Ambasadorul Ungariei în Slovacia, Csaba Balogh, a fost convocat luni la Ministerul de Externe slovac în legătură cu o afirmație făcută de premierul Viktor Orban în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad cu privire la comunitatea maghiară din Slovacia şi „părţile rupte ale ţării”, informează canalele MTI şi TASR, citate de Agerpres.

Viktor Orban la TusnadFoto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Viktor Orban a criticat în weekend, la Băile Tuşnad, minoritatea maghiară din Slovacia, spunând că, în pofida faptului că reprezintă circa 10% din populaţie în această ţară, etnicii maghiari nu reuşesc să-şi asigure reprezentarea în parlamentul slovac.

Orban a calificat această situaţie ca fiind o prestaţie slabă din partea cuiva care „doreşte să facă mai mult pentru patria sa în părţile rupte ale ţării”.

„Cehoslovacia (şi ulterior Slovacia) şi Ungaria sunt în mod egal state succesoare ale Austro-Ungariei. Aşadar nu s-ar fi putut desprinde nimic din Ungaria de astăzi”, a declarat marți Ministerul slovac de Externe cu privire la comentariile sale, adăugând că astfel de afirmaţii „merg fără sens împotriva relaţiilor de bună vecinătate şi a stabilităţii în regiune”.

MAE slovac a mai subliniat că punerea sub semnul întrebării a integrităţii teritoriale ori a suveranităţii Slovaciei „în mod direct sau indirect este absolut inacceptabilă”, precum şi că interesul Bratislavei este de a avea „relaţii normale şi paşnice cu Ungaria, cu respectarea reciprocă a problemelor sensibile”.

Cehia a criticat la rândul ei comentariile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad

Comentarii făcute de premierul ungar la evenimentul organizat în România au fost criticate în urmă cu o zi și de către guvernul Cehiei.

Printre altele, Orban a afirmat că „federaliştii europeni” au lansat un atac împotriva ţărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia - V4), „şi toţi vedem rezultatul: cehii au trecut în cealaltă tabără, Slovacia se clatină, doar ungurii şi polonezii rezistă”.

Atât premierul Cehiei, cât și ministrul de interne de la Praga au reacționat la declarațiile lui Viktor Orban.

„Republica Cehă este un stat suveran, iar guvernul meu protejeză interesele noastre naţionale. Decidem independent ce susţinem, pentru ce pledăm sau ce vrem să schimbăm în Uniunea Europeană”, a afirmat premierul ceh, ale cărui cuvinte au fost transmise presei de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Vaclav Smolka.

„Orban a fost obişnuit cu altceva, deoarece Andrej Babis depindea de el în politica sa europeană. Din acest considerent frustarea lui este de înţeles (...) Însă, stigmatizările absurde nu contribuie, cu siguranţă, la cooperarea necesară a ţărilor central-europene. Dimpotrivă, această cooperare impune un respect reciproc”, a spus Petr Fiala.

Vicepremierul ceh Vit Rakusan, totodată ministru de interne, a reacţionat la cuvintele premierului ungar rostite la adresa Cehiei într-o postare pe contul său de Twitter:

„Singura schimbare care s-a produs în relaţia Cehiei cu Uniunea Europeană este că am trecut de la oportunism la politica europeană bazată pe valori comune, constructive. Poziţia noastră nu mai este, pur şi simplu, aceea: daţi-ne subvenţiile noastre şi păstrați-vă gândurile pentru voi înșivă”.

Reacția diplomației române la afirmații făcute de premierul Ungariei pe teritoriul țării noastre

Tot luni, Ministerul român de Externe a denunțat „declarațiile publice neadecvate” ale lui Viktor Orban, afirmând că ele „nu sunt în consonanță cu obiectivul promovării unei relații pragmatice, constructive, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două state”.

Viktor Orban a declarat sâmbătă la Băile Tușnad că Ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-ar fi spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care el a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

„Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu”, a susținut Viktor Orban, în prelegerea sa de aproape o oră.

Premierul maghiar a comentat, cu ironii şi glume, recomandările MAE legate de discursul său, spunând că este un act oficial şi că îi poate da citire, potrivit Agerpres.

Într-o conferință de presă susținută luni, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a precizat că Ministerul de Externe de la București nu i-a transmis lui Orban vreun document oficial cu temele sensibile, fiind vorba despre o notă verbală transmisă în 13 iulie de ambasadorul României la Budapesta.

Potrivit acestuia, în „instrucţiunea primită era detaliat ce se aşteaptă de la premierul ungar, ce şi cum să nu vorbească”.

Ministerul român de Externe nu a avut nicio reacție timp de 3 zile cu privire la comentariile făcute de Viktor Orban.