Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat cum a reușit fostul ministru USR de Finanțe Anca Dragu să obțină atât de repede cetățenia moldovenească - în decembrie, cu o zi înainte de a fi numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Anca DraguFoto: Inquam Photos / George Calin

Întrebată cum a fost posibil ca actuala guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, să primească atât de repede cetățenia Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că ea are dreptul să ofere cetățenie într-un altfel de regim atunci când este vorba despre o persoană care „reprezintă o valoare din punct de vedere profesional”, conform Unimedia.

  • „Președintele țării are dreptul să ofere cetățenie într-un altfel de regim atunci când omul care solicită această cetățenie reprezintă o valoare din punct de vedere profesional. Și în acest caz vorbim despre guvernatoarea Băncii Naționale, un om cu competențe și cunoștințe însemnate în domeniul în care se căutau aceste cunoștințe.
  • Mai sunt unele cazuri, uneori vorbim de sportivi de performanță, altă dată vorbim despre artiști, profesori universitari. Deci au fost și asemenea cazuri. Deci asta este o altă categorie de oameni. Ceea ce vedem noi pe partea de redobândire sau de obținere a cetățeniei merge pe altă prevedere legală, unde sunt implicate alte instituții ale statului”, a declarat Maia Sandu, citată de Unimedia.

Decretul prin care Anca Dragu a primit cetățenia Republicii Moldova a fost semnat de președinta Maia Sandu în 21 decembrie, în aceeași zi în care a fost făcut și anunțul că aceasta va fi propusă în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Tot în 21 decembrie a fost revocat din funcție fostul guvernator Octavian Armașu, conducerea Băncii Naționale a Moldovei fiind preluată de Anca Dragu în 22 decembrie.

Anca Dragu a fost senator USR de București și vicepreședinte în Biroul Național al USR. A fost prima femeie președinte a Senatului, la propunerea USR. De profesie economist, Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor în guvernul tehnocrat, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.