Preturile produselor de pe rafturile din hipermarketuri sunt umflate de zecile de taxe impuse furnizorilor din industria alimentara si textila - este concluzia preliminara a deputatilor din Comisia de politica economica, care i-au audiat, astazi, pe reprezentantii patronatelor din industria usoara, aflati in conflict cu lanturile de hipermarket-uri.

Presedintele Comisiei de politica economica, Mihai Tudose, a precizat ca la sfârsitul lunii mai, dupa ce vor fi audiati si reprezentantii hipermarketurilor, se va stabili daca in conflictul cu furnizorii este vorba de lacune legislative sau de incalcarea legii.

Totusi, deputatul Mihai Tudose a declarat, pentru Radio Romania Actualitati, ca hipermarketurile sfideaza bunul-simt prin clauzele contractuale pe care le impun furnizorilor: "Eu le-am numit generic: taxe de smecher, taxe de loialitate, taxa tip ancora - daca te-a pacalit si ai platit-o odata, devii captiv, adica ti-o imparti pe mai mult timp si nu mai poti sa pleci. Ceea ce este important, si mi s-a parut, de fapt, cel mai important, este faptul ca toate aceste taxe se regasesc in pretul final de raft."

Furnizorii din industria usoara sustin la unison ca preturile mari pe care populatia le plateste la raft rezulta din multitudinea de taxe pe care lanturile de tip hipermarket le impun. Mai mult, contractele incheiate cu acestea prevad ca procesatorii nu pot vinde la preturi mai mici nici altor distribuitori de pe piata, in caz contrar aplicându-li-se penalizari.