Premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție în cazul demisiei Gabrielei Firea din funcția de ministru al Familiei, în urma scandalului azilelor groazei, el spunând că îi este „foarte clar” că Firea nu are nicio legătură directă cu acest caz și că „lucrurile nu se vor schimba, însă, doar cu un număr de demisii”. El mai spune că așteaptă ca și primarii, șefii de consilii județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu azilele din Voluntari și Afumați „să își asume pe deplin responsabilitatea” și „să facă un pas în spate”.

Gabriela Firea, la un eveniment alături de Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: AGERPRES

Ciolacu a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook.

El mai spune că lucrurile nu se vor schimba, însă, doar cu un număr de demisii și că „cel mai grav ar fi ca această indignare legitimă a societății să fie acoperită de un șir de demisii, iar în spate lucrurile să rămână la fel”.

Mesajul integral al lui Marcel Ciolacu:

„Lucrurile nu se vor schimba, însă, doar cu un număr de demisii”

  • „Am avut astăzi o discuție la Guvern cu doamna ministru Gabriela Firea pe tema ”azilelor groazei”.
  • Îmi este foarte clar că doamna Gabriela Firea în calitate de ministru nu are nicio legătură directă cu acest caz. Cu toate acestea, a fost o presiune uriașă în ultimele zile la adresa domniei sale, din cauza unor colaboratori ai doamnei ministru pentru care s-a probat deja implicarea.
  • În consecință, până la clarificarea tuturor aspectelor legate de acest caz, doamna Firea a decis să își depună mandatul de ministru al Familiei.
  • Vreau să subliniez că apreciez gestul voluntar pe care l-a făcut doamna Firea.
  • Lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici. Aștept acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu “azilele groazei” să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate.
  • Lucrurile nu se vor schimba, însă, doar cu un număr de demisii. Cel mai grav ar fi ca această indignare legitimă a societății să fie acoperită de un șir de demisii, iar în spate lucrurile să rămână la fel.
  • Este nevoie de o schimbare reală, în profunzime, ca să putem repara acest sistem odios care a corupt conștiințe în schimbul banilor.
  • Mi-am asumat ca prim-ministru acest lucru. Și voi merge până la capăt! Voi schimba lucrurile de sus până jos, alături de colegii mei din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de restul cultelor din România, precum și de societatea civilă. Nu am nicio milă pentru cei care au distrus viețile și sufletele unor oameni fără apărare!”.

Președinte al Consilului Județean Ilfov, județ în care se află cele trei azile ale groazei, este Hubert Thuma, vicepreședinte PNL.

La Afumați, localitate în care funcționa unul dintre azile, este primar liberalul Gabriel Dumanica, în timp ce la Voluntari este primar, de 23 de ani, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a demisionat vineri, ea suspendându-se și din funcția de președinte al PSD București. Firea și-a anunțat demisia printr-un lung mesaj postat pe Facebook, în care spune că este „complet nevinovată”, continuând să susțină că este victimă și că a existat un „război total pentru demolarea” sa „și mai puțin pentru aflarea adevărului”: „A existat un singur interes: să se arunce cât mai mult noroi spre mine, cât mai multe dezinformări, să se exercite presiune mediatică asupra mea și a soțului meu, să fim puși la stâlpul infamiei, cu un singur scop”.

Gabriela Firea a demisionat la finalul unei discuții avute la guvern cu premierul Marcel Ciolacu.

Demisia vine la zece zile de la perchezițiile făcute de anchetatori la azilele groazei din Voluntari și Afumați și în urma numeroaselor dezvăluiri privind legăturile Gabrielei Firea cu Ștefan Godei, patronul a două dintre căminele de bătrâni.

Gabriela Firea a fost ministru al Familiei și Egalității de Șanse din 25 noiembrie 2021, de la învestirea Guvernului PNL-PSD condus d Nicolae Ciucă.

În mesajul său, Gabriela se referă la Ștefan Godei fără a-i pronunța numele, ea vorbind despre „acel bărbat acuzat”, care a urmat-o pe Ligia Gheorghe, prietena și fosta sa consilieră, „ca șofer, ca om bun la toate”. Firea spune că Ligia Gheorghe l-a sprijinit pe Godei să își facă o asociație, dar nu a știut despre acele nereguli, la fel cum nu a știut nici ea.

Firea continuă să susțină că au fost zece zile de „război total pentru demolarea” sa, cu un singur scop - să nu intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

Ea spune că demisionează din funcția de ministru „cu mare regret, dar hotărâtă și cu fruntea sus”, fără să aibă vreo vină și că a luat decizia de a pleca din guvern „pentru ca premierul să poată lucra în liniște proiectele economice și sociale bune pentru români, la fel miniștrii PSD și PNL, să-și poată prezenta munca”.