Mario Iorgulescu, Alina Bica, Paul de România, Sorin Oprescu sau Dragoș Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista fugarilor care după ce au fost condamnați și-au găsit refugiul în alte țări, mulți în Italia și Grecia, iar pe unii dintre ei România nu reușește de ani de zile să îi aducă în țară. Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Guvernului prevede o pedeapsă suplimentară de până la 3 ani de închisoare pentru persoanele care în 7 zile de la condamnare nu se predau pentru a fi încarcerate.

Alina Bica, data in urmarire generalaFoto: Politia Romana

UPDATE (19:03) Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, acest proiect de lege, care va trece prin Parlament în procedură de urgență.

  • „A doua problemă importantă discutată în Guvern, despre care premierul a vorbit în debutul şedinţei de Guvern şi care va intra în procedură de urgenţă în circuitul legislativ, este legea prin care este modificat articolul referitor la evadare.
  • Se adaugă această prevedere suplimentară în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv şi care în 7 zile nu se prezintă pentru a se pune în executare pedeapsa de condamnare pe care instanţa a dispus-o se vor adăuga până la 3 ani la pedeapsa închisorii.
  • Sperăm că prin acest proiect să descurajăm fugarii”, a explicat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, la începutul ședinței de guvern, că sunt peste 100 de cazuri de persoane condamnate definitiv care au reușit să fugă în alte state.

„Să vedem de acum dacă le mai dă mâna condamnaților fugari să fugă din țară”

  • „Așa cum știți, săptămâna trecută am cerut o situație a celor care au primit condamnări definitive și se sustrag de la executarea pedepsei, plecând din țară înaintea verdictului.
  • Sunt prea multe asemenea cazuri, peste 100, și cred că toți suntem de acord că este nevoie de măsuri mai ferme. Astfel, doamna ministru a Justiției – și îi mulțumesc pentru acest lucru - vine cu o propunere de modificare a Codului Penal care să descurajeze asemenea cazuri scandaloase. Concret, cei care nu se prezintă la închisoare în 7 zile după condamnarea definitivă vor avea o pedeapsă suplimentară de până la 3 ani.
  • Diferența între momentul evadării și arestarea efectivă se adaugă la pedeapsă. Cred că este o soluție absolut necesară! Să vedem de acum dacă le mai dă mâna condamnaților fugari să fugă din țară, fiindcă cel puțin își vor dubla pedepsele”, a declarat premierul.

Închisoare și pentru evadare pentru condamnații definitiv care nu se predau în 7 zile

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal aflat pe agenda ședinței de joi a Guvernului prevede că dacă un condamnat definitiv la închisoare cu executare nu se predă în șapte zile, atunci va fi acuzat și de evadare, astfel că va primi o pedeapsă suplimentară de până la 3 ani de închisoare.

Ce prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal:

  • „Art. I. 1. La articolul 285, după alineatul (3) se introduce un alineat nou, alin. (3 indice 1), cu următorul cuprins:
  • „Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”
  • 2. La articolul 285, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
  • „(4) În situațiile prevăzute la alin. (1), (2), (3) lit. a) și b) și alin. (31), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.”
  • Art. II. În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de șapte zile curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
  • Art. III. Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (...) sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 285 alin. (31) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare”.

Mario Iorgulescu, Alina Bica, Paul de România, Sorin Oprescu sau Dragoș Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista fugarilor care după ce au fost condamnați și-au găsit refugiul în alte țări, mulți în Italia și Grecia, iar pe unii dintre ei România nu reușește de ani de zile să îi aducă în țară.