Cristian Popescu Piedone - achitat definitiv miercuri de către instanța supremă - are dreptul să își reia mandatul de primar al Sectorului 5, a anunțat Prefectura Capitalei, condusă interimar de Diana Artene.

Cristian Popescu Piedone, eliberat din inchisoareFoto: Inquam Photos / George Călin

Prefectura spune că după ce va primi dispozitivul sentinței va emite ordinul de repunere în funcție a lui Piedone:

  • „Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală.
  • Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.
  • Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei.
  • Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone- condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar - va fi pus în libertate. Decizia a fost luată miercuri de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.

Astfel, fostul primar, condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a fost achitat pe motiv că fapta nu există.

Instanța supremă a decis punerea de îndată în libertate a lui Cristian Popescu Piedone.

Piedone a stat în închisoare un an și o lună, el fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava. După îndeplinirea formalităților, fostul primar va fi eliberat.

În mai 2022 - la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață - Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în primul dosar Colectiv - cel privind autorizațiile de funcționare date clubului - sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei. Piedone - care între timp fusese ales primar al Sectorului 5 - a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce în prima instanță primise 8 ani și șase luni de închisoare în dosarul Colectiv.

Guvernul era obligat să organizeze alegeri pentru postul de primar la Sectorul 5, dar nu a făcut-o

În 9 iunie, la aproape o lună de la condamnarea lui Piedone, prefectul de atunci al Capitalei Toni Greblă a semnat ordinul privind încetarea mandatului acestuia de primar al Sectorului 5. Funcția de primar a Sectorului 5 a fost vacantată, iar potrivit legii în 90 de zile ar fi trebuit organizate alegeri, ceea ce nu s-a întâmplat.

Înainte de a fi condamnat în dosarul Colectiv, Piedone i-a delegat atribuțiile de primar viceprimarului Nicolaidis Mircea Horațiu, membru al Partidul Puterii Umaniste, fondat de Dan Voiculescu.

În 1 martie 2023, după aproape un an și jumătate de la vacantarea funcției de primar ca urmare a condamnării la închisoare a lui Cristian Popescu Piedone, Curtea de Apel București a obligat Guvernul să organizeze alegeri pentru primăria sectorului 5. Decizia instanței a fost luată într-un proces deschis de Alexandru Dimitriu de la USR, care a vrut să candideze la primăria sectorului 5.

„Instanţa confirmă abuzul pe care îl face Guvernul PSD PNL prin neorganizarea alegerilor pentru Primăria Sectorului 5. Îi somez pe Ciucă şi Bode să respecte măcar acum, în al 12-lea ceas, legile şi Constituţia României şi să nu mai blocheze dreptul cetăţenilor Sectorului 5 de a-şi alege primarul”, a declarat atunci Alexandru Dimitriu.