Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă mulți turiști care vizitează Grecia se referă la abordarea culturii locale. Gesturi care în țara ta sunt nevinovate, în alte culturi pot însemna adevărate obscenități sau ofense la adresa localnicilor.

La plajăFoto: FabioConcetta | Dreamstime.com

Nu trebuie să ții cont doar de ceea ce spui, ci și de gesturile pe care le faci cu mâna. Iată 6 gesturi nevinovate care te-ar putea pune în situații ingrate.

Semnul OK nu e ok :)

Mulți turiști își folosesc degetul mare și arătătorul pentru a forma un cerc și folosesc acest gest pentru a semnala că se simt bine sau că sunt mulțumiți de mâncarea servită.

În Grecia (dar și în Turcia, Brazilia sau Orientul Mijlociu) feriți-vă să faceți acest lucru! Acest gest este considerat extrem de vulgar și este adesea folosit pentru a indica pe cineva ca fiind homosexual.

Arătatul cu degetul

Atenție la degete. În Grecia, (dar nu numai acolo), a arăta ceva cu degetul este considerat incredibil de vulgar și cel mai bine este să eviți să faci asta. Dacă nu poți nicium să te abții, indică locul cu palma deschisă. Nu fi niciodată tentat să chemi pe cineva (chelnerul, recepționistul etc) la tine folosind un deget. E ofensator (iar în Filipine se pedepsește cu arest).

Degetul mare în sus- insultă obscenă

Imaginea degetului mare ridicat în sus este interpretat la noi ca însemnând „Bine” sau „Sunt de acord”. Cu toate acestea, în unele părți ale Greciei (și Italiei, dar și în Iran, Afganistan, Nigeria, America de Sud) este o insultă obscenă care echivalează cu degetul mijlociu ridicat în sus.

A da din cap în semn de „da” nu este politicos

A da din cap în semn de „da” nu este politicos la greci. Poți spune „Da” și eventual să înclini ușor capul. Celălalt gest care poate fi puțin confuz la început este gestul care înseamnă „nu”. Aceasta este o mișcare în sus a capului (care la noi poate însemna „da”). Dacă mișcarea în sus a capului este însoțită și de închisul ochilor sau de un plescăit al limbii înseamnă un „NU” categoric.

Ce gesturi să folosiți pentru a spune „mulțumesc” în Grecia?

Un gest pe care îl puteți face cu ușurință este să spuneți „mulțumesc” punând mâna dreaptă pe piept deasupra inimii. Unii oameni își lovesc ușor pieptul o dată sau de două ori.

Cum salută grecii

Fac un gest din cap de la dreapta la stânga. Mișcarea în lateral poate fi confuză, deoarece la noi înseamnă „nu”. Același gest este folosit pentru a spune „da”.

Care este gestul pentru „ce se întâmplă pe-aici”

Un gest care îmi place foarte mult este prescurtarea pentru „ce se întâmplă pe-aici?” este următorul: Îți întinzi mâna dreaptă, relaxat, cu palma îndreptată în jos și degetele relaxate. Apoi îți rutești încheietura spre dreapta, întorcând palma în sus, cu degetele desfăcute. În acest fel, îți arăți interesul și curiozitatea față de ceea ce face cineva.

Ridicarea mâinii cu palmele îndreptate spre exterior

În Grecia, a arăta cinci degete desfăcute cu palma îndreptată spre exterior este ofensator. Gestul se numește „moutza” și datează din timpurile bizantine când prizonierii erau plimbați prin oraș cu fețele acoperite de cărbune sau excremente. Materialul întunecat a fost aplicat pe fețele lor cu propriile palme. Astăzi, este unul dintre cele mai insultătoare gesturi la greci.

Nu doar în Grecia trebuie evitat acest gest. În Pakistan, a-ți arăta cuiva palma reprezintă un blestem, în Golful Persic este o insultă folosită în principal de femei, iar în Mexic, a-ți arăta cuiva palma în timp ce o miști în mod repetat către celălalt e un avertisment că urmează ceva ce nu-i va plăcea.

Cercetați întotdeauna amănunțit cultura și tradițiile unei țări înainte de a o vizita pentru a evita situații jenante.

Sursă foto: Dreamstime