Fostul primar Cristian Popescu-Piedone - condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar - a fost pus în libertate. Decizia a fost luată miercuri de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4.

Cristian Popescu PiedoneFoto: AGERPRES

Piedone a stat în închisoare un an și o lună, el fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava. După îndeplinirea formalităților, fostul primar va fi eliberat.

„Fapta nu există”

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.

Astfel, fostul primar, condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a fost achitat pe motiv că fapta nu există.

Instanța supremă a decis punerea de îndată în libertate a lui Cristian Popescu Piedone.

Decizia ICCJ:

 • „Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.
 • Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului”.

Tot miercuri, ICCJ a respins ca nefondate recursurile în casaţie formulate de Matei George Petrică, George Alin Anastasescu, Cristian Mihai Niță și Radu Antonina.

Condamnările în cazul acestora, dispuse tot de Curtea de Apel București, în mai 2022:

 • Patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
 • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni

Hotărârea ICCJ este definitivă.

Condamnările în procesul Colectiv, dispuse la aproape 7 ani de la tragedie

În mai 2022 - la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață - Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în primul dosar Colectiv - cel privind autorizațiile de funcționare date clubului - sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei.

Piedone - care între timp fusese ales primar al Sectorului 5 - a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce în prima instanță, Piedone primise 8 ani și șase luni de închisoare în dosarul Colectiv. Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

De altfel, majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.

Piedone a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin faptul că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Pedepsele definitive în dosarul Colectiv

 • Cristian Popescu-Piedone - 4 ani de închisoare cu executare
 • patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
 • patronul Clubului Colectiv Costin Mincu - 8 ani
 • patronul Clubului Colectiv Paul Gancea - 6 ani și 4 luni
 • pirotehnistul Viorel Zaharia - 6 ani și 10 luni
 • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni
 • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
 • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
 • Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.

Piedone, după condamnarea în dosarul Colectiv: „Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să le ajute Dumnezeu”

Piedone a susținut de fiecare dată că este nevinovat.

„Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să le ajute Dumnezeu” - a fost reacția revoltătoare a lui Cristian Popescu Piedone, imediat după pronunțarea deciziei de condamnare, în mai 2022.

El a postat atunci și un mesaj pe Facebook, în care susține că a fost „luat” nevinovat, iar șase ani și jumătate a fost „chinuit și tăvălit”.

 • „Zilnic mi-au picurat amar și boală în trup și în familie! M-au vânat pe unde m-au prins. Că i-am deranjat, că le-am stricat pușculițele...
 • Rămâneți cu bine, oameni buni! (...) Eu merg acum unde mă azvârle statul meu cel românesc!”, a scris Piedone în mesajul transmis locuitorilor din sectorul 5 care în septembrie 2020 l-au ales primar.

El a avut și un mesaj pentru familiile tinerilor morți și răniți în incendiul din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv: „Piedone merge la pușcărie nevinovat! Adevărații vinovați pentru tragedia Colectiv sunt liberi!”.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid în câteva secunde. În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 65 de morţi.

Dosarul care vizează partea medicală a tragediei, în care rudele victimelor au depus plângeri și expertize medico-legale din care reiese că răniții au fost infectați cu bacterii în spitale, este încă în lucru la Parchetul General.