Aproape 300 de elevi de gimnaziu din întreaga ţară, însoţiţi de zeci de profesori, au participat miercuri, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură şi spiritualitate românească” (Limba şi Literatura Română şi Religie), relatează Agerpres. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat o slujbă de Te Deum.

ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba IuliaFoto: Agerpres

Referindu-se la acest eveniment cultural-educaţional, Arhiepiscopul Irineu a apreciat că, pe lângă acumularea de cunoştinţe, sunt de mare folos în şcoala românească atât credinţa în Dumnezeu, cât şi formarea caracterului moral.

„În societatea noastră postmodernă, marcată de tendinţe secularizante şi de indiferentism religios, ne confruntăm cu o cultură a nonvalorilor şi cu o spiritualitate golită de adevărul evanghelic. În felul acesta, tot mai mulţi creştini devin victime ale hedonismului, materialismului, ateismului, egoismului şi insensibilităţilor faţă de semenii lor. Iată de ce consider că, pe lângă acumularea de cunoştinţe, sunt de mare folos în şcoala românească atât credinţa în Dumnezeu, cât şi formarea caracterului moral. Nu poate fi omul, cu adevărat, cult şi spiritual dacă nu pune la prezidiul existenţei şi devenirii sale pe Domnul Hristos”, a spus Arhiepiscopul de Alba Iulia.

Ce e Olimpiada Interdisciplinară de Limba şi Literatura Română şi Religie

Pe lângă elevii şi profesorii participanţi, la ceremonie au fost prezenţi Vasile Timiş - inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, preotul George Jambore - inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale.

Desfăşurarea propriu-zisă a Olimpiadei are loc, joi şi vineri, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia. Sâmbătă, Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va găzdui festivitatea de premiere şi ceremonia de încheiere a Olimpiadei.

Competiţia este de natură interdisciplinară şi interconfesională, disciplina în sine promovând interferenţa noţiunilor de Limba şi literatura română şi Religie.

Potrivit organizatorilor, Olimpiada este o competiţie de excelenţă care se adresează elevilor de gimnaziu care deţin abilităţi de documentare, de lectură şi de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume, având aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele Limba şi literatura română şi Religie.

Citește și: Religia, introdusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman / Reacția Bisericii