Raportul lui Willem de Pauw- expert in Comisia europeana

Romania regreseaza pe toate fronturile impotriva coruptiei

de Andreea Pora     HotNews.ro
Joi, 3 iulie 2008, 20:10 Actualitate | Esenţial


"Romania regreseaza pe toate fronturile impotriva luptei anticoruptie, masurile dinaintea aderarii au fost abandonate deliberat de catre Guvern si Parlament, iar tara se va intoarce acolo unde era in 2003", se precizeaza in raportul de evaluare din noiembrie 2007, facut de procurorul belgian Willem de Pauw, cel mai important expert pe Justitie al Comisiei Europene. "Toate cazurile de mare coruptie sint intrerupte, procurorii sunt supusi unor presiuni dure din partea mass-media si a ministrului Justitiei,  judecatorii restituie dosarele pentru a evita un verdict si se submineaza chiar ideea si filozofia din spatele DNA", se scrie in raportul tinut la secret de Uniunea Europeana, potrivit publicatiei britanice "The Economist". Mark Gray, purtatorul de cuvint al Comisiei, a declarat ca analiza lui De Pauw nu se refera la raportul care urmeaza sa fie dat in iulie. Surse din comisie spun insa ca monitorizarea lui De Pauw va influenta viitorul raport de evaluare. Saptamina trecuta, ambasadorii UE s-au intilnit cu deputatii din Comisia juridica si au criticat in termeni duri blocarea dosarelor ministrilor de catre Parlament.

"In loc sa progreseze in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania regreseaza pe toate fronturile. Multe din masurile care au fost prezentate inainte de aderare ca fiind esentiale in lupta anticoruptie au fost tocite in mod deliberat de catre Parlament sau de catre Guvern imediat dupa aderare. Daca eforturile anticoruptie vor continua sa se evaporeze in ritmul actual, in circa sase luni Romania se va intoarce acolo unde era in 2003", se arata in raportul intocmit de Willem de Pauw in noiembrie 2007.

Expertul belgian, care a facut, incepind din 2003, mai toate rapoartele de monitorizare, unul dintre oamenii cu cel mai greu cuvint la Comisia Europeana, apreciaza ca "toate cazurile de mare de coruptie la nivel inalt, demarate dupa multi ani de ezitari, sint, cel mai probabil, abandonate definitiv", iar  procurorii care se ocupa de ele sint "supusi unor presiuni dure in mass-media, inclusiv de catre ministrul justitiei (n.r. Tudor Chiuariu), existind indicii puternice ca se pregateste dezmembrarea DNA".

Imunitatea procedurala pentru fostii ministri, ilogica

Decizia Curtii Constitutionale in cazul Adrian Nastase, prin care imunitatea ministeriala se aplica si fostilor ministri, motiv pentru care este nevoie de avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale, este "ilogica", considera expertul.  Acesta sustine ca imunitatea pentru protejarea ministrilor aflati in exercitiul functiunii de anchete penale motivate poltiic, nu se  mai justifica dupa incheierea mandatului.

Restituirea dosarelor arata ca nu se aplica principiile statului de drept

De Pauw apreciaza in raport ca returnarea dosarelor catre procurori este de fapt mijlocul prin care "judecatorii evita sa dea un verdict in cazuri delicate, mai ales in cele de coruptie".

"Restituirea tuturor cazurilor de coruptie la nivel inalt, asa cum s-a intimplat recent in Romania, este statistic imposibil de atribuit ocurentei accidentale de erori de procedura in cazuri individuale. Intoarcerea tuturor cazurilor inainte sa ajunga la judecarea pe fond, duce la concluzia ca, cel putin atunci cind e vorba de cazuri de coruptie, sistemul judiciar romanesc este in continuare incapabil sa aplice principiile statului de drept intr-o maniera normala, independenta si profesionista".

Rezistenta clasei politice la eforturile anticoruptie

Expertul Comisiei Europene remarca faptul ca exista o serie de "modalitati legale" de a impiedica judecarea cazurilor de coruptie, care faciliteaza "utilizarea exagerata a restituirii dosarelor". Printre metodele enumerate sint rejudecarea cazului de catre un alt tribunal decit cel care a decis restituirea si nulitatea absoluta, adica sanctiunea prin care probele nu mai pot fi folosite in proces.

"Una din caracteristicile importante ale procedurii penale romanesti este utilizarea constanta a nulitatii absolute, chiar si in cazuri care nu privesc drepturile fundamentale ale acuzatului. Noile amendamente ale Codului de Procedura Penala prevad folosirea si mai intensiva a acestei tehnici".

De Pauw critica amendamentele la CPP, care "vor afecta fatal eficienta anchetelor penale romanesti, nu doar in ceea ce priveste coruptia, ci in toate infractiunile".

Concluzia: "aceste aspecte demonstreaza rezistenta puternica a intregii clase politice din Romania impotriva eforturilor anticoruptie".

Ambasadorii UE critica dur Parlamentul

Potrivit NewsIn, saptamina trecuta, ambasadori din tarile UE au avut o intilnire cu deputatii din Comisia Juridica. Intilnirea, tinuta insa la secret de parlamentari, s-a petrecut la doar o zi dupa ce parlamentarii au aminat votul la cererea de urmarire penala pentru Adrian Nastase si Miron Mitrea.  

Nemultumirile diplomatilor au fost exprimate transant si s-au referit la blocarea dosarelor ministrilor si la modificarile aduse Codului de Procedura Penala. Cei mai critici au fost Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii si Jaap Werner, ambasadorul Olandei.

Robin Barnett: Infractorii vor considera Romania un paradis judiciar in interiorul UE

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii, a atras atentia ca modificarile la CPP va avea un impact negativ  "atit asupra cooperarii bilaterale dintre Romania si Marea Britanie, cit si asupra combaterii criminalitatii in interiorul Uniunii Europene".

"In cazul in care infractorii vor considera Romania ca un paradis judiciar in interiorul UE, toate statele membre vor fi afectate", a precizat Barnett.

Ambasadorul a aratat ca masurile propuse nu fac decit sa "impiedice lupta impotriva criminalitatii si nu sint, dupa noi, in concordanta cu angajamentele comunitare asumate de Romania".

Jaap Werner: In Parlament conteaza interesele particulare

Ambasadorul Olandei a avertizat ca Parlamentul nu trebuie sa devina un obstacol in lupta impotriva coruptiei. "Nu dorim ca Parlamentul Romaniei sa fie considerat un obstacol, ci mai degraba un aliat in rezolvarea acestor probleme".

Jaap Werner a atras atentia ca Parlamentul are o credibilitate scazuta si ca asemenea lucruri nu fac decit sa  accentueaze perceptia negativa.

"Cred ca in Parlament mai degraba conteaza interesele particulare, interesele la nivel restrins, decit interesele generale".

Raportul din iulie va fi dur, dar fara clauza

Surse din Comisie sustin ca raportul lui De Pauw va atirna in balanta la raportul din iulie, mai ales pentru ca expertul belgian este extrem de bine cotat si aprecierile lui sint luate in considerare. Explicatia pentru faptul ca evaluarea din februarie nu a avut un ton la fel de dur este legata de faptul ca acela a fost un "raport tehnic interimar", deciziile fiind aminate pentru aceasta vara.

Este de asteptat ca raportul din iulie sa contina parte din avertismentele si aprecierile din raportul lui Willem de Pauw, fara a se merge pina acolo incit sa fie activata clauza de salvgardare, presiunile politice in acest sens fiind foarte mari.

Pe de alta parte, Mark Gray, purtatorul de cuvint al UE, a declarat citat de Rompres ca analiza lui De Pauw este din noiembrie 2007 si nu se refera la actualul raport. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2940 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Adevar graiesc europenii (Joi, 3 iulie 2008, 20:33)

  dana [anonim]

  Cat de clar si concis au identificat europenii boala de care sufera Justitia romana. Parlamentarii impreuna cu magistratii sunt vinovati pentru acest lucru. Nici magistratii si nici parlamentarii nu raspund in fata legii. Biata tara unde te duci? Pacat de oamenii cinstiti din aceasta tara, nu le mai ramane decat emigrarea!
  • +1 (5 voturi)    
   am plecat (Joi, 3 iulie 2008, 21:05)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui dana

   Pai aia am si facut: am plecat de 4 luni din Romania.
   • +2 (2 voturi)    
    ...foarte bine (Vineri, 4 iulie 2008, 11:45)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Dan

    ...atunci nu mai scrie pe forumuri, vezi-ti de treaba ta si lasa-ne pe noi sa vedem cum o mai indreptam ...daca o sa putem.

    ...democratia nu fuctioneaza doar daca sistemul de guvernamant este democratic, nu are cum, mai exista 2 ingrediente absolut necesare: educatia si informarea. Fara acestea cei care au puterea (oamenii / poporul) nu sunt capabili sa isi exprime vointa (reala). Iar la capitolul acesta nu stam bine deloc.

    Acesta este motivul pentru care unii romani pentru un mic si o bere au platit celor care li le-au oferit milioane de lei care trebuiau sa fie intr-un fel sau altul ale lor. ...fiindca nu au inteles si fiindca deliberat au fost dusi in eroare.

    Varianta cu micii si berea a cam trecut, dar au aparut altele poate putin mai subtile dar cu acelasi efect. Guvernul cheltuie anul acesta 50 de miliarde de euro (si s-ar putea sa nu se incadreze), cati din banii acestia ii simtim cheltuiti in beneficiul nostru? ...acesta este singurul aspect la care trebui sa ne gandim cand votam.
   • -1 (1 vot)    
    BRAVO!!!! (Vineri, 4 iulie 2008, 13:00)

    solidar [anonim] i-a raspuns lui Dan

    a mai scapat unu.... felicitari... poate ne spui si detalii sa scapam si noi...
  • +1 (1 vot)    
   scuze... dar nu e chiar asa (Vineri, 4 iulie 2008, 12:58)

   din interior [anonim] i-a raspuns lui dana

   de fapt nici macar ei nu mai pot cuprinde nici cu mintea nici cu imaginatia in ce hal o decazut tara asta... raportul lor.... nici macar varf de iceberg din pacate... emigrarea... ai dreptate... dar si aici se ocupa unii din rasputeri sa ne inchida usile... ca sa ramanem eternii lor sclavi pe care sa-i mulga si pe care sa-i indemne patriotic sa le faca alte generatii de sclavi....
 • +11 (13 voturi)    
  Caline, ce-ai facut Caline Iscarioteanule???? (Joi, 3 iulie 2008, 20:37)

  Ovidiu [anonim]

  Ce-ai facut cu Justitia Caline???

  Romanii au crezut in tine, Caline...te-au votat si ai preferat sa tradezi..

  Nu mai e mult pana cand vor striga dupa tine oamenii pe strada... "Tradatorule, Mincinosule "... Nu iti e rusine cand te vezi in oglinda?

  In 2 oameni au crezut romanii in 2004... In Base si in tine....

  Tu esti in hora cu comunistii si strigati toti in cor ca Base e rau..

  Romanii nu sunt prosti, si se trezesc din ce in ce mai multi...

  Ai avut sansa de a ramane in istorie ca o figura care a avut influenta decisiva in transformarea Romaniei intr-o tara Europeana..

  Ai ales sa ramai unul dintre cei multi, care au scuipat pe obrazul poporului roman, si a franat cu cativa ani progresul..alaturi de Iliescu, de Vadim, de Voiculescu, de Hrebenciuc...

  Orice ai realizat pe plan financiar nu va compensa faptul ca fiilor tai le va fi rusine de tatal lor, in fata romanilor....
  • +1 (3 voturi)    
   pacat (Joi, 3 iulie 2008, 21:22)

   ddd [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   ...
  • +4 (4 voturi)    
   cita dreptate,ce pacat (Vineri, 4 iulie 2008, 7:59)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   Groaznic sa te gindesti ca (asa zise)oameni ca si acest Calin T.au sfidat si culmea continua sa sfideze acest popor naiv,blind pina la ridicol.Calin T.(si evident nu numai el) care a tradat acest neam cu maxima nerusinare)
   are din ce trai bine mersi si dupa ce nu va mai fi prim ministru,dar Romanul de rind,ba; Calin va putea circula in lume si mai departe chiar daca Romania va fi scoasa din UE ; Romanul de rind,ba.Pai sa-i fie rusine acestui tradator de neam si bineinteles ca el mai sint
  • +2 (2 voturi)    
   dar cei 18%? (Vineri, 4 iulie 2008, 11:46)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   Ovidiu, nu vezi ca PNL inca mai are 18% sustinatori?
   Cum se explica? Empatia fata de Basescu sa fie cauza pentru care acesti romani aleg PNL? nu se gandesc oare ca si copiii lor vor suferi in viitor pe urma votului lor pentru PNL?
   Cum explica PNL (partidul de guvernare) opinia oficialilor europeni in ceea ce priveste justitia?

   Tot Basescu e de vina?
 • -6 (10 voturi)    
  Departe de adevar! (Joi, 3 iulie 2008, 21:16)

  johnny [anonim]

  Nici parlamentul si nici judecatorii nu sunt adevarata problema cu care se confrunta justitia de la noi! Intr-adevar, si parlamentarii si judecatorii au partea lor de vina in acest blocaj dar ei doar profita de incompetenta si coruptibilitatea procurorilor! Parlamentul este acuzat ca blocheaza cateva dosare, trecandu-se cu vederea, voit sau nu, faptul ca exista mii de corupti in cazul carora parlamentarii n-au niciun cuvant de spus! Cateva exemple nepartinitoare (nu vreau sa dau sentinte ci doar nume susceptibile de coruptie): Mischie, Patriciu, Udrea&Cocos et.comp, Videanu, Catarama, Becali, Mazare, Flutur, "Pinalty", Remes etc., etc., etc. Pentru toti cei enumerati si pentru multi altii nici parlamentarii (pt ca niciunul nu-i parlamentar), nici judecatorii (pt ca dosarele lor n-au ajuns nici macar in apropierea judecatoriilor!) nu pot fi acuzati ca blocheaza actul de justitie! Pur si simplu procurorii nu-si fac treaba, fie pentru ca n-au dovezi si treneaza solutionarea, fie pentru ca exista dovezi dar sunt neintersante atata timp cat persoana e santajabila si/sau intangibila!
  De fapt, e foarte simplu de realizat care-i problema justitiei: nu trebuie decat cateva clipe de analiza pentru a concluziona cati corupti scapa din cauza judecatorilor si-a parlamentarilor si cati scapa din cauza procurorilor! Problema-i ca pentru foarte multi romani efortul de-a gandi cateva clipe este atat de extenuant incat trebuie sa renunte inainte de-a ajunge la o concluzie!
  • +10 (10 voturi)    
   lasa-ne (Joi, 3 iulie 2008, 22:03)

   Psycon [utilizator] i-a raspuns lui johnny

   Nene johnny, asa cum scrie in raport este statistic imposibil ca TOATE dosarele sa fie intoarse inapoi la procurori. Lasa-i in pace ca au scos si ei cateva dosare si nici alea nu merg... e un blocaj total. Inteleg ca au si ei partea lor de vina, dar nu toata. Nastase nu a ramas nejudecat pentru ca au vrut procurorii, nici Mitrea, nici altii... exista interes ca respectivii sa faca o plimbare pe la puscarie si exista si probe. Bune, rele, avem cateva dosare dar nici alea nu trec, din contra, parlamentul l-a judecat deja pe Bombonel si l-a scos lacrima, numai bun de alt mandat. Avem justitie de ev mediu.
   • -4 (4 voturi)    
    Fa-ma sa-nteleg! (Vineri, 4 iulie 2008, 1:07)

    johnny [anonim] i-a raspuns lui Psycon

    Cele 10-15 dosare de mare coruptie ajunse pe masa judecatorilor au fost retrimise la parchet chiar daca au fost beton din punct de vedere procedural si al sustinerii cauzei. Asta vrei sa sustii? Ma faci sa rad! Judecatorii au tratat in bataie de joc ce-au primit in bataie de joc! Nu-mi vei putea aduce niciun exemplu de returnare abuziva a dosarelor ci doar bazata pe neprofesionalimul si superficialitatea celor care le-au instrumentat. Pe de alta parte, returnarea unor dosare nu justifica sub nicio forma tergiversarea solutionarii altor cateva mii si cu atat mai putin solutiile NUP si SUP date pe considerente politice!
    • +2 (2 voturi)    
     De unde stii? (Vineri, 4 iulie 2008, 10:36)

     aac [utilizator] i-a raspuns lui johnny

     "Judecatorii au tratat in bataie de joc ce-au primit in bataie de joc!"

     De unde stii chestia asta fiindca judecatorii nu si-au spus cuvintul inca? Tocmai asta e problema: cazurile de coruptie nu ajung in justitie fiindca nu vrea Andon, Norica, Iordache, etc.

     Ai strecurat niste mici minciunele in afirmatiile tale categorice si docte. Yeah right!
     • -2 (2 voturi)    
      Nu sunt mincinos! (Vineri, 4 iulie 2008, 13:16)

      johnny [anonim] i-a raspuns lui aac

      Daca citeai cu atentie ai fi aflat ca ma refeream doar la dosarele care, cu chiu-cu-vai, au ajuns pe masa judecatorilor. Tocmai asta era si mesajul meu: dosarele n-au ajuns nici macar aproape de faza trimiterii in judecata! Si, daca vei reciti si comentariul initial, poate-mi vei si raspunde cate dosare n-au ajuns la judecatori din cauza parlamentarilor si cate din cauza procurorilor. Te rog doar, inainte de-a-mi raspunde sa te documentezi si sa scrii in cunostinta de cauza, nu doar, ca sa te citez, folosind "mici minciunele"!
      • +1 (1 vot)    
       Trimise si/sau judecate (doar 2008) - 1 (Vineri, 4 iulie 2008, 13:46)

       *** [anonim] i-a raspuns lui johnny

       ● Patriciu nu a venit la procesul Rompetrol, pentru ca un caine i-a rupt citatia Joi, 26 Iunie 2008, ora 15:58

       http://www.ziare.com/Patriciu_nu_a_venit_la_procesul_Rompetrol_pentru_ca_un_caine_i_a_rupt_citatia-341590.html

       ● Nastase nu se duce la DNA pentru ca e plecat din tara Joi, 26 Iunie 2008, ora 11:14

       http://www.ziare.com/Nastase_nu_se_duce_la_DNA_pentru_ca_e_plecat_din_tara-341487.html

       ● Fostul director general al CFR, trimis in judecata
       de A.N. HotNews.ro
       Marţi, 24 iunie 2008, 15:53 Ultima ora

       ● Fostul director zonal al Petrom, trimis în judecată de DNA

       http://www.realitatea.net/fostul-director-zonal-al-petrom--trimis-in-judecata-de-dna_293081.html

       ● Constantin Contac (PSD) - Botosani - a fost trimis in judecata de DNA pentru spalare de bani si fals in declaratii si obtinerea unor foloase necuvenite de 19,3 milioane lei.

       ● Ilie Morega (PNL) - Gorj - trimis in judecata de DNA in dosarul "bani pentru partid" si este cercetat pentru modul in care a dobindit peste 3 miliarde lei pentru doua din fundatiile sale.

       ● Ionel Mantog (PDL) - Gorj - trimis in judecata de DNA in dosarul "stramutatii de lux".

       ● Gavril Marza (PSD) - Suceava - a fost trimis in judecata pentru finantarea PSD prin intermediul fundatiei "Armonia", lucru interzis de lege.

       ● Ion Calea (PSD) - Valcea - condamant penal la 6 luni inchisoare cu suspendarea pedepsei in scandalul subventiilor pentru porci.

       ● Marian Oprisan (PSD) - Vrancea - trimis in judecata de DNA pentru obtinerea de avantaje in favoarea propriilor societati comerciale, generind Consiliului judetean prejudicii de peste un milion euro.

       http://www.hotnews.ro/stiri-politic-3034909-lista-neagra-candidatilor-presedintia-consiliilor-judetene.htm


       ● UPDATE: Iacobov, achitat in procesul RAFO Onesti Luni, 12 Mai 2008,
       http://www.ziare.com/UPDATE__Iacobov__achitat_in_procesul_RAFO_Onesti_-307712.html
      • +1 (1 vot)    
       Trimise si/sau judecate (doar 2008) - 2 (Vineri, 4 iulie 2008, 14:00)

       *** [anonim] i-a raspuns lui johnny

       ● Instanta renunta sa il audieze pe Sorin Ovidiu Vantu in dosarul FNI Luni, 12 Mai 2008
       http://www.ziare.com/Instanta_renunta_sa_il_audieze_pe_Sorin_Ovidiu_Vantu_in_dosarul_FNI-307699.html

       ● Si Dinu Patriciu ajunge la mana Curtii Constitutionale
       http://www.hotnews.ro/stiri-esential-2606703-dinu-patriciu-ajunge-mana-curtii-constitutionale.htm

       ● Locuitorii de pe o stradă din Iaşi au reclamat la Parchet lucrările de asfaltare
       http://www.realitatea.net/150202_Locuitorii-de-pe-o-strada-din-Iasi-au-reclamat-la-Parchet-lucrarile-de-asfaltare.html

       ● Necolaiciuc, fost director la CFR, trimis în judecată
       Sâmbătă 02 februarie 2008, 00:17
       http://www.realitatea.net/140846_Necolaiciuc--fost-director-la-CFR--trimis-in-judecata.html
  • +5 (5 voturi)    
   Vina parlamentarilor (Joi, 3 iulie 2008, 23:39)

   MdRaesculum [utilizator] i-a raspuns lui johnny

   La iceputul anului 2005,parlamentarii PNL au votat alaturi de cei ai PSD ordonanta lui Nastase prin care Patriciu era iertat de o datorie fata de stat de 600 milioane de euro..Si in acest caz,ca si in altele in care parlamentul a dat legi pentru infractori,parlamentarii sunt vinovati.Daca se mai adauga creanta Libia,de 60 mil. euro,Patriciu a dat statului o teapa de 670 milioane euro.
   • -2 (2 voturi)    
    Aceleasi sabloane rasuflate! (Vineri, 4 iulie 2008, 13:51)

    johnny [anonim] i-a raspuns lui MdRaesculum

    In primul rand e contradictie mare cat casa in gandirea ta: adica Patriciu cumpara o societate (Romapetrol) cu creante, pe care nu le poate pastra, dar cand cumpara o societate (Petromidia) cu datorii va trebui sa le plateasca! Ori pastreaza si datoriile si creantele (asa se procedeaza in RO), ori niciuna!
    In al doilea rand, datoria de 600 milioane USD nu a fost iertata! Asta-i o minciuna pe care unii o arunca pe piata si altii o reproduc papagaliceste! (Nu prea am dubii din care categorie faci parte!). Anul trecut dobanda platita in contul acelor obligatiuni (asta au devenit datoriile si au o scadenta de 20 de ani) a fost de 25 mil USD. Te rog sa compari aceasta situatie cu situatia RAFO, unde datoriile nici nu sunt recunoscute si nici n-aduc vreun ban la buget si, dupa ce vei face acest lucru, am sa te rog sa-ti amintesti ca Stolojan a facut demersuri ca RAFO sa fie lasat sa functioneze chiar in aceste conditii! Astept sa-ti exprimi parerea in legatura cu acest caz inainte de-a mai scrie vreun singur rand referitor la Petromidia, altfel e si normal sa cred ca obiectivitatea ta e aproape nula!
  • +5 (5 voturi)    
   mai citeste o data (Vineri, 4 iulie 2008, 0:01)

   mario [anonim] i-a raspuns lui johnny

   Observ ca te pricepi mai bine decat raportorii EU, ii fi cumva chiar unul dintre judecatorii implicati de stii unde se opresc dosarele? Ca tot pe invers le zici ca un facut si te si tii super destept. Plin de vorbe goale.
  • +4 (4 voturi)    
   Parlamentarii si magistratii (Vineri, 4 iulie 2008, 7:36)

   gabifm [utilizator] i-a raspuns lui johnny

   sunt SINGURA problema!
  • +5 (5 voturi)    
   Parlamentari=magistrati=nu raspund in fata legii (Vineri, 4 iulie 2008, 8:01)

   corina [anonim] i-a raspuns lui johnny

   Tu tii cu magistratii domnule. Spune-mi si mie ce s-a intamplat cu cele 11 dosare penale ale lui Covei fiu de procuror si cu unchiul tot procuror? Ce condamnare s-a dat pentru uciderea a trei oameni de catre sotia lui Paunescu- 2 ani cu suspendare! Sunt si magistrati buni, insa in marea lor majoritate unii sunt incomptenti iar altii sunt bagati pe pile . Astept rapunsul unui magistrat , ce s-a intamplat cu cele 11dosare ale lui Covei?
 • +8 (8 voturi)    
  UNDE? CINE? CUM? (Joi, 3 iulie 2008, 21:21)

  atreus [anonim]

  Din nou solutia este simpla: avem alegeri in noiembrie. Luati frumusel stampila (eu nu voi mai fi aici, dar voi cauta un centru de votare peste mari si oceane...) si votati altceva! Priviti cu atentie ofertele electorale. Priviti atent ce s-a facut pana acum: de unde ati aflat ce legi se incercau a fi trecute pentru justitie? ce biletele se trimiteau si de catre cine? cum ati aflat de ele si prin cine? cine opreste trimiterea dosarelor si cum? si VOTATI IN CONSECINTA. Doar noi avem dreptul si obligatia morala sa schimbam lumea in care traim. Unde sunt cei 80% care au votat impotriva destituirii presedintelui? Unde sunt cei 80% care au votat la un referendum de care nimeni nu a tinut cont? Unde sunt cei care vor sa se considere romani oriunde ar merge fara sa le fie jena? Mergeti la vot! Unde sunt cei care au votat impotriva celor 322? Sunt aceiasi si acum in parlament! Avem sansa sa ii schimbam! LA VOT!
  • -1 (5 voturi)    
   Pe cine dracu sa votam? (Vineri, 4 iulie 2008, 0:52)

   constantin [anonim] i-a raspuns lui atreus

   Cruda realitate e ca nu ai pe cine. Parlamentul Romaniei este un dezastru.Ai vazut ce a fost la locale... comunismul imbraca foarte bine orice forma si coloratura politica...Hidos! Imi vine greata.Sunt aceiasi cu aceleasi fete si interese .. o mare porcarie! Un singur lucru imi pare de bun augur; PRM iese din parlament si odata cu el si ceva dejectii umane cu blazon de patriotism die opereta...
   • +2 (2 voturi)    
    Ar fi trebuit sa stii pina acum (Vineri, 4 iulie 2008, 10:42)

    aac [utilizator] i-a raspuns lui constantin

    dar mai ai timp sa te gindesti pina in noiembrie. Eventual daca se razgindeste (stii tu cine) ai mai mult timp pina-n primavara. Se stie cit de razginditor e personajul.
    Tocmai din motivele pe care le invoci.
 • +5 (7 voturi)    
  de ce nu avem oameni cinstiti in politica? (Joi, 3 iulie 2008, 21:26)

  tepes [anonim]

  Pentru ca se auto exclud. Cine nu devine partas la faradelege este automat eliminat.
 • +5 (5 voturi)    
  mai bine... (Joi, 3 iulie 2008, 21:32)

  ddd [anonim]

  ...semnati aici... http://www.petitieonline.ro/petitie/eliminarea_imunitatii_parlamentare-p55290047.html
  • +3 (3 voturi)    
   Vax (Vineri, 4 iulie 2008, 5:24)

   Zev [anonim] i-a raspuns lui ddd

   Petitionarea implica existenta la destinatar a unei minime disponibilitati de a face ceva. Cred ca nu e cazul nici la senat, nici la deputati, iar de CC chiar ca umfla rasul. Plus, o trimiti la administratia lu' Base ca sa faca ce? Sa creasca salariul secretarelor? Poate vrei sa o trimiti presedintelui, nu administratiei.

   Imunitatea parlamentara e parte a aranjamentului democratic, la fel ca votul. Si data aviatoare mai dau onorabilii doi mici si o bere, si iar voteaza romanul ca si pana acuma, dupa care se apuca de petitii.

   In fine, amanunte, apreciez totusi civismul.
   • +1 (1 vot)    
    Toate initiativele civice conteaza (Vineri, 4 iulie 2008, 10:44)

    aac [utilizator] i-a raspuns lui Zev

    atita doar ca acum e timpul in care ele sint eludate, nebagate in seama, facute invizibile.
    Vine vremea cind le vom lua la numarat si le vom arata orbilor de azi.
  • +1 (1 vot)    
   ok (Vineri, 4 iulie 2008, 9:55)

   Gabriel din Deva [anonim] i-a raspuns lui ddd

   Am citit si apoi am semant si eu petitia. O idee buna, cel putin pana la alegeri. Multumesc. Ramane sa promovam ideea si sa vedem finalitatea.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu ei (Joi, 3 iulie 2008, 22:30)

  Transilvanian man [anonim]

  Nu ei sunt de vina ci noi suntem pt ceea ce se intampla acum in Romania.Noi nu suntem capabili ca popor sa realizam odata pt totdeauna ca NIMENI DAR NIMENI nu ne va oferi nimic .Noi trebuie SA ELIMINAM jigodiile ce ne conduc .Asta e adevarul restul sunt povesti de adormit copii...
  Noapte buna popor roman
 • +5 (5 voturi)    
  Incercarile de cosmetizare a luptei impotriva coru (Vineri, 4 iulie 2008, 0:46)

  constantin [anonim]

  Se pare ca marea lupta impotriva coruptiei a aranjat 3 functionari rupti in cur de la PS5 si o duzina de militieni care eliberau permise auto ...In felul acesta magistral marea coruptie din Romania a fost decapitata definitiv.Transferurile de terenuri , achizitiile publice, licitatiile trucate, asfaltarile, fondul proprietatea, deflisarea padurilor nu mai reprezinta decat mici frimituri. ..
  Dar ce va inchipuiti ca specialistii Comisiei Europene au facut Stefan Gheorghiu la fara frecventa sau ca au o matusica acolo sus? Cosmetica noastra care dadea roade foarte bune in fata secretarului de partid nu prea se mai potriveste..
  Din pacate avem o clasa politica inapoiata. Cateodata sunt consternat de primitivismul metodelor. Parlamentul Romaniei poate fi un excelent consiliu local pentru un orasel mic de provincie undeva in extremitatea estica a tarii.
  • +2 (2 voturi)    
   Parlamentul Romaniei (Vineri, 4 iulie 2008, 10:48)

   aac [utilizator] i-a raspuns lui constantin

   este o aratare medievala din feudalismul timpuriu. Este festivalul de la Sighisoara rulat zi de zi in casa popoului. Cred ca luind la intimplare oameni de pe strada si bagindu-i in parlament am face o treaba de 10 ori mai buna decit fac astia (pentru noi evident).
 • +3 (3 voturi)    
  subiect (Vineri, 4 iulie 2008, 1:05)

  nume [anonim]

  "Mark Gray, purtatorul de cuvint al Comisiei, a declarat ca analiza lui De Pauw nu se refera la raportul care urmeaza sa fie dat in iulie."

  Sa speram ca raportul va fi si mai exact - ceea ce e foarte probabil -.
 • +4 (4 voturi)    
  TREZIREA CA-I VAI DE NOI (Vineri, 4 iulie 2008, 1:12)

  mircea [anonim]

  Perfect de acord cu Transilvanian. stii, ma tot intreb de ce dracu nu iesim in strada sa-i dam jos cu forta pe imputitii astia? Tot eu imi raspund: suntem un popor de mamaligari care se ineaca in compromisuri si indiferenta.Cred ca votul nu mai este suficient pt a-i inlatura de la putere, votul este o maniera democratica de schimbare, dar pop roman n-a inteles nici democratia si nici fatul ca el nu traieste in democratie. Singura solutie ar fi iesirea in strazi si scosi afara cu forta din Parlament aceste lichele imputite. Astept comentarii, bune, rele....
  • +2 (2 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 4 iulie 2008, 10:50)

   aac [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   trebuie rupta starea de dependenta a oamenilor de pomenile guvernamentale. Cind sacul se va goli constiinta civica mamaligoasa isi va cere drepturile si in strada doar ca atunci va fi cu siguranta prea tirziu.
 • 0 (2 voturi)    
  EXISTA O SOLUTIE! (Vineri, 4 iulie 2008, 6:12)

  eee [anonim]

  Democratie Directa!

  Avem nevoie de o asociatie a cetatenilor care sa ajunga in parlament si sa-i reprezinte direct pe acestia. Cetatenii vor putea vota prin SMS pentru fiecare lege in parte. Cu cat o asemenea asociatie ar obtine un numar mai mare de voturi, cu atat ar fi mai usor sa fie trecute prin parlament legile pentru reforma.
  • -1 (1 vot)    
   Domnule , ideea dumitale este GE-NI-A-LA !!! (Vineri, 4 iulie 2008, 11:10)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui eee

   O asociatie care sa-i reprezinte pe cetateni in Parlament .... Te rog sa-i trimiti imediat acesta sugestie domnului Tapalaga...Si dansul luppta la greu ca OAMENII TRECUTULUI care se incapataneaza sa considere ca insusi Parlamentull este o ASOCIATIE REPREYENTATIVA a cetaenilor. Eu cred ca ar trebui extinsa : ONG-uri pe langa Justirie , pe langa Guvern si pe langa Presedinte.....Ba nu ...pe langa Presedinte nu ca ne aflam in forumul Hot News iar dansul este la fel de GENIAL ca si dumneata...
   • +1 (1 vot)    
    Va rog recititi (Vineri, 4 iulie 2008, 13:55)

    eee [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Nu cred ca ati inteles mesajul meu, Nu ma refeream la politicieni care sa ii reprezinte pe cetateni in sensul de a lua decizii in numele lor ci o asociatie de cetateni care sa reprezinte in Parlament votul direct prin SMS, cetatenii insasi votand direct legile de care sunt interesati.
 • +5 (5 voturi)    
  este mai mult decat evident... (Vineri, 4 iulie 2008, 6:51)

  judex [anonim]

  se vede deja cu ochiul liber. O noua si mareata realizare a guvernului PN:/Tariceanu/Patriciu-PSD/Ikiescu si a celor 322. "Din greseala in greseala...la victiria finala!" Jigodii patentate, va simtiti bine? Va place? Sunteti fericiti ca distrugeti Romania si batjocoriti pe romani si le taiati toate sansele de a trai intr-o tara civilizata si prospera? Voi, masofioti, infiltrati peste tot, ca vad ca ati luat deja locul fostilor activisti PCR si securisti, dormiti bine noaptea?
 • +5 (5 voturi)    
  Singurii vinovati (Vineri, 4 iulie 2008, 7:44)

  gabifm [utilizator]

  sunt parlamentarii (culmea alesi de noi) si magistratii. Vina este egala. Daca am pune dorinta de eliminare (sau macar diminuare) a coruptiei deasupra patimilor noastre politice, cred ca am face alegerea corecta la vot. Dar noi "tinem" cu persoane (ca la fotbal) nu cu proiecte sau realitati. Ar trebui ca votantii Presedintelui sa se mobilizeze la parlamentare (cei ce sunt impotriva celor 322 - ce repede uitam!) pentru a-i vedea in justitie macar pe Nastase, Pacuraru, Seres & comp.
 • +2 (2 voturi)    
  Justitia (Vineri, 4 iulie 2008, 9:37)

  Gabriel din Deva [anonim]

  Daca vom avea procesese in care nasatse, mitrea, seres vor fi judecati, justitia va incepe se functioneze. Pana atunci nu. csm-ul, parlamentul - desi sunt platiti pentru riscurile care trebuie sa si le asume prin luare unor decizii nu o fac. Uitasem, mai face si csm-ul ceva, publica petitii aberarante ale unor persoane cu probleme psihice, si puratatoare lor de cuvant mai si rade. Astfel de petititi exista peste tot, nu asta este problema. Pacat ca exista si oameni care se lupta sa faca ceva, de exemplu procurorul din cazul "pietroi". Rusine unor judecatori care dau dovada de lasitate si strica munca unor astfel de oameni. In momentul in care Justitia va functiona si Romania va reusi sa progreseze.
 • -1 (3 voturi)    
  Vorbe, vorbe (Vineri, 4 iulie 2008, 10:01)

  Rodica [anonim]

  Nu va faceti iluzii Parlamentarii europeni nu sunt cu mult deosebiti de ai nostri Cand ne plangem de porcariile din justitia si administratia din Romania ni se raspunde cu sintagma ceausista NU ne amestecam in treburile interne ale Romaniei" Cand ceva ii atinge direct sar in sus de 10 metri si vin cu amenintari Nu vor face nimic care sa ne foloseasca oamenilor de rand Cad repede la intelegere cu spaguitorii nationali ASa ca valea, cine poate , cine nu radbare ca pe vremea impuscatului care vad ca a inceput sa fie din ce in ce mai viu
  • +2 (2 voturi)    
   Concluzia (Vineri, 4 iulie 2008, 10:54)

   aac [utilizator] i-a raspuns lui Rodica

   Nu vine nimeni sa-ti faca ordine in casa. Nici eu n-as face altuia. Tot noi trebuie s-o facem.
   Evident daca fugim probabil ca n-o sa ne convina rezultatul.
 • +3 (3 voturi)    
  Lupta contra coruptiei,vazuta din Europa ! (Vineri, 4 iulie 2008, 10:49)

  martin [anonim]

  Ca sa fiu scurt ,expertii europeni vad lupta contra coruptiei in maniera taberei basesciene, care include si procurorii DNA si este foarte greu sa fie acuzati de partialitate, dar nu si imposibil, in bunul obicei romanesc.
  In schimb intreaga tabara a celor 322 de eroi parlamentari are o gandire clara,in sensul blocarii oricarei posibilitati ca fosti si actuali demnitari ca Nastase,Mitrea,Pacuraru ,Seres,precum si intrega clasa politica, sa ajunga vreodata sa fie anchetati si judecati.
  Factorul care trebuie sa transeze intre cele doua maniere,este electoratul romanesc, despre care inca mai vreau sa cred ca e interesat de rezolvarea problemei coruptiei
 • -3 (3 voturi)    
  Citate din gandirea ambasadorului Olandei !? (Vineri, 4 iulie 2008, 11:47)

  MIHAI 2 [anonim]

  ....Olanda este cumva tara aceea in care s-a interzis fumatul ...dar nu si fumatul marijuanei....? ...Domnul ambasador fumase sau nu respectiva SUBSTANTA LEGALA OLANDEZA cand si-a dat cu parerea despre Romania ? ...Eu astept un punct de vedere al autoritatilor IRLANDEZE ....NU-ul irlandez spus cliseelor Uniunii Europene .....iar mmai nou si NU-ul Presedintelui Poloniei .....sunt DEEEEEPARTE , FOARTE DEEPARTE de gandirea doamnei Pora si a forumistilor care se voteaza ei intre ei fericiti
  • +3 (3 voturi)    
   Ai uitat (Vineri, 4 iulie 2008, 12:23)

   aac [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI 2

   tema : "ingerintzilii in treburilii interne"
   si
   Noi nu ne vindem tara!

   :)
   • +2 (2 voturi)    
    se poate si mai bine (Vineri, 4 iulie 2008, 13:31)

    treebeard [utilizator] i-a raspuns lui aac

    Ar mai merge si un "ba p-a matii", ca sa inteleaga respectivul ca a spune adevarul nu este politicos din partea unui oficial strain.
    Dar pentru asta avem nevoie de domnul presedinte al Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, pentru ca nu oricine ajunge la perfectiune in arta nesimtirii si calomniei.
    Asteptam o luare de pozitie a domniei sale.
 • 0 (0 voturi)    
  citat din Raport pentru MIHAI 2 (Vineri, 4 iulie 2008, 12:36)

  judex [anonim]

  "III. CONCLUSION
  Instead of progress in the fight against highlevel corruption, Romania is presently regressing, on all fronts, in the fight against corruption.
  Many of the measures that were presented, before Accession, to be instrumental in the fight against corruption, have been deliberately blunted by
  Parliament or the Government immediately after Accession, while other factors have been instrumental in repulsing ongoing attempts to adress high level corruption.
  The list is a long one :
  - a number of the attributions of ANI, promissed before Accession, have been cancelled by Parliament after Accession ; the NIA is still a very
  long way from being operational, and it’s authority is already being contested;
  - several new laws, implemented immediately after Accession, have reduced the efficiency of anti-corruption investigations;
  - immediately after a request was made to start investigating members of the present government, a GEO was adopted that has, in all probability,
  fatally compromised all pending cases concerning high level corruption;
  - new amendments, now pending in Parliament, will fatally affect the efficiency of the Romanian criminal investigation, not only concerning corruption, but concerning all crimes;
  - prosecutors dealing with corruption crimes are put under severe pressure in the media by, amongst others, the Minister of Justice, and there are strong indications that the de facto dismantlement of DNA is in store;
  - these previous aspects demonstrate the intense resistance of practically the whole policital class of Romania against the anticorruption effort;
  - all major pending trials concerning high-level corruption, started just before Accession and only after many years of hesitation, have now
  been aborted and are, most probably, definitely abandonded for all practical purposes;
  If the Romanian anti-corruption effort keeps evaporating at the present pace, in an estimated six months time Romania will be back to 2008."
  • 0 (0 voturi)    
   erata.. (Vineri, 4 iulie 2008, 13:04)

   judex [anonim] i-a raspuns lui judex

   Ultima propozitie este: "If the Romanian anti-corruption effort keeps evaporating at the present pace, in an estimated six months time Romania will be back to 2003." Deci, 2003, nu 2008.
 • +2 (2 voturi)    
  civism si lopata (Vineri, 4 iulie 2008, 13:40)

  Opinator 2 [anonim]

  Din pacate, pe primul loc la tirajele presei scrise sunt tabloidele si aceeasi audienta maxima o au stirile de la ora 5 - o pilula amara servita de trei ori pe zi pentru indobitocirea pe scara larga a celor care altminteri ar putea avea ganduri de razmerita. Din pacate, stiri cu astfel de rapoarte, comentarii si analize, sunt rare si formulate in asa fel incat putini pot intelege si mai putini vor cauta detaliile - cum a facut judex. Putini isi bat capul sa prezinte cati lei a furat coruptia din buzunarul fiecaruia: sa traiasca reclamele la Unirea! Un spot asemanator ar putea spune, de exemplu: "puteai sa ai 1000 de lei in plus la salariu, dar ti i-a furat X, cand n-a mai returnat creditul luat de la Bancorex si gaura s-a acoperit de la buget, adica si din banii tai." Coruptia ne costa foarte mult, iar parlamentarii gen "ciocu' mic, ca noi suntem la putere" sunt majoritari prin gandire si ar trebui luati cu aceeasi lopata ca si judecatorii care, desi au salarii mari si statut realmente european, mai pun botul la o mita, la un santaj mic... Pacat de putinii procurori si politisti profesionisti care isi risca sanatatea si viata pentru a fi dati pe scut unor Pietroi sau Camataru....
  • -2 (2 voturi)    
   am gasit si eu un DETALIU TULBURATOR (Vineri, 4 iulie 2008, 14:19)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Opinator 2

   ....parlamentara care a grait nemuritoarele cuvinte "ciocu' mic, ca noi suntem la putere" este membra ....PDL...iertare , am si eu fixurile mele....postarea ta contine observatii absolut remarcabile....dar, cum spuneam...am si eu fixurile mele ....mi se pare ca PROCURORUL care s-a revoltat impotriva sistemului in cazul Pietroi este o pasare rara...L-as pune pe el Procuror General ....numai ca in veci nu o sa aiba loc de oprtunisti precum MORAR si MACOVEI ....iar baietii de la UE ....intr-un mod care depaseste orice intelegere ....au ajuns sa isi scrie evaluarile exclusiv dupa dictarea acestui odios cuplu.
 • +2 (2 voturi)    
  Solutia este evidenta. (Vineri, 4 iulie 2008, 13:59)

  Alin [anonim]

  Cum 90% dintre romanii care ajung pe posturi de conducere, indiferent de educatie, sensibilitate, cultura, se transforma in niste lepre lacome si hoate solutia este sa aducem pe cineva din afara. Cea mai buna perioada a Romaniei a fost atunci cand ne-au condus strainii, prin urmare pledez pentru reintoarcerea la regat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by