Președintele Klaus Iohannis le-a spus ambasadorilor străini acreditați la București, pe care i-a primit marți la Cotroceni, că anul trecut a „acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină”, argumentându-și astfel turneele pe cele trei continente, ale cător costuri au fost ținute la secret, pe motiv că sunt informații secretizate.

Iohannis in safariFoto: Administratia Prezidentiala

Iohannis - aflat în cel de al zecelea și ultimul an din cele două mandate la Cotroceni - i-a primit marți pe ambasadorii străini în România, cărora le-a vorbit despre „principalele evoluții și realizări de politică externă din anul 2023” și despre „așteptările și obiectivele pentru 2024”.

  • „Întâlnirea noastră de astăzi este și ultima în acest cadru, având în vedere că anul acesta voi încheia cel de-al doilea, ultimul, mandat.
  • Fără îndoială, în ultimii 10 ani, România și-a afirmat pe deplin vocația europeană și euroatlantică, consolidându-și profilul extern de stat responsabil, de încredere și constructiv, angajat, predictibil și coerent”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Am depus eforturi sporite pentru revigorarea relațiilor cu Africa”

În 2023, Iohannis a făcut turnee pe trei continente, ultimul fiind în noiembrie, când, alături de Carmen Iohannis, a fost în Africa - Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.

El le-a vorbit, marți, ambasadorilor, despre importanța turneelor sale pe trei continente:

  • „La întâlnirea noastră de la începutul anului trecut vă spuneam că acțiunea globală a României va dobândi o relevanță aparte. Astfel, în 2023, am acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină.
  • În ceea ce privește Asia, am ridicat relațiile cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, în cadrul vizitei mele oficiale în acest stat.
  • Am înscris relația bilaterală cu Singapore într-o nouă etapă de dezvoltare, prin vizita mea de anul trecut. La 15 ani de Parteneriat Strategic cu Coreea de Sud, punem bazele unui salt calitativ prin valorificarea agendei comune de priorități a celor două țări și urmărim consolidarea cooperării bilaterale cu Vietnam și India.
  • De asemenea, în anul care a trecut, am depus eforturi sporite pentru revigorarea relațiilor cu Africa. În acest scop, România a adoptat recent prima Strategie Națională pentru Africa.
  • Vizitele mele în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal au promovat această nouă dinamică și noi proiecte și domenii de cooperare.
  • În 2024, România vizează intensificarea colaborării cu Africa și continuarea programelor destinate partenerilor africani, cu accent pe educație și transferul de expertiză.
  • În aceeași logică s-au înscris și vizitele din aprilie 2023 din America Latină, în Brazilia, Chile și Argentina, ocazie cu care am reafirmat interesul României, dar și al Uniunii Europene, de a dezvolta dialogul politic la nivel înalt.
  • Am convenit cu președinții statelor vizitate din Africa, America Latină și Asia să extindem relațiile bilaterale în sferele tradiționale ale comerțului, investițiilor, dar și să le diversificăm în domenii de maximă actualitate precum schimbări climatice, tranziție verde și digitalizare”.

Klaus Iohannis a făcut, anul trecut, 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro), a dezvăluit Cotroceniul, în contextul în care în 2023 a existat o dezbatere publică pe tema costurilor vizitelor în străinătate ale președintelui, care nu sunt prezentate în detaliu pe motiv că sunt informații secretizate.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei.

Acești bani reprezintă aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale pe 2023, stabilit la 135 milioane de lei.

Iohannis a făcut în 2023 mai multe vizite în lume care au reprezentat o premieră în ultimii 20 de ani, şeful statului mergând în Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Chile, Argentina, Kenya, Tanzania, Cabo Verde sau Senegal. Prezentate de Administraţia Prezidenţială drept succese diplomatice, în ţară au fost intens criticate pentru costuri, care sunt ținute la secret, dar şi pentru că destinaţiile au fost considerate mai degrabă turistice.

Administrația prezidențială susține că în cei nouă ani de mandat Klaus Iohannis nu a fost în concediu „în sensul definit de legislația muncii”.

  • „Având în vedere obligațiile și atribuțiile sale constituționale, președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului.
  • Astfel, începând de la depunerea jurământului în funcție, președintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în concediu de odihnă, în sensul noțiunii definite de legislația muncii.
  • Precizăm că președintele României nu a încetat, pe parcursul întregului mandat, să își exercite atribuțiile constituționale, dovada în acest sens fiind decretele semnate și publicate în Monitorul Oficial al României, precum și alte acțiuni derivate din prerogativele pe care le deține”, a precizat Administrația prezidențială pentru Libertatea, care a întrebat dacă președintele s-a aflat în concediu în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024.