Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, cel care a iniţiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989. Funcţia va fi preluată de Sever-Romulus Stana.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„În temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 563/2014 privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, republicată, cu modificările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai Iulian Dodu se eliberează din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989”, se arată în decizia publicată miercuri în Monitorul Oficial, notează News.ro.

Aceasta este urmată de hotărârea prin care Sever-Romulus Stana este numit secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989.

În ianuarie 2019, Stana a fost detaşat pentru a exercita temporar funcţia de prefect al Capitalei şi a fost consilier la ANSVSA. Stana a fost și șef interimar la PSD București.

Libertatea a relatat că Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluţia din decembrie 1989, şi a fost numit în funcţie de fostul premier Nicolae Ciucă.

În iunie 2023, specialişti din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţia din decembrie 1989.

Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întruneşte condiţiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situaţia incompatibilităţii secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie preşedintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afa în raport de subordonare faţă de Ciolacu.

La acel moment, mai multe asociaţii de revoluţionari au cerut demiterea lui Dodu, însă tei victime ale Revoluţiei din 1989 au anunţat că vor protesta, „inclusiv prin greva foamei”, dacă Dodu e demis.

„O delegaţie de preşedinţi de asociaţii care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică şi-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluţionar, s-a dus la PSD azi dimineaţă şi a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, a declarat atunci pentru Libertatea Mihai Dodu.

Ciolacu a cerut să fie declarat luptător cu rol determinant la Revoluţie în 2019

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluţie în 2 aprilie 2019 şi a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.

În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întruneşte condiţiile necesare.

Premierul Marcel Ciolacu declara în luna septembrie că nu va avea nici pensie de revoluţionar şi nu va solicita statului român preschimbarea certificatului pentru a beneficia de ceva de pe urma lui dar are dreptul să le arate nepoţilor că nu a fost un fals revoluţionar, referindu-se la un proces aflat pe rolul instanţelor.

„Nu încerc să îmi păstrez nimic. Eu nu am cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar, dar la o zi după ce am fost prim-ministru, o instituţie subordonată premierului a luat o decizie în ceea ce priveşte prim-ministrul României. M-am bucurat foarte mult, pentru că înseamnă că suntem într-un stat democratic şi avem un stat de drept”, a spus şeful Executivului.

Recorder: Dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu. Erou sau impostor?

Marcel Ciolacu are un certificat de revoluționar încă din 1992, pe când era mic afacerist la Buzău și student al controversatei Universități Ecologice.

Că să obțină acest prim brevet, vânat de mulți oportuniști ai tranziției, a depus un dosar cu declarații olografe despre participarea sa la Revoluție, precum și alte dovezi pe care le-a considerat relevante, a arătat Recorder în urmă cu două săptămâni, când a publicat și analizat aceste documente.

Principalele idei din investigația Recorder:

Marcel Ciolacu, cel de acum trei decenii, își susține teza eroismului la Revoluție printr-o multitudine de neconcordanțe de timp și de loc. Rolul determinant pe care și-l atribuie în declarații nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante.

  • Una dintre semnăturile care l-au făcut revoluționar cu acte în regulă e suspectă de fals.
  • Premierul oferă informații contradictorii cu privire la locul său de muncă din 1989, de unde susține că și-a început acțiunile îndreptate împotriva puterii comuniste: în dosarul său de revoluționar sugerează că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica București.
  • Deși spune public că nu a avut și nu vânează beneficii de pe urma participării la Revoluție, documente cadastrale de arhivă arată că a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revoluționar și vândut apoi, în 2007. În plus, în viitorul apropiat ar putea beneficia de indemnizații retroactive de peste 40.000 de euro.

Citește aici integral investigația Recorder despre dosarul revoluționarului Marcel Ciolacu