Guvernul si Presedintia poarta discutii netransparente pentru cumpararea a 48 de avioane de lupta, un necesar stabilit in 1997, a afirmat Mircea Geoana, fost ministru de Externe, la emisiunea Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. Geoana sustine ca Romania are nevoie de doar jumatate din aceste avioane. Generalul Sergiu Medar este de parere ca achizitia de avioane noi ar trebui facuta abia prin 2016-2017, pana atunci fiind nevoie de o solutie de compromis.

Mircea Geoana a declarat ca ar fi necesara rediscutarea modului de distribuire a sumelor cheltuite pentru dotarea Armatei.

  • "Eu cred ca militarii nostri si politicul romanesc mai au o obligatie de discutie serioasa. Daca nu cumva tipul de investitii pe care ei ni le cer noua, contribuabilului roman, si noua, corpului politic roman, nu cumva ar trebui si el reajustat in functie de evolutiie si experienta din ultimii ani de zile. Eu de exemplu cred ca aceasta discutie care este complet opaca si netransparenta cu privire la echizitia de avioane de vanatoare pentru Romania. Si in acest moment este indecent din punct de vedere politic si democratic ca atat Presedintia cat si Guvernul sa poarte discutii absolut netransparente cu diversi producatori si furnizori de avioane de vanatoare. Parerea mea este ca in acest moment Romania nu mai are nevoie de 48 de avioane de vanatoare, doua aripi cum se numeste in termeni militari. Mi se pare excesiv de mult si blocam 6-7 miliarde de euro intre niste avioane de vanatoare care nu sunt convins ca ne mai trebuiesc astazi. (...) Nu spun ca trebuie sa diminuam cheltuielile militare. Eu as facem acum si o reevaluare a nevoilor strategice reale ale Romaniei in acest moment. "

Fostul ministru de Externe al Romaniei spune ca necesarul de 48 de avioane a fost stabilit in 1997, intr-un studiu insusit de Guvern, dar ca realitatile si nevoile s-au schimbat in cei 11 ani.

  • "In primul rand de capacitatea de trasnport si de sustinerea trupelor la distante mari. De aceea eu cred ca completarea flotei noastre militare de transport, inclusiv de transport strategic, pe teatre indepartate de operatiuni, reprezinta o mai mare prioritate din punct de vedere al contributiei. (...) 24, adica o aripa de avioane de vanatoare, ne acopera mai mult decat necesarul. Asta e opinia mea. (...) In '97 era facuta gandirea, deci intr-un alt context geopolitic si regional. In care nevoia de a investi in doua aripi, deci in 48 de aparate, atunci a aparut prima oara intr-un studiu facut de americani si insusit de guvernul Romaniei de atunci."

Fost consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala, generalul Sergiu Medar crede ca autoritatile ar trebui sa gaseasca, pentru urmatorii aproape 10 ani, o solutie de compromis.

  • "Romania are nevoie de avioane de lupta, categoric, pentru ca resursa celor existente in acest moment expira intr-un an-doi-trei. Ca e nevoie de 24 sau 48 rezulta in primul rand dintr-o analiza tehnica a vulnerabilitatilor, riscurilor si asa mai departe. (...) Dupa parerea mea este necesara gasirea unei solutii tactice pe o perioada de 7-8-10 ani, pana va putea fi achizitionat un avion nou si9, de fapt, singurul avion nou existent la ora actuala in lume. Iar solutia care se alege trebuie sa fie o solutie care sa asigure continuitatea catre aceasta. (...) Nu este neaparat de a gasi solutia sau de a achizitiona un avion super sofisticat acum, ci este pentru a ne asigura pentru circa 30-40-50 de ani suveranitatea aeriana de care avem nevoie. Iar asta se va putea face doar prin anul 2016-2017, cand se va putea achizitiona un avion modern si la un pret extrem de bun fata de performantele sale."