​Cartierul Floreasca, azi unul dintre cele mai scumpe din București, este unic în felul său prin arhitectura de tip cazarmă și rețeaua de spații verzi care-l vitaminizează și care este un criteriu esențial pentru cei care caută să locuiască aici.

Amenajarea cartierului Floreasca din Bucuresti Foto: Agerpres

E un cartier ridicat de comuniști în anii '50, pe o parcelare din anii '40 și reprezintă primul mare ansamblu de blocuri construit în București după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prezentat în termeni hiperbolici drept mărețul cartier destinat clasei muncitoare, în realitate, în Floreasca n-au primit niciodată repartiție muncitorii, ci doar activiști de partid de rang mic și mijlociu, tovarăși din aparatul de stat, noua elită roșie a României sovietizate, cu Volga neagră la intrarea în bloc.

O analiză comparată a ansamblurilor de locuințe din București, din perspectivă domestică, întocmită de studenții de la U.A.U.I.M, "îi acordă cartierului Floreasca calificativul de locuire plăcută și deosebit de confortabilă, ba chiar luxoasă", în pofida faptului că tuturor le este clar că apartamentele sunt minimale.

Citește, pe B365.ro, despre acest paradox și istoria construirii cartierului Floreasca.