Șeful Guvernului a transmis Administrației Prezidențiale propunerea de desemnare a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, ministru interimar al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, după demisia Gabrielei Firea, în urma scandalului azilelor groazei.

Bogdan Gruia IvanFoto: AGERPRES

UPDATE 17:48 Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ia act de demisia Gabrielei Firea și pe cel prin care Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, este desemnat interimar ministru al Familiei, tineretului și egalității de șanse, a anunțat Administrația prezidențială.

..................

Anunțul a fost făcut de guvern, printr-un comunicat de presă în care este citat premierul Marcel Ciolacu, care susține că alături de colegii din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de societatea civilă” va „repara sistemul odios care a corupt conștiințe”.

„Este nevoie de o schimbare reală, în profunzime, ca să putem repara acest sistem odios care a corupt conștiințe în schimbul banilor. Mi-am asumat ca prim-ministru acest lucru. Și voi merge până la capăt! Voi schimba lucrurile de sus până jos, alături de colegii mei din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de restul cultelor din România, precum și de societatea civilă. Nu am nicio milă pentru cei care au distrus viețile și sufletele unor oameni fără apărare!”, susține Marcel Ciolacu.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a demisionat vineri, ea suspendându-se și din funcția de președinte al PSD București. Firea și-a anunțat demisia printr-un lung mesaj postat pe Facebook, în care spune că este „complet nevinovată”, continuând să susțină că este victimă și că a existat un „război total pentru demolarea” sa „și mai puțin pentru aflarea adevărului”: „A existat un singur interes: să se arunce cât mai mult noroi spre mine, cât mai multe dezinformări, să se exercite presiune mediatică asupra mea și a soțului meu, să fim puși la stâlpul infamiei, cu un singur scop”.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție pe Facebook în cazul demisiei Gabrielei Firea, el spunând că îi este „foarte clar” că Firea nu are nicio legătură directă cu acest caz și că „lucrurile nu se vor schimba, însă, doar cu un număr de demisii”.

El mai spune că așteaptă ca și primarii, șefii de consilii județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu azilele din Voluntari și Afumați „să își asume pe deplin responsabilitatea” și „să facă un pas în spate”.