Petr Fiala a calificat cuvintele premierului ungar Viktor Orbán, rostite la Băile Tuşnad, drept o stigmatizare absurdă - relatează ziarul maghiar Népszava, citat de Rador.

Petr Fiala, prim-ministrul CehieiFoto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia

Cehia este un stat suveran, iar Guvernul său îşi protejează propriile interese naţionale, a declarat premierul ceh, Petr Fiala, reacţionând la discursul omologului său ungar, Viktor Orbán, susţinut sâmbătă la Băile Tuşnad, în România.

Premierul ungar a declarat, printre altele, că federaliştii europeni au lansat un atac împotriva ţărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia - V4), „şi toţi vedem rezultatul: cehii au trecut în cealaltă tabără, Slovacia se clatină, doar ungurii şi polonezii rezistă”.

Atât premierul ceh, cât și ministrul ceh de interne au reacționat la declarațiile lui Viktor Orbán.

„Republica Cehă este un stat suveran, iar guvernul meu protejeză interesele noastre naţionale. Decidem independent ce susţinem, pentru ce pledăm sau ce vrem să schimbăm în Uniunea Europeană”, a afirmat premierul ceh, ale cărui cuvinte au fost transmise presei de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Vaclav Smolka.

„Orbán a fost obişnuit cu altceva, deoarece Andrej Babis depindea de el în politica sa europeană. Din acest considerent frustarea lui este de înţeles (...) Însă, stigmatizările absurde nu contribuie, cu siguranţă, la cooperarea necesară a ţărilor central-europene. Dimpotrivă, această cooperare impune un respect reciproc”, a spus Petr Fiala.

Vicepremierul ceh Vit Rakusan, totodată ministru de interne, a reacţionat la cuvintele premierului ungar rostite la adresa Cehiei într-o postare pe contul său de Twitter: „Singura schimbare care s-a produs în relaţia Cehiei cu Uniunea Europeană este că am trecut de la oportunism la politica europeană bazată pe valori comune, constructive. Poziţia noastră nu mai este, pur şi simplu, aceea: daţi-ne subvenţiile noastre şi păstrați-vă gândurile pentru voi înșivă”.