Patru oameni au murit înecați, luni, pe litoralul Mării Negre, după ce s-au aventurat în mare deși salvamarii au arborat steagul roșu. Specialiștii atrag atenția asupra „curenților rip” din Marea Neagră, care sunt extrem de periculoși.

Marea Neagra, statiunea VenusFoto: Marian Mocanu | Dreamstime.com

Trei persoane au murit înecate luni, la Mamaia, iar o alta este în stare gravă, după ce au intrat în apa mării deși a fost arborat steagul roșu. De asemenea, un turist și-a pierdut viața în stațiunea Venus.

  • „Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei.
  • A înota împotriva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Digi24 Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București.

El a adăugat că cele mai afectate sunt plajele de la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.

  • „Dacă sunteți surprinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim către larg, cu viteze destul de mari. Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului. Trebuie să înotăm paralel cu plaja, până când simțim că nu mai suntem trași către larg și apoi să înotăm spre plajă”, a spus specialistul. (Foto: Dreamstime.com)