, 21:59)

  Weather [anonim]

  Doar e vorba de generetia messenger nu?Lasa ca acusa pleaca si astia prin Spania la cules si scapam de ei.Ca jumatatea inteligenta se duce in America...
 • 0 (0 voturi)    
  subiect (Vineri, 11 iulie 2008, 22:16)

  nume [anonim]

  unul din doi
 • -1 (1 vot)    
  Raportul e pozitiv pt. Romania !! (Vineri, 11 iulie 2008, 22:28)

  Cifrus [anonim]

  Sunt 221 de pagini in raport si chiar de la pagina 11 e un tabel unde se compara performantele tarilor UE (si candidatelor integrate ulterior) intre 2000 si 2006 si sa vezi surpriza:

  Romania se claseaza ca "medium country" alaturi de Olanda, Belgia, Cehia !!! Iar ca ritm de progres in cei 6 ani Romania intrece Franta, Spania si Ungaria !!

  Iar la pregatirea profesionala de-a lungul vietii Romania e printre primele tari, mult peste media UE. Ce naiba, nu stiti sa citii acele tabele, vi se par complicate?

  Priviti ala de la pagina 14, in culori pe cele 5 criterii: Romania are un singur rosu, la "Low performers in reading literacy", Spania sau Luxemburg au cate 3 :))

  Ca ziaristi la Hotnews nu cred ca trebuie sa va multumiti doar cu un copy-past, o simpla privire va ajungea sa vedeti ca sunt mai multe criterii pozitive pt. Romania decat datele despre capacitatea de lectura a adolescentilor de 15 ani!!!

  Daca Figel a ales aceasta parte e pt. ca se teme ca dreaku sa nu deranjeze "marile puteri" gen Franta sau Spania :)) Asa ca a ales un criteriu unde erau la coada tari care nu-l pot prea mult "atinge" prin Comisia UE!

  Nu va mai lasati manipulati asa de grosolan, e vorba de politicieni, cand declara ceva ar trebui imediat sa verificati daca ei nu incearca sa dezinformeze de fapt !

  Gasiti o multime de criterii si comparatii pozitive pt. Romania, nu va alaturati celor care cauta cu disperare doar esecul, e masochism nu ziarism :))
  • +1 (1 vot)    
   Raportul nu e tocmai pozitiv pentru Romania (Vineri, 11 iulie 2008, 23:40)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Cifrus

   Raportulnu este pozitiv pt Romania. Tabelul de la pagina 11 se refera la progrese/regrese inregistrate. Iar aici Romania nu inregistreaza progrese decit la numarul de absolventi de master (si cred ca stim cum s-a produs asta) si are o problema in curs de agravare cu gradul de alfabetizare.

   Pentru situatia si dinamica efectiva a Romaniei sint mai interesante graficele cu citeva pagini mai inainte:

   la valori medii pentru cei cinci parametri, Romania sta ceva mai bine decit BG, MT si TR, restul stau mai bine. Spre deosebire de BG, in RO lucrurile se imbunatatesc, dar intr-un ritm mediocru, sub cel din MT si TR.

   Romania (ca si BG) nu sta foarte prost la persoane cu probleme de citire, unde tendinta de agravare este puternica, ci si (ca EL, BG, TR) la invatare continua, unde insa a progresat mult.
  • 0 (0 voturi)    
   Romania e medie la marime, nu la performanta (Vineri, 11 iulie 2008, 23:47)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Cifrus

   "medium country" se refera la populatie. Dar asta tine de capacitatea de a intelege ceea ce citesti
  • 0 (0 voturi)    
   Stam prost acolo unde-i mai greu sa pacalim CE (Sâmbătă, 12 iulie 2008, 1:39)

   Raluca9 [utilizator] i-a raspuns lui Cifrus

   Criteriul capacitatii de citire (suna cam aiurea in Romana, fiindca te duce strict cu gandul la cunoasterea alfabetului) a fost mult mai greu de fentat decat celelalte, pentru ca a existat o evaluare obiectiva si profesionista - testele PISA. Acestea au verificat nu statisticile noastre oficiale (cati inscrisi sunt in nu stiu ce forme de invatamant sau de training), ci efectiv ce inteleg copiii dintr-un text.

   Testele PISA, in partea lor de reading, includeau si exercitii de citire a unor grafice sau tabele - asta apropo de documentul despre care discutam. Desi nu necesita cine stie ce cunostinte avansate de matematica , foarte putini romani ar fi in stare sa inteleaga graficele de la pagina 11-12.

   Ce vreau sa spun: nu numai la romana invata elevii sa citeasca, ci si la matematica sau la alte materii.
   • 0 (0 voturi)    
    mi amor (Luni, 5 ianuarie 2009, 18:27)

    hestea [anonim] i-a raspuns lui Raluca9

    DE ce nu folositi cuvonte pe intelesul tuturor daca tot ziceti ca generatia asta nu inelege ce citeste. poate ca acum un nr mare de copii se uita la com noastre. Cati credeti ca au inteles ce vb noi aici??¿¿? iti zic eu ??nici unul. nu trebuie sa va aratati maestria cuvintelor alese sau copiate dint o carte sau auzite de la un parlamentar sau ceva de genu......dac vreti a faceti ceva pt generatia asta ..........nu scrieti pt voi scrieti pt ei
 • 0 (0 voturi)    
  Ionica si Ion (Vineri, 11 iulie 2008, 23:31)

  sakura [anonim]

  Era un proverb german care spunea ca ,,Ceea ce Ionica nu a invatat, Ion nu va invata niciodata".
  Indiferent de statisticile publicate, realitatea este oribila si cred ca fiecare isi da seama de acest lucru.
  Amaraciuni si neputinte in privinta tinerilor ne afecteaza pe toti, nu doar pe directorii de scoli care(ca nicodata) si-au dat demisia.
  Am vazut deunazi pe dl Micle pe strada in Cluj, fost ministru. Nu imi amintesc nimik notabil in privinta dansului. La ce servesc demnitatile publice daca peste ani, ne aducem aminte ca a fost cutarescu ministru(gen dl Marga, dl. Liviu Maior, etc) dar nimik altceva.
  In domeniul invatamantului, Clujul a dat cred cel putin 3 ministrii(pomeniti) dar nici un rezultat. Toti au dat vina pe predecesori.
  Sunt clujean, imi pare rau ca ai nostrii s-au facut de rusine. Sper ca sa nu mai aiba pretentii si infumurari paicilea in urbe.
  Sa traiti domnu Marga si scaun placut la UBB.
  Sa traiti d-nu Micle, am vazut ca faceti casa, scaun placut la Psiho.
  Vb cu baiatul asta din Iasi, sa nu se emo-tioneze, razboiul nu e pierdut si daca am pierdut bataliile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by