Aducerea în țară a lui Cătălin Cherecheș aparține exclusiv instanței din Germania, unde primarul din Baia Mare a fost prins marți, și există două scenarii, a declarat miercuri ministrul Justiției, Alina Gorghiu. „Legea fugarilor”, adoptată miercuri și care prevede o pedeapsă suplimentară pentru cei care se sustrag deciziilor de condamnare nu se va aplica în acest caz.

Catalin CherechesFoto: Inquam Photos / Paul Ursachi

Pe numele lui Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, există un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj în 24 noiembrie, mandat care a fost trimis Parchetului din Munchen.

Aducerea în țară a lui Cătălin Cherecheș - două scenarii

Alina Gorghiu a vorbit, miercuri, despre procedura de aducere în țară a lui Cherecheș, care include două scenarii:

  • „1. Termenul de predare către România va fi de 10 zile dacă fugarul este de acord cu aducerea în țară. Daca Cherecheș va fi de acord să fie predat, termenul va fi scurt, de 10 zile.
  • 2. Al doilea scenariu - Cherecheș refuză predarea și atunci Decizia cadru prevede un termen de 60 de zile”.

„Decizia de predare nu aparține statului român, ci aparține exclusiv instanței din Germania. Este pe locul doi după Marea Britanie în privința fugarilor predați României. (...) Dacă vom fi solicitați de instanța din Germania privind condițiile din penitenciare, Ministerul Justiției, prin ANP, va transmite urgent aceste informații”, a mai susținut ministrul Justiției.

Nu i se aplică „legea fugarilor”

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede pedepse suplimentare pentru persoanele condamnate care fug din țară pentru a scăpa de închisoare. Legea nu îi va fi aplicată însă și lui Cherecheș.

„A fost prins de organul de poliţie înainte de intrarea în vigoare a acestei legi. Deci, nu i se mai poate aplica, pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins. Dacă legea era în vigoare la momentul în care el încă se sustrăgea şi în termen de şapte zile nu s-ar fi predat, ar fi răspuns şi cu privire la infracţiunea asimilată nou introdusă în lege”, a spus Gorghiu.

Într-o intervenție la Digi 24, Răzvan Doseanu, unul dintre avocații lui Cherecheș, s-a „întrebat de ce acesta a ales Germania, și nu Italia, țară în care aleg să meargă persoane cu o situație similară”, în condițiile în care instanțele din Italia sunt recunoascute pentru îngreunarea procedurilor de extrădare în România.

Prefectul de Maramureş, Rudolf Stauder, a emis, miercuri, ordinul prin care constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al lui Cătălin Cherecheş, a anunțat Prefectura.

Cătălin Cherecheș a fost prins marți seară în Augsburg, Germania, fiind reţinut de polițiștii germani. Surse din Poliție spun că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania marți seara. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de km la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm. Au ajuns la o gară și încercau să scape de mașină și, eventual, să ia un taxi, moment în care a fost prins de polițiștii bavarezi și de BKA.

Cherecheș a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea (cu Ungaria), vineri, la ora 07.49, sub identitatea unei rude. El se afla sub control judiciar și era dat în urmărire la toate punctele de frontieră.