Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din penitenciar, după ce instanța supremă l-a achitat în dosarul Colectiv, în care în mai 2022 fusese condamnat la 4 ani de închisoare. „M-am rugat la Dumnezeu să le deschidă ochii judecătorilor. Voi fi repus în funcție, voi duce sectorul până la capăt”, a spus fostul primar al sectorului 5, în aplauzele a zeci de persoane care l-au așteptat la ieșirea din închisoare.

Cristian Popescu Piedone, la eliberarea din închisoareFoto: Inquam Photos / George Călin

„Am conștiința curată, nu aveam ce să previn eu”, a spus Piedone.

În declarațiile făcute la ieșirea din Penitenciarul Jilava, Piedone și-a susținut cu tărie nevinovăția și l-a invocat pe Dumnezeu:

  • „M-am rugat la Dumnezeu să le deschidă ochii judecătorilor. Până la Înalta Curte nu am avut parte decât de acei scheleți în dulap ai judecătorilor.. Azi, justiția, prin ICCJ… și nu o spun așa pentru mulțumiri... există o speranță în România pentru dreptate”.

El a susținut că a stat în închisoare „degeaba” și că ar putea cere despăgubiri morale, dar nu o va face:

  • „Am stat în pușcărie un an și ceva degeaba. Sincer, vă spun, pierdusem speranța, dar nu mi-am pierdut speranța în Dumnezeu. Am spus instanței că mai sus de această treaptă a justiției este Dumnezeu. (...)
  • Nu, nu voi cere (despăgubiri - n.r.). Voi fi repus în funcție și îmi voi duce sectorul până la capăt. Mă gândesc ce voi face cu viitorul, să mă bat cu trecutul înseamnă că-mi ard viitorul”.

Întrebat dacă putea să facă ceva pentru evitarea tragediei, Piedone a spus: „Nu am eu ce să fac, primar, executant al legilor, dacă legiutorul nu impune. Azi cum intrăm domnilor în cluburi? Nu a făcut nimic statul și mă întrebați pe mine? Nu, nu s-a schimbat nimic, nu s-a schimbat legislația. Nu, eu nu aveam cum să previn”.

„Dacă copiii mei erau acolo, în acea seară, tot le spuneam că sunt nevinovat”, a mai spus Cristian Popescu Piedone.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone - condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv - a fost achitat miercuri de instanța supremă, care a decis ca el să fie pus în libertate de îndată.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.

Astfel, fostul primar, condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a fost achitat pe motiv că fapta nu există.

Piedone a stat în închisoare un an și o lună, el fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava.

Înainte de eliberarea acestuia din penitenciar, Prefectura Capitalei a transmis că el are dreptul să își reia mandatul de primar al Sectorului 5.

În mai 2022 - la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață - Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în primul dosar Colectiv - cel privind autorizațiile de funcționare date clubului - sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei. Piedone - care între timp fusese ales primar al Sectorului 5 - a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce în prima instanță primise 8 ani și șase luni de închisoare în dosarul Colectiv.